מאמצים למנוע את השביתה: לפיד נועד עם יו"ר ועד אל על
שר האוצר אמור להיפגש עם שר התחבורה ישראל כץ במטרה למנוע את השביתה המתוכננת החל ממחרתיים על ידי אל על, ארקיע וישראייר על רקע הסכם השמיים הפתוחים
מאמצים למנוע את שביתת אל על, ארקיע וישראייר ביום ראשון על רקע הסכם השמיים הפתוחים עם האיחוד האירופי: שר האוצר יאיר לפיד נועד היום (ו') בביתו עם יו"ר ועד עובדי אל על, אשר אדרי, יחד עם שני טייסים של החברה לביתו. הפגישה הסתיימה ללא תוצאות. בהמשך אמורים לפיד ושר התחבורה, ישראל כץ, להיפגש בעניין. אתמול נערכו פגישות ושיחות בין מנכ"ל אל על אליעזר שקדי לבין השרים ובהתערבות מנכ"ל משרד רה"מ, הראל לוקר.
- אל על, ישראייר וארקיע מאיימים לשבות מיום ראשון ב-5 בבוקר
- שקדי נגד שמים פתוחים: "המשרה של גב' כהן מלוד תעבור למישהו באירופה"
במקביל, כמה עשרות עובדים של אל על, ארקיע וישראייר עורכים הפגנה מול ביתו של לפיד בתל אביב במחאה על כוונת הממשלה לאשר בישיבתה ביום ראשון את הסכם השמיים הפתוחים. לטענת ראשי שלוש חברות התעופה הישראליות אליהם הצטרפו ועדי העובדים, ההסכם פוגע באפשרות של חברות התעופה להתחרות בחברות הזרות ולמעשה עלול להוביל לפשיטת רגל שלהן. הפגנה נוספת מתקיימת מול ביתו של כץ, במושב כפר אחים.
בשלב זה אין שינוי בלוח הטיסות
הסכם השמיים הפתוחים בין ישראל לאיחוד האירופי אמור לבטל הסכמים בילטראליים שקיימים היום בין ישראל למדינות האיחוד ומגדירים את יעדי הטיסה ההדדיים. לפי ההסכם החדש כמעט שלא תהיה מניעה לחברת תעופה ישראלית לטוס לכל יעד באירופה, וההיפך. הגדלת היצע הטיסות אמור להוריד את הכרטיס לנוסע הישראלי ולתייר שבא לארץ.
אתמול הודיעה ההסתדרות כי אם הסעיף לא יוסר מסדר היום של ישיבת הממשלה, היא תשבית את הטיסות של שלוש החברות הישראליות החל מיום ראשון בשעה 5 בבוקר. עם זאת, כרגע אין שינוי בלוחות הזמנים של הטיסות.
העובדים והנהלות חברות התעופה אומרים כי שלושה סעיפים בעיקר מפריעים להם בהסכם הנוכחי. הראשון הוא שאין שיפוי מספיק לטענתם על הוצאות הביטחון של חברות התעופה. כיום מי שמספקת את שירותי האבטחה לחברות התעופה הישראליות היא אל על. תקציב אבטחת המטוסים והתחנות השונות של שלוש חברות התעופה הישראליות בחו"ל מוערך בכ-120 מיליון שקל, כאשר המדינה משפה את אל על בכ-60% מסכום זה. על פי הסכם בין אל על למשרד האוצר, השיפוי יגדל בהדרגה עד ל-80% לאחר יישום מלא של הסכם השמיים הפתוחים הצפוי ב-2018. בינתיים, מתכוונת הממשלה לאשר הגדלת התקציב ב-5 מיליון שקל בשנה. לטענת חברות התעופה, במצב הנוכחי עלויות האבטחה הן כה גדולות והשיפוי הנוכחי אינו מספיק, מה שעלול לגרום לייקור הכרטיסים בהן ולפיכך לגרום נוסע הישראלי להעדיף את הכרטיס הזול יותר של חברות התעופה הזרה.
נושא שני שמפריע לחברות התעופה הוא שההסכם לא מבטיח להם הגדלה של זכויות הנחיתה (המוכרות בעגה המקצועית כ"סלוטים") בנמלי התעופה הפופולאריים באירופה, כגון לונדון, פריז ורומא, אשר כבר עתה מלאים לחלוטין ואין בהם מקומות פנויים. זאת, כאשר חברות התעופה האירופאיות כן יוכלו לקבל עוד זכויות נחיתה בנתב"ג. במקרה כזה, כל שייוותר לחברות התעופה הישראליות הן ערים פחות אטרקטיביות, בעוד שעלויות האבטחה יישארו גבוהות. סעיף שלישי שהחברות מעוניינות להכניס הוא סעיף יציאה מהסכם השמיים הפתוחים, במקרה שהוא יתברר כבעייתי.
מנגד, במשרד התחבורה אומרים כי יישום ההסכם הוא הדרגתי למשך חמש שנים ונותן לחברות התעופה הישראליות מספיק זמן להתכונן אליו ולהשלכותיו. מוקדם יותר היום אמר כץ בראיון לגלי צה"ל, כי "עשינו את המקסימום למען החברות. הן עצמן צריכות להביט במראה ולהתייעל. זה טוב לאזרחי מדינת ישראל, לפי כל מה שאנחנו יודעים זה טוב בעולם".