$
בארץ

עובדי רותם אמפרט יפגינו מול משרד הבריאות בשל התנגדות גרמן לכרייה בבריר

שאילתא של ח"כ חנין בנושא עמדת משרד הבריאות עוררה מחדש את סערת שדה בריר. שרת הבריאות, יעל גרמן: "העבודה בשדה בריר אינה בריאה ואינה רצויה"

חן פונדק 09:4225.04.13

שאילתא קצרה של ח"כ דב חנין הקפיצה היום את רותם אמפרט השייכת לכיל. חנין שאל את שרת הבריאות, יעל גרמן: " האם משרד הבריאות שינה את מדיניותו בעניין שדה בריר?".

 

גרמן השיבה כי "משרד הבריאות לא שינה את עמדתו, המשרד סבור שהעבודה בשדה בריר אינה בריאה ואינה רצויה. עמדתו נמסרה לכל הגורמים הנוגעים בדבר. יתקיים על כך דיון מפני שכידוע לך, הנושא נמצא על המדוכה גם של ועדות התכנון וגם של גורמים נוספים במדינה. אנחנו נעמוד על דעתנו, נבהיר אותה וכמובן נסמך אותה במסמכים הקיימים במשרד". 

 

יעל גרמן יעל גרמן צילום: חיים צח

 

בתשובתה היום גרמן כיוונה למשרד הפנים שהציע להזמין חוות דעת חיצונית למשרד הבריאות בנושא כריית הפיילוט בשדה בריר, זאת עקב חוות הדעת הסותרות שהוגשו במהלך השנים לגבי הסיכון שכרייה במקום, כולל של משרד הבריאות עצמו.

 

בתגובה לדבריה של גרמן הודיעו עובדי רותם כי הם יקיימו הפגנה היום בשעה 11 בבוקר מול משרד הבריאות.

 

הוויכוח סביב בריר נוגע האם הכרייה עצמה תגרום לזיהום אוויר וקרינת אורניום שיזיק לתושבי האזור – ערד, כסייפה וכפר אל-פורעה. כיל מבקשת לערוך כרייה ניסיונית של שנה בה יבדק האם אכן נרשמות חריגות בזיהום האוויר והקרינה. עו"ד אפי מיכאלי, המייצג את עמותת "רוצים לחיות בלי מכרות" המתנגדת לכרייה בבריר, הסביר כי הבעיה בכרייה ניסיונית היא שחלק רב מהנזק של קרינת פוספאטים לפי מחקרים בארצות הברית מתגלים רק לאחר עשרות שנים.

 

בכיל תהו אם גרמן חושבת שהכרייה במקום מסוכנת, מדוע השרה לא אוסרת גם על העובדים להמשיך לפעול במקום ולא חוששת לבריאותם. כמו כן גורמים בכיל סיפרו כי ביקשו להיפגש עם השרה לדון בנושא וזאת טרם נענתה לבקשתם.

 

בכיל ממשיכים לעלות תהיות מדוע משרד הבריאות מתנגד לכרייה ניסיונית, לאחר שלפני שנתיים במכתב של פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות לממונה על מחוז דרום במשרד הפנים הוצגה תוכנית לבצע מדידת קרינה וזיהום בשני שלבים: תחילה מסביב לשדות הפוספאט הפעילים, באורון או בנחל ציון, במרחק שווה מהמרחק בין ערד למכרה בריר, ולאחר מכן במשך חצי שנה לבצע כרייה ניסיונית בבריר.

 

משרד הבריאות יתמוך - רק אם יוכח שאין סכנה בריאותית

 

אולם מאז משרד הבריאות היה עקבי בהתנגדותו לכרייה, עקב עיקרון הזהירות המונעת. הדסה אדן, מהנדסת מחוז הדרום במשרד הבריאות כתבה ביולי למשרד הפנים כי המשרד ממליץ לדחות את התוכנית לכרייה בבריר כי "גם אם קיים ויכוח לגבי מספר החולים והנפטרים מתוספת הזיהום, עדיין תוספת תחלואה ותמותה תהיה בוודאות".

 

אולם בפרוטוקול סיכום של ישיבת מנהל התכנון בראשות בינת שוורץ בסוף נובמבר מוצג כי גרוטו מוכן לקבל כרייה ניסיונית בבריר. כמו כן הוחלט כי ברוטו יציג הנחיות לפיילוט. חודש לאחר הישיבה שלח גרוטו מכתב לשוורץ ובו כתב כי לא צוטט כהלכה והבהיר כי משרד הבריאות יתמוך בכריה נסיונית "רק אם יוכח שאין בה כל סכנה בריאותית, דבר המותנה בריחוק מספק מאוכלוסיה, כולל הבדואית". בתגובה כתבה לו שוורץ כי המשימה של תכנון הפיילוט תהיה באחריות מהנל התכנון ובאמצעות יועצי בריאות חיצוניים.

 

לעומת זאת מנכ"ל משרד הבריאות פרופסור רוני גמזו כתב במענה לפניית יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ בנושא כי "גם אם יגובשו הנחיות לפיילוט על ידי יועצים חיצוניים, הרי שבסופו של דבר יצטרך משרד הבריאות להתייחס לסוגייה, ויוכל להפעיל את מלוא סמכויותיו הקבועות בחוק".

 

בתגובה הרשמית מסרו כיל: "60 שנות ניסיון של אלפי עובדים בכריית פוספטים ללא כל בעיה רפואית או אחרת, לצד חוות דעת רבות, כולל של פרופסורים ומומחים ממשרד הבריאות, מוכיחים כי אין בעיה בריאותית בכרייה בשדה בריר. שדה בריר הוא עתודת הפוספט היחידה האפשרית בישראל ואם לא תתאפשר בו כרייה. אם הממשלה חוזרת בה אפילו מההחלטה לקיים בדיקה מעשית מצומצמת אזי היא מביאה במו ידיה לסוף תעשיית הפוספט בישראל, לפיטורי אלפי עובדים בנגב ולפגיעה אנושה בישובי הנגב. מצער ששרת הבריאות קיבלה החלטה חפוזה ופזיזה כל כך מבלי להיפגש עם נציגי 'רותם אמפרט נגב'".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x