מחזיקים מכונית בליסינג? כך תקבלו החלטה אם לקחת מכונית חדשה
שפע של גזרות רגולטוריות עשוי לייקר בקרוב את שווי השימוש. בחברות הליסינג מחכים על הגדר כדי לדעת מה יקרה למס הירוק וכיצד הבחירות ישפיעו. לכן בניגוד לשנים עברו, הן לא ממש ממהרות לספר למחזיקי הרכב הצמוד על השינויים הצפויים
אם הנכם נמנים על קהל מחזיקי מכוניות הליסינג, סביר להניח שבחודשים האחרונים גונבו לאזניכם לא מעט שמועות. כמו למשל על העלאה של שווי השימוש לרכב צמוד באמצעות פיצול של שווי השימוש, על התייקרות של המכוניות המשפחתיות כתוצאה ישירה של כניסת מדיניות מיסוי חדשה ועל הצורך בהחלפה
ובכן, ככלל, מחזיקי הרכב הצמוד בישראל הפכו בשנים האחרונות לקהל מבולבל במיוחד ולא בכדי דובר במגזר שלם שבאוצר יודעים היטב שלא יביע התנגדות אמיתית לגזרות רגולטוריות מעבר לאיסוף של חתימות בפייסבוק ולכן מנחיתים על ראשו שלל גזרות. עובדתית, כאשר שיטת חישוב שווי השימוש לרכב צמוד שונתה לפני כשלוש שנים וגררה התייקרויות של אלפי שקלים בשווי השימוש, קהל מחזיקי הרכב הצמוד לא בדיוק יצאו לרחובות כדי להילחם. אך השנה המצב מורכב במיוחד בגלל שפע של גזרות רגולטוריות שלא ממש ברור האם בכלל יכנסו לתוקף לאור הבחירות הקרבות.
בינואר נדע
ראשית, מדוע בכלל צריך בימים אלה לגלות מודעות לנושא הרגולטורי? הסיבה לכך היא חודש ינואר המתקרב בצעדי ענק. כיום מחזיקי רכב צמוד משלמים שווי שימוש של 2.48% מערך הרכב מדי חודש. שווי השימוש, למי שאינו בקיא, מצטרף למשכורת הברוטו לצורך חישוב מס. כיום מחירן של רוב המכוניות המשפחתיות הוא כ-123 אלף שקלים, אך בינואר המחיר צפוי לעלות – ונושא ההתייקרות עדיין אינו ברור במלואו.
כך זה עובד: מי שלקח מכונית בליסינג השנה יהנה משווי שימוש שיחושב לפי המחיר הנוכחי, כלומר כ123- אלף שקלים. מי שיקח מכונית בשנה הבאה לאחר פרסום מחירוני הרכב החדשים בינואר יצטרך לשלם שווי שימוש שיחושב לפי המחיר החדש של השנה הבאה. (בינואר חברות הליסינג יחזיקו גם במלאי מצומצם של מכוניות שרכשו השנה ולכן מי שיבחר במכוניות הללו יוכל להנות משווי שימוש של 2012) עם זאת, ביכולתנו להבטיח בביטחון מלא שהמחירים של המכוניות המשפחתיות יתייקרו בינואר, השאלה היא רק בכמה כסף? מדוע איננו יכולים כבר בשלב זה לומר לכם בכמה כסף בדיוק?
הסיבה לכך היא הבחירות הקרבות. עקרונית, יבואני הרכב צריכים להעלות את מחירי הרכב בינואר משתי סיבות: שערי המטבע והמיסוי הירוק החדש. על נושא שערי המטבע אין מה להתווכח. בכל תחילת שנה יבואני הרכב מעדכנים את המחירים בהתאם לשערי המטבעות והשנה שער היין, המטבע שבו משלמים חלק ניכר מיבואני הרכב הגדולים (מאזדה, טויוטה), עלה-מה שבכל מקרה יחייב התייקרות בינואר. על פי הערכות של גורמים בענף מדובר בעלייה של כארבעה אחוזים. נאמר שהשנה מחזיק רכב צמוד שעולה 123 אלף שקל משלם מדי חודש שווי שימוש בגובה 3,050 שקלים, אזי בשנה הבאה, בהנחה שמחיר הרכב יהיה כ127 אלף שקלים יעלה שווי השימוש שלו בכ100 שקלים. לא מדובר כאן בסכוני עתק, אך בחישוב שנתי כבר מדובר בסכום מהותי.
אבל זה לא הכול. בינואר אמור להיכנס לתוקף השלב השני של מתווה המיסוי הירוק, אותה תכנית הקובעת את שיעור המס אשר מוטל על כל מכונית בהתאם לכמות המזהמים שמנועה פולט. המתווה שיכנס בינואר הוא פשוט מתווה שמתייחס יותר בחומרה לכמויות המזהמים שהמכונית פולטת. המשמעות היא התייקרות, במיוחד של מכוניות בעלות מנוע דיזל. אבל אליה וקוץ בה: ברשות המיסים לא ממש בנו על קיום בחירות כשהגו את התכנית לפני כמה שנים- וישנם לא מעט גורמים במשרד להגנת הסביבה וגם באוצר שיודעים היטב שייקור של מכוניות ממש לפני הבחירות אינו מתכון לזכייה באהדת הבוחרים.
מחכים לבחירות
מה יקרה בדיוק? עדיין מוקדם מכדי לומר. ייתכן שהמיסוי הירוק יכנס בינואר בגרסה מרוככת (שעדיין תייקר את המכוניות המשפחתיות מכיוון שהנטיה כרגע היא להיטיב דווקא עם המכוניות הקטנות) וייתכן שיכנס אחרי ינואר ואחרי הבחירות. כאן תיווצר בעיה נוספת שפתרונה עדיין לא ברור: כידוע, שווי השימוש לרכב נקבע על פי מחירו בינואר. אם המיסוי הירוק יכנס לתוקף אחרי הבחירות, נאמר במרס, אזי כל מי שיקח בשנה הבאה מכונית יוכל "להרוויח" שנה ללא עדכון שווי שימוש בהתאם למס הירוק החדש. מצב כזה יאלץ את רשות המיסים למצוא פתרון שיבוסס כנראה על חישוב של מחירי רכב ממוצעים ב-2013.
ומה עם שווי השימוש המפוצל? למי שלא זוכר, בטיוטת חוק ההסדרים הוצע שווי שימוש שיבוסס הן על שווי שימוש רגיל והן על מרכיב הדלק. כלומר, מי שנוסע הרבה ישלם הרבה גם על הדלק. כאן אפשר לשם שינוי לנשום לרווחה. גורמים הקשורים לאוצר יודעים היטב שכאן מדובר כבר בפגיעה חמורה בציבור מחזיקי הרכב הצמוד בישראל, ומחזיקי הרכב הצמוד אומנם לא יצאו לרחובות להבעיר צמיגים, אך לעומת זאת הכנסת פתק לקלפי לא מהווה עבורם מאמץ מיוחד- ונושא שווי השימוש עשוי בהחלט להוות גורם המכריע את הכף, במיוחד כאשר מדובר במאות אלפי בוחרים.
אז מה אפשר לעשות כדי להמתיק את הגזרה? התשובה היא להחליף מכונית לפני השנה הבאה. המחירים עומדים בכל מקרה לעלות בינואר בגלל שערי המטבע. ואולי הם יעלו יותר אם המיסוי הירוק יכנס לתוקף בתחילת ינואר כצפוי. וגם אם המיסוי הירוק לא יכנס לתוקף בינואר, ניתן בהחלט לצפות שהוא כן ייכנס לתוקף זמן קצר לאחר מכן. הדרך הטובה ביותר להילחם בגזרה היא לסגור חוזה כבר כעת. בימים אלה, יבואני הרכב חווים שנה גרועה ולחוצים להיפטר ממלאים.
בחברות הליסינג מחכים על הגדר כדי לדעת מה יקרה למס הירוק וכיצד הבחירות ישפיעו, ולכן בניגוד לשנים עברו, חברות הליסינג לא ממש ממהרות לספר למחזיקי הרכב הצמוד על השינויים הצפויים בתחילת השנה. אך מדובר בשינויים שמחזיקי הרכב הצמוד חייבים להפנים בחודשיים הקרובים, ולהקדים להם תרופה.