איך לקדם נשים בהיי-טק
אם רוצים נשים בהיי-טק אי אפשר להשאיר אותן בעבודות השחורות של הענף. צריך ליצור עבורן מסלולי קידום גם אם הן אמהות
אחד הההסברים המפורסמים של וורן באפט לעושרו הוא: "זכיתי לחיות בתקופה בה נאלצתי להתחרות רק נגד חצי מהאוכלוסייה". מיקרוסופט כמו גם סיסקו וחברות היי-טק אחרות רואות את חצי הכוס הריקה – מבחינתן העובדה שנשים אינן במשחק מקטינה את מבחר הכשרונות הרלוונטיים ממנו הן יכולות לגייס.
עפ"י
הנקודה הבאה בה מיקרוסופט מזהה נשירה של נשים היא אחרי הילד השני. פחות נשים חוזרות לעבודה מחופשת הלידה השנייה (לפחות במיקרוסופט). כדי להקטין את הנשירה בשלב זה הכריזה השבוע החברה על תוכנית חדשה: לתת לעובדות שיולדות שתי הטבות - השתתפות בתשלום למטפלת ומסלול של חזרה מדורגת לעבודה.
היוזמה היא ללא ספק טובה ומעידה בראש וראשונה על החשיבות שמיקרוסופט רואה בשילוב נשים במעגל העבודה. הטענה העיקרית המושמעת נגד התוכנית היא שהיא מקבעת תודעתית, חברתית את התפיסה שמקום האישה הוא בבית עם הילדים, להבדיל מהגבר.
יש הבדל תקציבי ענקי בין הענקת ההטבה ל-20% מכח העבודה, שגם כך משתכר פחות ושהאלטרנטיבה היא שיפרוש אחרי שנות הכשרה לא מעטות, להענקת ההטבה ל-100% מכח העבודה. לפיכך אי אפשר לצפות מחברה כמיקרוסופט שתפתור את כל בעיות המגדר.
עם זאת, לדעתי הבעיה הגדולה יותר ניתנת לפתרון קל יחסית. נשים פורשות דווקא אחרי הילד השני בין השאר בגלל העבודה בהיי-טק.
הפיתוי להישאר בבית אחרי הלידה הראשונה הוא גדול. בילד השני זה בדרך כלל יותר קל נפשית ורגשית. אז למה דווקא אז הן פורשות? אולי כי האלטרנטיבה כבר הרבה פחות קוסמת. עד הילד השני מקסם ההיי-טק כבר מאבד מקסמו. היינו שם, ראינו, נוכחנו שאבק הכוכבים מקרוב הוא הרבה פחות זוהר.
ההטבה שמיקרוסופט מציעה היא הטבתית, ללא ספק פיתוי שקשה להתעלם ממנו אבל מה התוצאה? עבודה בחצי משרה, רגל אחת בחוץ היא כנראה עוד יותר שגרתית ושוחקת מאשר עבודה במשרה מלאה, במעורבות מלאה. אחרי שנה האנשים מסביבך כנראה התקדמו, הם עובדים על דברים חדשים ואולי מרגשים יותר. ואת? לא רק שנשארת במקום אלא גם הוצאת רגל אחת החוצה עם איתות חזק של כולם שממילא בבית צריכים אותך יותר מה הסיכוי שתחזרי לחברה ותשקיעי בה את נשמתך? מה הסיכוי שתתקדמי בחברה אם לא תתני לה 120% ממה שיש לך לתת?
מה אם ההטבה של מיקרוסופט ליולדות היה אופציה לקורס WMBA. אפשר לחשוב על כל מיני פורמטים שבהם מכניסים קורס כזה כך שהוא יקדם נשים מצד אחד וגם יתרום לארגון. אפילו נניח שקורס כזה היה משולב בחבילה הנוכחית עליה הכריזה החברה – העובדת יכולה לקחת משרת אם ואם תתחייב אח"כ לחזור למינימום שנתיים יתאפשר לה להשתלב בקורס דרך האינטרנט, בשעות שנוחות לה ושיאפשר לה להתקדם בהמשך. אם רוצים נשים בהיי-טק אי אפשר להשאיר אותן בעבודות השחורות של הענף.
צריך ליצור מסלול שיקדם נשים בהיי-טק גם אם הן אמהות. הלימודים הפיננסים הם ללא ספק חלק מהותי מההשכלה הנדרשת לכך ושאינה מוקנית בשלב הלימודים הטכנולוגיים. אם אישה רואה את עצמה בהיי-טק, וגם אם מקום העבודה שלה לא חשב על כך, כדאי לה למצוא את הדרך להשלים את הבסיס הנדרש לקידום.
הכותבת היא יוזמת "תשקיעי בעצמך", פורום פיננסי לנשים מבית IBI בית השקעות