חיסכון או נוחות?
פרופסור יקר, כשאני טסה לחו"ל חוזרת אצלי בעיה: כדי לחסוך אני לוקחת צ'רטר בשעה לא נוחה לשדה תעופה רחוק, ואחר כך מתחרטת שלא הוצאתי קצת יותר כדי שהנסיעה תהיה נעימה יותר. איך אדע מראש אם החיסכון שווה את זה? רות
רות היקרה,
בזמן התכנון, כשאת במה שמכונה "מצב קר", את מתמקדת במחיר, שהוא ברור ומוחשי וקל לחשוב עליו. אבל בזמן אמת, כשאת תשושה מהטיסה, ונמצאת במה שמכונה "מצב חם", התחושות שבזמן התכנון לא היו מוחשיות נעשות מוחשיות מאוד. זו בעיה שחוזרת בכל פעם שאנחנו מתכננים מראש לקנות משהו, ואז, בשעת הקנייה, נמצאים במצב תודעתי אחר.
זה מה שאני מציע כדי שההחלטה שלך תהיה טובה יותר: הערב בתשע מלאי מכונת כביסה, ואז קחי שקית בוטנים מלוחים וכוס קולה בשביל האותנטיות של החוויה, ושבי על מכונת הכביסה. "טוסי" שעתיים־שלוש. אחר כך חפשי גרביים אבודים כדי לדמות את החיפוש אחר המזוודה, ואז תדעי איזה כרטיס להזמין.
איך לחלק ממתקים לילדים?
כשמוציאים ממתקים לילדים, איך מוודאים שאף אחד לא לוקח יותר מדי? חשבתי לחלק להם אישית, אבל זה אטי והם לא יוכלו לקחת את הממתקים שהם הכי אוהבים. מצד שני, אם אשאיר הכל בחוץ התוצאות יהיו קשות. מרים
מרים היקרה,
בניסויים שמודדים יושר, שזה בעצם נושא השאלה שלך, ממצא ששב ועולה הוא שאם אנשים מצהירים שינהגו ביושר, הם אכן יעשו זאת. גם אם ההצהרה היתה סתם דיבור, ולא חייבה משפטית. לכן הייתי ממליץ לך להעמיד על שולחן הממתקים שלט: "אני מבטיח לקחת רק ממתק אחד כדי שיישאר מספיק לשאר הילדים". אם זה נראה לך מתאים לאירוע, הניחי מתחת לשלט נייר שעליו הילדים יוכלו לכתוב את השמות שלהם. השילוב בין ההבטחה, ההבנה שאם ייקחו הרבה ממתקים זה יפגע בחברים שלהם והחתימה הפומבית יגרום לילדים להתנהג טוב יותר.
שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il