ההסתדרות: טבע צריכה לפגוע גם בבונוסים של הבכירים
הנהלת טבע צפויה להתחיל בשבוע הקרוב משא ומתן עם ועדי החברה ונציגי ההסתדרות על תוכניתה לפטר 800 עובדים החל ב־2014. יו"ר הסתדרות עובדי המזון והפרמבצטיקה הרצל יאקה ל"כלכליסט": "פה זה לא אמריקה, מצדי שיפטרו שם ולא כאן"
מחר צפויים להתכנס בהסתדרות תשעה מיושבי ראש ועדי העובדים בטבע, לפגישת היערכות ראשונה לאור כוונת החברה לפטר כ־800 מעובדיה בישראל, שהם כ־10% מכלל העובדים המועסקים במפעלי החברה. במהלך השבוע צפויים נציגי הוועדים וההסתדרות להיפגש עם נציגי הנהלת טבע, ואז תמסור החברה לעובדים את כוונותיה באופן רשמי.
בסוף השבוע סיכמו יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, אבי ניסנקורן, והנהלת טבע כי כל שינוי ייעשה במשא ומתן בין הצדדים. לאחר השיחה ניסו בהסתדרות להרגיע את הרוחות ומסרו כי בכל מקרה אין כוונה לפטר עובדים בתקופה הקרובה, שכן גם הנהלת טבע הצהירה שהפיטורים יחלו בשנה הבאה לכל הפחות.
"שיפגעו גם בשמנת"
עם זאת, יו"ר הסתדרות עובדי המזון והפרמצבטיקה, הרצל יאקה, אמר ל"כלכליסט": "אנחנו נרצה לראות שהנהלת טבע פוגעת גם בשמנת, כמו בבונוסים ובתנאים של העובדים הבכירים בחוזים אישיים".
יאקה ביקר את התנהלות הנהלת החברה ואת התרבות הארגונית שהיא מייצגת. "רק לפני חודש אישרו למנכ"ל טבע בונוס שיכול להגיע למיליוני שקלים", אמר. "הם מביאים תרבות ניהול כוח אדם אמריקאית ועכשיו הם יגלו שפה תהיה להם חומה בצורה של ההסתדרות. פה זה לא אמריקה. מצדי שיפטרו שם, ולא אצלי".
למרות המילים הלוחמניות, סביר להניח כי לפחות בתקופה הקרובה יתקיימו הדיונים ללא אירועים חריגים, מכיוון שהנהלת טבע הסכימה להיכנס למשא ומתן עם ההסתדרות. אולם אם יגיעו הצדדים למבוי סתום, עלול המצב להוביל לעיצומים ושביתות, ולמעורבות של בית הדין לעבודה. בשלב זה עשויים להתקיים דיונים בדרגים גבוהים יותר, כלומר בין יו"ר ההסתדרות עופר עיני לבין מנכ"ל טבע ג'רמי לוין.
רוב עובדי טבע מאוגדים בהסתדרות הכללית, מלבד כמה עובדים בכירים המועסקים בחוזה אישי ועובדים זמניים שמגויסים לפי הצורך. כמו כן, שניים מתוך 11 הוועדים בטבע פועלים במסגרת ההסתדרות הלאומית, בניגוד להסתדרות הכללית בראשות עופר עיני. בשל חלקם היחסי בכלל הוועדים, צפויה ההסתדרות הלאומית לקבל פחות או יותר את העקרונות שיוסכמו במשא ומתן בין הנהלת טבע לבין ההסתדרות.
נתיב הפרישה מרצון
על פניו ההסתדרות מתנגדת לכל צעד של פיטורים, אך היא עשויה לשקול לקבל מהלך של פרישה מרצון. לשם כך תידרש הנהלת טבע לממן תנאי פרישה נדיבים יחסית לעובדים. זאת, בין השאר מכיוון שלדברי הוועדים שכר העובדים במפעלי החברה עומד על 6,000–7,000 שקל בחודש, אך רק 45% ממנו נחשב לצורך חישובי הפרשות לפנסיה ותנאים סוציאליים. לכן עשויה ההסתדרות לבקש כפיצוי הסכם פרישה משופר עבורם.