$
בארץ

קיבלו כרטיס אדום: תכירו את החברות הציבוריות המזהמות ביותר במשק

קבוצת עזריאלי, דור אלון, אלון אחזקות, דלק, פז, בזן, אלביט, חברה לישראל, מפעלים פטרוכימיים ונייר חדרה, הן שיאניות ההפרות הסביבתיות בין החברות הבורסאיות, כך עולה מהדירוג השנתי של המשרד להגנת הסביבה. פרץ: "להד הציבורי יש משקל לפעמים יותר מחקיקה". קבוצת עזריאלי: "מדובר בעיוות של המציאות והטעיית הציבור"

חן פונדק 11:3003.06.13

קבוצת עזריאלי, דור אלון, פז, דלק, סונול, אלביט, בזן, החברה לישראל ונייר חדרה - אלו הן החברות הבורסאיות שהפרו בשלוש שנים האחרונות הכי הרבה הפרות סביבתיות, כך על פי דירוג החברות המזהמות שפירסם היום (ב') המשרד להגנת הסביבה.

 

זו השנה השנייה בה מפרסם המשרד את דירוג רמת העמידה של החברות הציבוריות בהוראות איכות הסביבה. הדירוג הוא יחסי ו-61 החברות הן החברות בענפי התעשייה הנסחרות במדד ת"א 100, חברות הדלק הנסחרות, חברות בענפי תעשייה ודלק עם אג"ח במדד תל בונד וחברות במדד הכימיה גומי ופלסטיקה. החברות כוללות 400 מפעלים.

 

השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ אמר כי "הדירוג שאנחנו מציגים היום אומר שהמאבק על הגנת הסביבה ברמת הפרט וברמת המעסיקים והחברות קורה בתודעה של הציבור. חשוב שבעלי המניות והמשקיעים ידעו מה המצב הסביבתי בכל חברה ושייקחו זאת בחשבון כאשר הם משקיעים בחברה. המשקיעים צריכים לדעת שהם לוקחים סיכונים".

 

 

עמיר פרץ. "הדירוג שאנחנו מציגים היום אומר שהמאבק על הגנת הסביבה ברמת הפרט וברמת המעסיקים והחברות קורה בתודעה של הציבור" עמיר פרץ. "הדירוג שאנחנו מציגים היום אומר שהמאבק על הגנת הסביבה ברמת הפרט וברמת המעסיקים והחברות קורה בתודעה של הציבור" צילום: עמית שעל

 

פרץ הוסיף כי "התוצאות חושפות את צבר העברות ואת ההתעלמות מהנחיות המשרד". פרץ ציין כי אי ציות להנחיות ואי דיווח מסמן את האסון הבא ושהחברות עושות מאמצים בשביל לשפר את מיקומם בדירוג ולכן "להד הציבורי יש משקל לפעמים יותר מחקיקה".

 

הדירוג בנוי מצבירת נקודות שליליות ומי שממוקם גבוה יותר מצבו רע יותר, וכולל שלוש קבוצות: חברות שעברו בשלום את המבחן ולא צברו נקודות, חברות שצברו עד 3000 נקודות וקיבלו כרטיס צהוב, וחברות שצברו מעל עשרת אלפים נקודות וקיבלו כרטיס אדום. המתודולוגיה נבנתה בסיוע חברת greeneye.

 

סונול של עזריאלי- הכי מזהמת

10 חברות צברו מעל עשרת אלפים נקודות שליליות. במקום העשירי נמצאת נייר חדרה, במקום התשיעי מפעלים פטרוכימיים של בתי הזיקוק, במקום השמיני צועדת חברה לישראל, במקום השביעי אלביט, בזן במקום השישי, פז במקום החמישי, דלק במקום הרביעי, אלון אחזקות במקום השלישי, דור אלון אנרגיה במקום השני. את המקום הראשון ה"מכובד" כבשה קבוצת עזריאלי ב"זכות" חברת סונול.

 

27 חברות הגיעו ללא ניקוד שלילי בדירוג וקיבלו כרטיס הצהוב. IDB נמצאת במקום 30, אפריקה ישראל במקום ה-22, טבע במקום ה-21, כי"ל במקום 18, חברת החשמל במקום ה-16, תנובה דרך מבטח שמיר שנסחרת נמצאת במקום ה-12.

 

בין החברות שהגיעו לניקוד נקי: אורמת ונייס.

 

"אנחנו שוקלים להרחיב את המדד לחברות פיננסיות"

 

הדירוג כולל שלוש שנים, מ-2010 עד 2012. הסמנכ"לית לתכנון ומדיניות גלית כהן הסבירה כי הכוונה לא להראות אירוע נקודתי אלא מגמה. אולם ככל שהאירוע קורה מאוחר יותר, ב-2012 הניקוד השלילי שלו גבוה יותר. כמו כן הדירוג בנוי כך שהעבירה מוכפלת לפי פעילות המשרד. מי שהגיע לשימוע מקבל ניקוד שלילי גבוה יותר מאשר מי שקיבל התראה, ומי שרישיונו נשלל מקבל דירוג שלילי יותר ממי שזומן לשימוע.

 

מנכ"לית המשרד, עו"ד אלונה שפר קארו אמרה כי "כל שנה יש התנגדות לפרסום המדד, אך אנחנו רואים שהוא מוכיח את עצמו. לקראת פרסום המדד הדוחות הסביבתיים מתחילים לזרום אלינו, ואנחנו שוקלים להרחיב את זה לחברות פיננסיות. אנחנו רואים הלימה בין האירועים המדווחים בדוח ומאמצי המשרד. ברור לנו שככל שנגביר את הפיקוח נגיע לכל הפרה".

 

סמנכ"לית תעשיות שולי נזר הסבירה כי מי שמדורג בעשירייה הראשונה גרם להפרות קשות. כך למשל החברה לישראל הגיע למיקומה בשל אי טיפול בבוצה. אלביט גרמה לזיהום קרקע ומי תהום, ופז עברה על פליטות של חומרים מזהמים פי 20 מהתקן. דלק הגיע למיקומה בשל מפעל למחזור שמנים – טאלוס בדרום הר חברון בו בוצעו עבירות של אחזקת חומרים מסוכנים, פינוי ודליפות.

 

אחת מתחנות דור אלון זיהמה קרקע באזור עין הכרמל וסונול ב-64% מהתחנות שלה לא דיווחה על תוצאות בדיקת האטימות ודליפות. נזר הסבירה "כאשר לא מדווחים לנו אנחנו מניחים שיכול להימצא דליפה בתחנה". אולם נזר הוסיפה כי "יש שיפור בדירוג השנה בהתנהלות חברות הדלק".

 

תגובת סונול: "המדד אשר פורסם היום אינו נותן ביטוי לשינויים ולשיפורים אשר בוצעו בשנתיים האחרונות. הדרוג מהיום אף סותר את דוח הממונה על איכות הסביבה אשר פורסם לפני כמה ימים לפיו דורגה סונול במקום הראשון בכל הקשור למניעת זיהומי קרקע בתחנות התדלוק. יש לציין כי סונול פעלה בשקיפות ושיתוף פעולה מלא עם המשרד לאיכות הסביבה וכי הטענה שהסתירה מידע לאורך התהליך תמוהה ואינה מקובלת".

 

מקבוצת עזריאלי נמסר: "הכללתה של קבוצת עזריאלי, מהווה עיוות של המציאות והטעיית הציבור. מדובר במתודולוגיה פגומה בה קבוצת עזריאלי נכללת במדד בשל אחזקתה בחברת סונול אשר תרומת רווחיה לקבוצה עומדת על 0.7% אחוז בלבד, דבר שאינו עומד במבחן המהותיות בשום דרך ואופן".

 

מחברת דלק נמסר: "החברה מבצעת פעולות למניעת זיהום ובדיקות תקינות לתשתיות החברה בתדירות גבוהה מהנדרש בחוק ומשקיעה עשרות מיליוני שקלים מידי שנה הן במניעת זיהומי אויר, קרקע ומי תהום והן בטיפול במפגעי העבר הרחוק. באשר למפעל בדרום הארץ העוסק במחזור שמנים, החברה דוחה את הטענות להזרמת שמנים לקרקע ומצרה על החיבור בין תאונת עבודה מצערת לבין סוגיית איכות הסביבה. בנוסף, החברה הביעה טענותיה לגבי מתודולוגיית הדו"ח ואופן הניקוד בו, שאינו משקף נאמנה את רמת הציות הסביבתי ואף יוצר הטעייה בקרב הציבור. יש להדגיש כי החברה פעלה ותמשיך לפעול על פי הנחיות המשרד להגנת הסביבה ורשות המים. כמו כן, שליש מהפעילות התעשייתית של מפעל השמנים מתמקדת במחזור וזיקוק שמנים וסולוונטים לשימוש חוזר בתעשייה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x