חברת החשמל חנכה מרכז חדש ללוחמת סייבר
המרכז אמור לעזור לחברה להתמודד עם ניסיונות פריצה ושיבוש מערכות החשמל. היו"ר רון טל ל"כלכליסט": היוזמה יכולה לשרת חברות אחרות ועשויה להכניס לחברת החשמל עשרות מיליוני שקלים בשנה
חברת החשמל חנכה היום (ד') מרכז חדש ללוחמת סייבר שהוקם בשבועות האחרונים ואמור לעזור לחברה להתמודד עם ניסיונות פריצה ושיבוש מערכות החשמל בישראל. המרכז הוקם באזור חפציבה והוא מופעל תחת אחריותה של יחידת היזמות העסקית של חברת החשמל בניהולו של יעקב (יאשה) חאין. את המתקן מפעילה חברת Cyber Gym, שמשותפת לחברת החשמל ולחברת Cyber Control, שמתמחה בתחום. לטענת חאין, חברת החשמל סובלת מקרוב לששת אלפי ניסיונות הפרעה חיצוניים למערכת בכל שנייה נתונה, חלקם איומי פריצה למערכת ניהול החשמל הארצית שמפוקחת על ידי חברת החשמל.
- חשופים בצריח דיגיטלי: "אין הסדרה של נושא אבטחת המידע בישראל"
- שינוי ברפורמת חברת החשמל: 1,300 עובדים לא ייאלצו לפרוש
- לאחר חקירה ארוכה ופוליגרף - מבקר חברת החשמל יישאר בתפקידו
פוטנציאל הכנסות של מאות מיליונים
בשיחה עם "כלכליסט" הסביר יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל שמדובר ביזמות עסקית שיכולה לשרת שדות תעופה, חברות רכבת, חברות אנרגיה ומתקני התפלה. "יש רשימה של חברות שרוצות לבוא ללמוד את הפרויקט הזה. מבחינתנו זהו תחום עסקי חדש שהולך ומתפתח שיאפשר לנו הכנסות בתחום שיש לנו יתרון, וזאת מאחר שחברת החשמל בכל מקרה מפעילה יחידה להתמודדות עם איומי השבתת המערכת", אמר. רון טל מעריך שהיזמות עשויה להכניס לחברת החשמל עשרות מיליוני שקלים בשנה ואף מאות מיליוני שקלים עד סוף העשור." לא נדרשות הוצאות גדולות מדי מבחינתנו כי בסיס הציוד כבר קיים בחברה בכל מקרה. זה לכאורה לא בביזנס של חברת החשמל אבל יש לנו יתרון יחסי כי אנחנו מחוייבים כלפי עצמנו", הוא מסכם.
נושא היזמות העסקית בחברת החשמל עסק בעבר בעיקר בפיתוח ובניית תחנות כוח באפריקה ובאירופה. החברה אינה יכולה להקים באופן חוקי תחנות כוח בישראל או להיכנס לתחום החשמל הסולארי, אולם במקומות שונים בחו"ל היא מקבלת אישורים נקודתיים ממשרדי האנרגיה והאוצר להטמיע טכנולוגיות שונות שפועלות גם בישראל.