ניתוח כלכליסט
המסלול האדום של תקנות המיסוי הירוק
בעוד כחודש צפויה להיכנס לתוקף נוסחת המיסוי הירוק החדשה. המהלך עתיד להעלות את מחירי הרכבים בישראל, אך לא רק: מחירי עסקאות הליסינג יזנקו ומכוניות היד שנייה יתייקרו. כלכליסט מנתח את ההיקף האמיתי של גל ההתייקרויות הצפוי בענף הרכב
בעוד קצת יותר מחודש צפויה להיכנס לתוקפה נוסחת המיסוי הירוק החדשה. נוסחה זו מחשבת את שיעור מס הקנייה על כל מכוניות הנוסעים החדשות שמשווקות בישראל, ולכן תהיה לה השפעה מיידית על שרשרת ענף הרכב - מיבואני המכוניות, דרך חברות הליסינג ועד הלקוחות הפרטיים.
- יבואני רכבי דיזל: יש לדחות את עדכון נוסחת המס הירוק
- העיתוי הגרוע של המס הירוק
- מחזיקים מכונית בליסינג? כך תקבלו החלטה אם לקחת מכונית חדשה
כך תחושב הנוסחה: על כל המכוניות הרגילות - כלי הרכב החדשים שאינם היברידיים או חשמליים - מוטל מס קנייה של 83%. לאחר מכן מופחתים ממס הקנייה סכומים שנעים מאפס עד 15 אלף שקל, שמחושבים בהתאם לחמישה חומרים מזהמים שהרכב פולט. באוגוסט מסתמן שיוחמרו הקריטריונים לחישוב הסכומים הללו.
כך לדוגמה מכונית שכיום זכאית להטבת מס של 10,000 שקל תהיה זכאית להטבת מס של 6,000 שקל. שיעור הזיהום של הרכב כמובן לא השתנה, אך הנוסחה הוחמרה ולכן ההטבה תהיה נמוכה יותר. במצב כזה יבואני הרכב יצטרכו להחליט מה לעשות: האם לייקר את הרכב ב־4,000 שקל או לספוג לכיסם חלק מההתייקרות?
אלא שהשפעות המיסוי הירוק לא מתרכזות רק בנתונים היבשים של מחירי הרכב, אלא צפויות להשפיע על קשת רחבה של היבטים בענף הרכב. "כלכליסט" בחן את ההשפעות הצפויות של המהלך לטווח הקצר והארוך על שוק הרכב, וכיצד הוא צפוי להשפיע על כיסם של בעלי רכב פרטיים ושל בעלי רכבי חברה.
1. מחיר הליסינג ושווי השימוש יעלו
שווי השימוש לרכב צמוד מחושב על פי נוסחה קבועה, שלפיה למשכורת הברוטו של כל עובד מתווסף מדי חודש שווי שימוש של 2.48% מערך הרכב. התייקרות של רכב פירושה עלייה בשווי השימוש, ועל כל 1,000 שקל יתווספו לשווי השימוש כ־25 שקל. אולם כאן מדובר בכסף הקטן; העלייה המהותית תתרחש כאשר הליסינג עצמו יתייקר.
כיום מחירן של המכוניות המשפחתיות, הדגמים הנפוצים בחברות הליסינג, נע סביב 127 אלף שקל. על פי רוב ההערכות, מחירי המשפחתיות יתייצבו על 130 אלף שקל. בעקבות שינוי נוסחת המיסוי הירוק, חברות הליסינג יצטרכו לרכוש את המכוניות מהיבואנים במחיר גבוה יותר, מה שייקר את עסקת הליסינג עצמה. אך התחזיות הקודרות לא מסתיימות כאן: בשל התחרות העזה בענף הליסינג חברות רבות "בולעות" חלק ניכר מעלויות העסקאות, אף שבימים אלה דורשים הבנקים יותר ביטחונות מבעבר.
הפתרון של חברות הליסינג צפוי לכלול ניצול של עליית מחירי הרכבים לצורך העלאה ניכרת של מחירי עסקאות הליסינג. במקרים של דגמים רבים, למשל פורד פוקוס, המיסוי הירוק החדש צפוי לצמצם את הטבת המס באופן ניכר ובסכום שצפוי להיות גבוה מההפרש בין המחיר הנוכחי למחיר החדש. כתוצאה מכך, היבואנית תהיה חייבת "לספוג" חלק מהעלאת המחיר הצפויה ולא רק להעלות את מחירי הרכב לחברות הליסינג (שגם כך רוכשות בהנחה) אלא גם לצמצם את היקף ההנחות. כל אלה יבואו לייקור עסקאות הליסינג.
2. גם מחירי המכוניות המשומשות יעלו
שוק היד השנייה נמצא בקיפאון כבר חודשים רבים. הקיפאון נובע, בין היתר, ממעבר חד של זירת המסחר ברכב משומש מידיהם של לקוחות פרטיים לידיהם של גופים גדולים וממוסדים; מהוזלות ניכרות "מתחת לשולחן" של דגמי המכוניות החדשות, שהופכות רכבים משומשים בני שנתיים־שלוש ללא אטרקטיביים; ומהעובדה שכיום חברות הליסינג מציעות את מרכולתן המשומשת באשראי ארוך טווח. התנאים הנוחים שמציעות חברות הליסינג מצמצמים עוד יותר את היכולת של בעלי מכוניות משומשות פרטיות להתחרות בהן.
מחירוני הרכב מגיבים למצב כזה בהורדות מחירים, שעדיין אינן משקפות את חומרת מצבו של השוק. אלא שכעת, עם עליית המחיר הצפויה של דגמי מכוניות רבים, צריכים המחירונים "ליישר קו" ולהעלות את מחירי המכוניות המשומשות בהתאם, ואם לא להעלותם - לא להוריד אותם כנהוג בכל חודש. מצב כזה יביא שוב לההחמרה בקיפאון בשוק הרכב המשומש ולכך שעסקאות רבות ייעצרו.
נוסף על כך, בימים אלה מתרחש בחברות הליסינג הגדולות תהליך כפול: מחד, החברות מצטיידות במכוניות חדשות בכמויות גדולות במחירים הנוכחיים, לפני כניסת המס הירוק לתוקף. המכוניות הללו ישוחררו לשוק לאחר עליית המחירים באוגוסט ויוצעו "במחירים שלפני המס הירוק". במקביל, חברות הליסינג מקפיאות את מכירתן של מכוניות משומשות בציפייה לעליית מחיריהן בספרים, כך שצרכנים שרוצים לרכוש כעת מכונית משומשת במחיר שלפני עליית המחירונים באוגוסט צפויים לאכזבה לנוכח מלאי מדולדל. כתוצאה מכך, לאחר אוגוסט אמנם צפוי המלאי לגדול, אך המחיר יעלה.
3. ההנחות ללקוחות פרטיים יצומצמו
בחלוקה גסה אפשר להקצות את כל דגמי המכוניות הנמכרים בישראל לשתי קבוצות: אלה שנמכרים לליסינג וכל השאר. בגלל מאסת הרכישה הגדולה זוכות חברות ליסינג להנחות מכובדות מהיבואנים. ההנחות גדולות, קבועות וניתנות בהתאם לתקופות, סוג הדגם, הכמות ושערי המטבע.
במקרה של כל השאר, עדיין קיים בשוק מנגנון הענקת הנחות, אך לא מדובר במנגנון יציב ובעל חוקי משחק ברורים, אלא במנגנון שבו "כל הכללים כשרים" וההנחות הן אמנם גדולות, אך אקראיות.
כיום ניתן לרכוש כמעט כל מכונית הנמכרת בישראל בהנחה נאה. הבעיה היא שההנחות הללו לא מושגות באמצעות מנגנונים קבועים, שמאפשרים לצרכנים לצפות חצי שנה מראש היכן הם יוכלו לרכוש רכב בהנחה, אלא במנגנונים שמשתנים כל הזמן. כיום, באמצעות הצטרפות למועדון הלקוחות הנכון, קבוצת הרכישה הנכונה ואפילו חיפוש קפדני במגרשים בצפון הארץ - ניתן לרכוש מכוניות חדשות לגמרי היישר מהיבואן בהנחות גדולות למדי.
הבעיה היא שבמקרה של דגמי הרכבים המיועדים לציבור הרחב, יבואני הרכב יודעים היטב שהעלאת המחיר באופן ניכר, אשר משקפת את הקיצוץ האמיתי של הטבת המס, תבריח את הלקוחות מאולם התצוגה. לכן במקרה של הלקוחות הפרטיים, יבואני הרכב יספגו חלק מההתייקרות ויעלו את מחירי המכוניות בשיעור מצומצם. פירוש הספיגה הזו הוא שהיבואנים יצטרכו לצמצם את היקף ההנחות ללקוחות פרטיים. בפועל הלקוחות ייפגעו פעמיים: מחירו הרשמי של הרכב יעלה וגובה ההנחה יצטמצם.