מציאות חדשה באוצר: הבוסית החדשה של הבוס הקודם
המעורבות הרבה של מנכ"לית האוצר באגף שוק ההון היא לא בהכרח בשורה טובה לחוסכים
החודשיים האחרונים לא היו קלים עבור פרופ' עודד שריג, המפקח על שוק ההון, הביטוח והחיסכון במשרד האוצר. שריג, שמלכתחילה לא נחשב לרגולטור עצמאי וחזק, נאלץ להתמודד בתקופה האחרונה עם מנכ"לית משרד אוצר חדשה, נמרצת ודומיננטית שבמקרה גם היתה כפופה לו עד לפני שנתיים.
יעל אנדורן, המינוי הטרי של שר האוצר יאיר לפיד, ניהלה את קרנות הפנסיה הוותיקות עמיתים עד יולי 2011, ובשנה וחצי האחרונות לתפקידה היתה כפופה לפיקוחו של שריג. שמועות עקשניות המתרוצצות במסדרונות האגף טוענות ששריג דחה את בקשת אנדורן להאריך את הקדנציה שלה. אף שאלו מוכחשות באופן נמרץ, עם ההכרזה על מינויה של אנדורן הסכימו בכירי שוק ההון ששריג יתקשה להסתגל למציאות החדשה.
אנדורן תמכה בקיצוץ הטבות המס, שריג זעם
שריג, איש חכם עם תפיסות עולם ברורות, מעולם לא הצטיין בלשחק את המשחק הפוליטי במסדרונות האוצר. את המהלומה החזקה ביותר לעצמאותו כרגולטור ספג שריג בפברואר 2012. לאחר שהוביל רפורמה מרחיקת לכת בשוק החיסכון הפנסיוני והמליץ על תקרה של 1.2% על דמי הניהול בקופות הגמל, עקף אותו ח"כ חיים כץ והוריד את התקרה ל־1.05%. ובכל זאת הצליח שריג לשרוד 3.5 שנים בתפקיד, ואף הוביל את הרפורמה לביטול ביטוחי המנהלים מבטיחי הקצבה.
אם היו לשריג עוד תקוות להעביר בשקט יחסי את השנה וחצי שנותרו לסיום כהונתו, אלו התבדו עם כניסתה של אנדורן לתפקיד. ההתנגשות בין השניים לא איחרה לבוא, כאשר אנדורן תמכה בהמלצת אגף התקציבים לחתוך בהטבות המס למשתכרים יותר מ־15 אלף שקל בחודש במסגרת אישור הגזירות בתקציב. שריג זעם על כך בשל החשש שהמהלך יפגע בהיקף החיסכון הפנסיוני של הציבור. אנדורן אמנם לא יזמה את הסעיף, אך גם לא ביקשה את עצתו של שריג.
אם אנדורן תבחר להמשיך לפעול ללא התייעצות ולגלות מעורבות רבה בפעילות האגף, מעמדו של שריג עלול להתערער עוד יותר. השניים צפויים להיפגש גם בוועדה לבחינת הסדרי החוב בראשות אנדורן, שהחלה השבוע בעבודתה.
משרד האוצר: "היחסים תקינים לחלוטין"
תפקידו של אגף שוק ההון הוא חיוני מאין כמוהו: לדאוג לאינטרסים של מיליוני החוסכים לפנסיה ולהבטיח שכספיהם ינוהלו באחריות בידי הגופים המוסדיים. כשלוחה של משרד האוצר, נושא האגף סוג של גיבנת. בעוד רשות ני"ע והמפקח על הבנקים פועלים בעצמאות יחסית, פעילות האגף נשענת על חסדי האוצר, שתפקידו לקמץ ולא לפזר.
השיקולים של אנדורן, המשמשת כזרוע הארוכה של שר האוצר, הם שיקולים של כלל המערכת. מבחינת החוסכים, ספק אם דומיננטיות של מנכ"לית האוצר היא מצב רצוי. בסיטואציה כזו נדרש רגולטור שיודע לעמוד על דרישותיו על פני מנכ"לית שהאינטרסים המערכתיים עלולים לגרום לה לפעול נגדו. כפי שנראה כעת, זהו לא המצב.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "היחסים בין שריג לאנדורן תקינים לחלוטין".