המכונית קיבלה כותרות שליליות. לקנות?
פרופסור יקר, אני חי בארצות הברית ושקלתי לקנות מכונית חשמלית של טסלה, אבל אחרי שהתפרסמה ידיעה על תאונה מטרידה אני כבר לא בטוח. מה דעתך? קארל
קארל היקר,
אכן, לפני כחודש רכב מדגם S של טסלה, המכונית החשמלית האמריקאית של אלון מאסק, נסע מעל חפץ מתכתי. החפץ ניקב חור בלוחית שמגנה על הסוללה של הרכב, ובית הסוללה התלקח. אבל חשוב לזכור שזה רק חלק אחד בסיפור. חודשיים קודם לכן זכה אותו הדגם בחמישה כוכבים בכל הקטגוריות של מבחני הבטיחות התקניים בארצות הברית, וזה דירוג יוצא דופן. ביומיים שאחרי פרסום התוצאות הטובות של מבחני הריסוק טיפסה המניה של טסלה ב־2%.
יש להוסיף לזה פיסת מידע: השריפה פרצה ב־1 באוקטובר, ועד 3 באוקטובר צללה המניה ב־10%. זה מעיד על תופעה מעניינת: חדשות רעות שמבוססות על אנקדוטה משפיעות פי ארבעה ויותר מאשר חדשות טובות שמבוססות על יותר מידע (טוב, גם הורדת הדירוג הנדירה של המניה מצד סוכנות ברוקרים אחת בוול סטריט מ"תשואה עודפת" ל"ניטרלי" בוודאי סייעה לירידה).
אלון מאסק, מנכ"ל טסלה, פרסם ב־4 באוקטובר הצהרה ובה אמר שאיש לא נפגע, שהמכונית התריעה בפני הנהג שעליו לעצור בצד ושמכוניות שפועלות בדלק כלל אינן בטוחות יותר. לאחר פרסום ההצהרה עלה מחיר המניה ב־3%, כך שההפסדים הצטמצמו ל־6.2% לעומת היום שלפני התאונה.
מנקודת מבט פסיכולוגית התגובה המוגזמת הזאת לתאונה אחת בולטת היא עניין שבשגרה. זה האופן הנפוץ שבו אנחנו מורגלים להגיב לחדשות שיש להן כותרות גדולות. ואופן התגובה הזה הוא לגמרי לא רציונלי.
אם כך, מה העצה שלי למי ששואל את עצמו אם לרכוש את המכונית אחרי פרסום של ידיעה כזאת? אם לפני התאונה החלטת לקנות מכונית של טסלה, אז קנה אותה, כיוון שהאירוע לא הוסיף יותר מדי לאותו מידע ששימש אותך כשקיבלת את ההחלטה המקורית. למעשה, בהתחשב בעובדה שלאנשים אחרים עלול להיות פחד לא רציונלי מרכישת מכונית של טסלה, אולי המחירים אפילו ירדו קצת.
שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il