$
בארץ

המדינה בוחנת כיצד לגבות מס מסוחרי הביטקוין

השימוש הגובר במטבע הווירטואלי תפס בהפתעה את הרשויות, שלא יודעות איך לגבות מס על כסף שהן לא מכירות בו. בעקבות החשש מהלבנת הון, ברשות המסים החלו לבדוק את הנושא. הבנקים מתעלמים בינתיים

הדר קנה 08:3112.09.13

עשרות עסקים ובעלי מקצוע בישראל כבר אימצו בשנים האחרונות את השימוש במטבע הווירטואלי ביטקוין. אולם ארבע שנים לאחר שהמטבע נוסד ביפן והחל לצבור תאוצה, הרשויות בישראל והמערכת הבנקאית לא ממש יודעות כיצד להתמודד עם התופעה. 

ברשות המסים בוחנים בימים אלו סוגיות שעולות מהשימוש במטבע הווירטואלי. הראשונה שבהן היא אם הביטקוין נכנס להגדרה של מטבע. שאלה נוספת היא אם מי שמכר ביטקוין וצבר רווח חייב לדווח על כך, וכיצד בכלל גובים מס על ההכנסות ממנו.

 

החלטות רשמיות עדיין לא התקבלו, ונראה שגם לאחר שיתקבלו החלטות הן יהיו רק התחלה של דיון בסוגיה. לאחר שברשות יחליטו כיצד להתייחס להכנסות מביטקוין וממטבעות וירטואליים אחרים, הם יצטרכו לפנות למחלקת הלבנת הון במשרד המשפטים, בשל החשש שהביטקוין משמש גם להעלמת מסים. רק לאחר מכן יגבשו הרשויות עמדה כיצד להתייחס למטבע מבחינה חוקית. בנק ישראל מבחינתו מעדיף בשלב זה שלא להתערב בנושא.

 

ביטקוין (Bitcoin). מטבע דיגיטלי וירטואלי שנוסד ב־2009. הסחר בביטקוין (BTC) מנוהל על ידי מערכת מבוססת קוד פתוח, ולא עומדים מאחוריו מדינה, חברה או בנק. כל מטבע הוא בעצם מספר ארוך במיוחד ומוצפן, שמזהה את המטבע ואת המשתמש שמחזיק בו ביטקוין (Bitcoin). מטבע דיגיטלי וירטואלי שנוסד ב־2009. הסחר בביטקוין (BTC) מנוהל על ידי מערכת מבוססת קוד פתוח, ולא עומדים מאחוריו מדינה, חברה או בנק. כל מטבע הוא בעצם מספר ארוך במיוחד ומוצפן, שמזהה את המטבע ואת המשתמש שמחזיק בו צילום: איי אף פי

 

אם המדינה תכיר בביטקוין כמטבע, ההערכה היא שהוא ימוסה כמו מטבעות זרים אחרים. לכל מטבע ישנו שער יציג וכללי המרה, ומהרווח הנגזר מהם משלמים מס חברות, שעומד כיום על 25%. ברגע שלביטקוין יהיה שער המרה ניתן יהיה לגבות מס על המטבע.

 

כיצד ממסים את הביטקוין?

 

העניין והמסחר בביטקוין זינקו בשנה האחרונה בארץ ובעולם. על פי הערכות, היקף המסחר היומי בביטקוין בעולם יכול להגיע לכ־30 מיליון דולר, ובישראל מוערך היקף המסחר בכמיליון דולר בחודש. רבים מהמשתמשים במטבע עושים זאת מסיבות אנטי־ממסדיות, ובמקביל יותר ויותר עסקים מקבלים תשלום גם באמצעות ביטקוין.

 

בין המשתמשים ניתן למצוא אתרי אינטרנט וגם מסעדות כמו הבר־קיימא וגלבי בתל אביב, חנות האופנה מוז בדיזנגוף סנטר, אולפן ההקלטות הירושלמי סטודיו סול והווטרינר רפי קישון.

 

חוסר הרגולציה בנושא הביטקוין יוצר שורה של בעיות לרשויות. הראשונה שבהן היא העובדה שהביטקוין לא מוכר כמטבע. בעיה נוספת היא שעסקאות ביטקוין נעשות בחשאי ולרשויות אין יכולת לעקוב אחריהן.

 

אבי נוב, עורך דין המתמחה במסים, הרשום גם כמי שמקבל תשלום בביטקוין במסגרת עיסוקו, מציג את הבעייתיות של הנושא באמצעות חברה העוסקת בסחר באמצעות ביטקוין שביקשה לאחרונה לפתוח תיק במס הכנסה. לדבריו, במע"מ סירבו לפתוח לחברה תיק בטענה שאין לה חשבון בנק. כתוצאה מכך עלול להיפתח תיק פלילי נגד החברה.

 

"נוצר מצב אבסורדי לגמרי שבו חברה מבקשת לשלם מסים כחוק ומסורבת כיוון שאין לה חשבון בנק פעיל", אומר נוב. "כלומר הרשויות דוחפות את החברה לפעול בשחור במקום לדווח על הביטקוין".

 

בעיה גדולה נוספת היא שהביטקוין מהווה כלי יעיל מאוד להלבנת הון. לפי מחקר של ויזה אירופה, היקף ההון השחור בישראל מוערך ב־185 מיליארד שקל בשנה.

 

נציבת מס הכנסה לשעבר עו"ד טלי ירון־אלדר מעריכה שזה רק עניין של זמן שמשפחות פשע וסוחרי סמים יעברו לשימוש בביטקוין. היא מציעה לרשויות לא להתעלם מהביטקוין: "תכירו בכך שיש פה אפיון לא מפוקח ותהפכו אותו למפוקח. ברגע שהרשויות יקבלו אותו כמטבע ואמצעי תשלום יהיה קשה יותר להשתמש בו למטרות פשע".

 

 צילום: בלומברג

 

רגולציה עצמית, בינתיים

 

גם בעולם, הטיפול במטבע הווירטואלי עדייין בחיתוליו. בחודש שעבר העניקה ממשלת גרמניה חיזוק דרמטי לביטקוין והפכה למדינה הראשונה שמכירה בו רשמית. בארה"ב, לעומת זאת, דיווח "הניו יורק טיימס" כי הרשויות פתחו בחודש שעבר בחקירה נרחבת בנושא. במדינת ניו יורק זומנו לחקירה 22 חברות שקשורות בסחר בביטקוין ובמטבעות וירטואליים אחרים, בחשד לפעילות פלילית. ואילו בתאילנד הוצא הביטקוין מחוץ לחוק, בשל היעדר החקיקה.

 

יונתן רואש, מנכ"ל ומייסד חברת Bits of Gold העוסקת בסחר חליפין בין ביטקוין לשקלים, סבור שהמגמה בעולם היא דווקא חיובית וכי החקירה בארה"ב תסתיים בחקיקה ולא בכתבי אישום. "אנחנו נמצאים בתקופת ביניים, שבה השפה של הרגולטורים והבנקים היא של כלכלה ישנה, ונכנסה לפה כלכלה חדשה", הוא אומר. "בינתיים חברות שעוסקות בביטקוין נוקטות רגולציה עצמית".

 

מבנק ישראל נמסר: "הפיקוח על הבנקים לא מצא לנכון בשלב זה לאסור או לחייב פעילות מול לקוחות שעוסקים במטבע וירטואלי". ממשרד המשפטים נמסר שהנושא נלמד על ידי הרשויות הרלבנטיות ונשקלות כמה אפשרויות. ברשות המסים הדגישו שהכנסות מביטקוין חייבות במס כמו כל רווח אחר, ומסרו: "הרשות עוקבת אחרי השינויים בשוק, לרבות המסחר בביטקוין".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x