$
בארץ

מחדל הגז: חברת החשמל תובעת 4.7 מיליארד דולר מחברת הגז המצרית

התביעה נגד ספקית הגז תידון במסגרת הליך בוררות שיחל בפריז בינואר. הוגשה בשל אי אספקת גז טבעי ממצרים החל מפברואר 2011 - שגרמה לזינוק במחירי החשמל בישראל

ליאור גוטמן ודורון פסקין 16:0024.10.13
חברת החשמל תובעת פיצויים בגובה 4.7 מיליארד דולר מחברת הגז המצרית (EGAS) ומספקית הגז המצרי המושבתת EMG. התביעה תידון במסגרת הליך בוררות בפריז החל מינואר הקרוב, במסגרתו יופיעו בכירי חברת החשמל אחת לשבועיים וינסו לשכנע מדוע יש להעביר להם את הכסף.

דרישת התשלום של חברת החשמל נוגעת לאי אספקת גז טבעי ממצרים החל מפברואר 2011, אז נרשם הפיצוץ הראשון בצנרת הולכת הגז שחיברה בין אשקלון לאל עריש. צנרת זו הובילה מאז 2008 גז מצרי לתחנות הכוח של חברת החשמל עד לרמה שהגז המצרי היווה 18% מסל הדלקים של חברת החשמל.

 

צינור גז. תעריפי החשמל זינקו ביותר מ-32% צינור גז. תעריפי החשמל זינקו ביותר מ-32% צילום: shutterstock

 

במהלך 2011 נרשמו עוד כעשרה פיגועים בצנרת, עד שבאפריל שנה שעברה הודיעה מצרים שהיא מפרה את הסכם אספקת הגז בשל חובות לכאורה של EMG כלפיה. אחת מתוצאות המהלך היה שחברת החשמל נאלצה לחזור ולהפעיל את תחנות הכוח שלה באמצעות סולר, דלק שעלות התפעול שלו בתחנות הכוח יקרה פי 10 מהשימוש בגז. כתוצאה מכך, רשות החשמל נאלצה להעלות את תעריפי החשמל של אזרחי ישראל כדי לממן את רכישת הסולר, ומאוגוסט 2011 ועד היום הם זינקו ביותר מ32%.

 

חברת החשמל הודיעה על כוונתה לתבוע את המצרים ואת EMG, כאשר זו מצידה הודיעה שהיא תגיש מצידה תביעה נגד המצרים בגין פגיעה בחברה, בחוזי אספקת גז עתידיים ובשירות שניתן ללקוחותיה.

 

איש העסקים יוסי מימן, שהחזיק בעבר בכ-21% ב-EMG (באמצעות אמפל וגופים מוסדיים), טען שיתבע מהמצרים 8 מיליארד דולר. במאי האחרון, החברה עברה מהליך הקפאת הליכים להליך פרוק. במעמד ההכרזה על הפרוק העריך נאמן בית המשפט שהליך התביעה מול המצרים עלול לקחת שנים. כך או כך, במידה שחברת החשמל תזכה, היא תוכל לתבוע את עיקר הסכום מחברת הגז המצרית, זאת כיוון ש-EMG חדלה להתקיים בפועל.

 

הבוקר (ה') נפגש יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל עם ראש ממשלת קנדה לשעבר בריאן מלרוני, העומד בראש המשרד הקנדי של משרד עורכי הדין "פולברייט נוטריון רוז". המשרד נבחר לייצג את חברת החשמל בבוררות. בפגישה נכחו מנכ"ל חברת החשמל אלי גליקמן ועו"ד דוד יהב היועץ המשפטי של החברה ונדונה בה היערכות החברה באמצעות המשרד לסבב העדויות במסגרת הליך הבוררות אשר יתקיימו החל מאמצע ינואר בפריז.

 

טאהר עבדאלרחים, יו"ר חברת האחזקות המצרית לגזים טבעיים, מסר אתמול כי ארצו אינה מעוניינת לייבא גז מישראל דרך צינור וכחלופה שוקלת אפשרויות לייבוא ממקורות אחרים. הדברים נאמרו בעקבות דיווחים מישראל כי קיימת אפשרות שבעתיד ישראל תספק גז טבעי למצרים דרך הצינור העובר בין המדינות ובעבר שימש לאספקת גז ממצרים לישראל.

 

עבדאלרחים מסר כי מצרים מקיימת מגעים עם חברות לייבוא גז טבעי. הוא הזכיר בין השאר את החברות: של, בריטיש פטרוליום ובריטיש גז. מבחינה כלכלית האפשרות לייבוא הגז הטבעי יקרה יותר מאשר הייבוא מישראל, שכן על מצרים להקים מסוף מיוחד לייבוא הגז הטבעי.

 

עבדאלרחים הדגיש כי לא מתקיימים שום מגעים עם ישראל בדבר האפשרות לייבא גז טבעי. הצינור בו הועבר הגז המצרי לישראל הותקף מאז נפילת משטר מובארק בתחילת 2011 כתריסר פעמים וכיום הוא גם אינו מעביר נפט לירדן.

 

תחנות הכוח הפחמית חוזרת לשולחן התכנונים

בתוך כך, חברת החשמל "מוציאה מהמגרה" את הליך התכנון של תחנת הכוח הפחמית באשקלון (פרויקט D). מדובר בתחנת כוח בהספק של כ-1,300 מגה וואט (10% מכושר הייצור) שאמורה הייתה לקום כבר ב-2009 ולאחר שהאישור הראשוני להקמתה ניתן בתחילת העשור הקודם.

 

ההליך התכנוני החדש, שכולל פטור ממכרז בשל הכוונה להקימו בשטחי קצא"א באשקלון, אושר על ידי מנכ"ל החברה אלי גליקמן במרץ האחרון והופקד בידיו של סמנכ"ל פרויקטים הנדסיים. בישיבת דירקטוריון מסוף אפריל, אישרה הנהלת החברה את קידום הפרויקט ומונו צוותי משנה. הסיבה להליך התכנוני החדש נובעת משינוי מבנה התחנה מעבודה בפחם בלבד לפעולה דו דלקית: גז תחילה ופחם כגיבוי.

 

מנתוני חברת החשמל עולה שהמשא ומתן מול קצא"א יכלול ויתור על זכויותיה בחטיבת הקרקע המיועדת להקמת חלק מהפרויקט וכן מתקן הפחתת לחץ (PRMS) של צנרת הגז הטבעי, שניהם יוצבו על פני שטח של כ-84 דונם. עוד כוללת ההערכות שכירת שטחי התארגנות בגודל משוער של כ-192 דונם; שכירת שטחי התארגנות לפרויקט הפחתת פליטות; חכירת מכלי אחסון מזוט בנפח של כ-20 עד 30 אלף מ"ק וביצוע עבודות מוקדמות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x