סילבן שלום מציע: להוזיל את המים ב-15%
שר האנרגיה והמים מתנגד לפשרה בין האוצר לשלטון המקומי שתוזיל את מחירי המים ב-5%. בתכנית: צמצום מיידי של תאגידי המים ומתן הנחות לתושבים מתאגידים מרוויחים
משרד האוצר והשלטון המקומי חשו היום אנחת רווחה משותפת כשהודיעו על הפשרה בנושא תאגידי המים, אולם מחוץ לחממה החדשה, הרוחות סוערות. שר האנרגיה והמים סילבן שלום, הודיע כי הוא מתנגד לפשרה וכי כבר גיבש תוכנית משלו, שתביא לטענתו להפחתה בתעריפי המים בשיעור של 15%.
שלום, שהופתע מההודעה על הפשרה, קיים בימים האחרונים פגישות עם סגן הממונה על התקציבים שאול מרידור, מנכ"ל משרד ראש המשלה הראל לוקר ויו"ר רשות המים אלכסנדר קושניר בנושא תוכנית מקיפה שתביא להוזלה בתעריף המים. מאז שנכנס לתפקיד, אמר שלום כי יציג תוכנית מקיפה להוזלת תעריף המים. בהודעה ששלח היום (ג'), שלום הודיע כי הציג את התוכנית המשותפת למשרד האנרגיה ורשות המים למשרד האוצר.
התוכנית של שלום כוללת צמצום מיידי של תאגידי המים שיביא, בדומה להבטחת האוצר, להפחתה של 5% בתעריף, אך מציע גם דרכים נוספות להוזלה: לפי ההצעה, כל תאגיד מים יוכל לתת הנחות לתושבי התאגיד במחיר המים במידה ויהיו לו רווחים. כיום תאגיד מים לא יכול לתת הנחה לתושביו, שכן מדובר בתעריף אחיד. במידה שהתאגיד מרוויח - הוא יכול למשוך דיבידנדים לבעלי מניות התאגיד שהן הרשויות המקומיות. כספים אלו כאמור, לא מופנים למשק המים.
בנוסף ביקש שלום כי הסכמי הסבסודים לחקלאות ומגזרים נוספים בסך 400 מיליון שקל בשנה, המהווים 4% מתעריף המים, יוצאו מתקציב משק המים אל תקציב נפרד שיוקצה על ידי האוצר.
שלום עוד מציע להוסיף לתקציב משק המים את רווחי היטלי ההפקה של מפיקים פרטיים. מי שלא צורך מים דרך מקורות - כ-30% מאוכלוסיית ישראל, מפיק עצמאית מים ומשלם היטל הפקה למדינה. הסכום של היטלי ההפקה, שעומד על כ-200 מיליון שקל בשנה לפי הצעתו של שלום, לא מגיע למשק המים, אלא לקופת האוצר. בכך לפי ההצעה, ניתן לחסוך 2% נוספים בתעריף המים.
לא רק שר האנרגיה הביע מורת רוח. גדעון ברומברג, מנכ"ל ארגון ידידי כדור הארץ אמר בעקבות ההודעה של האוצר כי "הורדת מחיר המים היא צעד מבורך, אך לא מספיק. ההוזלה צריכה להיות חלק מתהליך מקיף יותר של עידוד צריכה נבונה של מים, הרחבת השימוש במים אפורים והוספת מדרגת שימוש שלישית פרוגרסיבית, כפי שהיה נהוג בעבר, כי בסופו של דבר – מי שמשתמש יותר, צריך לשלם יותר".
עמותת אמון הציבור להגינות בעסקים הייתה נלהבת פחות ואמרה שהודעת האוצר "זורה חול בעיני הציבור". גלית אבישי, מנכ"לית הארגון, שלחה מכתב לשר האוצר יאיר לפיד ובו כתבה כי משרד האוצר למעשה ויתר על הדרישה לאחד את עשרות תאגידי המים הפועלים בישראל לכ-15 תאגידים אזוריים וזאת "כנגד הסכמת השלטון המקומי להפחתה של 5% בתעריפי המים עד שנת 2015 ועיגון חובת התייעלות של התאגידים". היא הוסיפה כי "מהלך זה משולל כל הגיון, עומד בניגוד מוחלט לעמדה של כל גורם מקצועי, לרבות רשות המים ומבקר המדינה ומהווה המשך לפגיעה המתמשכת בציבור הרחב".
עוד כתבה אבישי ללפיד כי "הארגון מצר על כך שבחרת להביא הישג פעוט וקצר טווח אשר מחירו ארוך הטווח עצום, במקום לקדם רפורמה גדולה ומשמעותית כפי שהיה ראוי לבצע". היא הוסיפה כי."בחרת ליישר קו עם מרכז השלטון המקומי ולשמר את הקבעון והבזבזנות הבלתי נסבלת ממנה סובל הענף ולשמר את אינטרס המרכז לשלטון מקומי בריבוי תאגידים".