לקפוץ על העגלה? כמה תרוויחו ממכירות בקניונים בחו"ל
העבודה קשה מנטאלית ולא מתאימה לכל אחד, אבל מכירות בעגלות בקניונים בחו"ל מאפשרות לצעירים ישראלים להרוויח סכומים שבארץ הם בגדר חלום רחוק. באיזו עבודה יכול צעיר בן 20 לחסוך 10,000 שקל בחודש?
חברות ישראליות מבטיחות לצעירים "להרוויח כמו מנהל בנק או מנכ"ל בחברת הייטק", בעבודה בחו"ל בעגלות. הפיתוי הוא גדול כאשר המשכורות הממוצעות שמפרסמות חברות ההשמה לעובדים בחו"ל הן 6,000 ואף 8,000 דולר בחודש. אמנם העבודה היא קשה מנטאלית, ולפעמים חוקיות העניין גבולית, אבל אין הרבה עבודות בארץ בהן צעירים יכולים לחסוך סכומים כמו אלו שיחסכו בעבודה במכירות בחו"ל. בדקנו את הסוגיה על רקע הפרסומים השבוע לפיהם הרשויות בניו זילנד החלו לגרש תרמילאים ישראלים עם נחיתתם מחשש שהגיעו לעבוד באופן לא חוקי במכירות בקניונים.
- הזדמנות לרילוקיישן? חברות טכנולוגיה בארה"ב מקדמות חוק להעסקת זרים
- התאילנדי גמר לעבוד, התאילנדי יכול לתבוע
- "פתחתי להם תוכנית חיסכון ללימודים גבוהים וזה הספיק לשנה וחצי"
בעגלות המכירות בקניונים, שחלקן הפכו עם השנים לחנויות, מעסיקים צעירים, בני 20-30, שמוכרים בעיקר מוצרי קוסמטיקה ויופי כמו מוצרי ים המלח או מחליקי שיער. התשלום הוא על בסיס עמלות שגדלות לפי סכום המכירות, כך למשל בחלק מהחברות על מכירות של עד 1,300 דולר מקבלים עמלה של 25% ומעל לסכום זה העמלה עולה ל-30%. בנוסף, חלק מהחברות מממנות את כרטיס הטיסה או חלק מעלותו ודואגות למגורים ("מפנקים") שכוללים אינטרנט, טלפון, מוצרי חשמל וכן וכלי רכב משותפים לעובדים.
היעדים הפופולאריים בקרב ישראלים הם ארה"ב, לבעלי ויזת עבודה, גרמניה ואוסטרליה לבעלי אזרחות אירופית, כך אומר נמרוד ברדוגו, בעלים ומנכ"ל מקס ג'וב - ייעוץ והכוונה לעבודה בחו"ל. לכאלה שלא מחזיקים בוויזות או אזרחיות זרות - תאילנד הפכה לאחרונה להיות יעד פופולארי, הוא אומר. "מדובר במקום מאוד מעניין ובשנה האחרונה למקומיים בבנגקוק יש הרבה מאוד כסף".
כמה באמת מרוויחים?
לדברי ברדוגו במהלך השנה אפשר להגיע לשכר של 1,000 עד 1,500 דולר בשבוע ובזמן חג המולד להגיע ל-2,000 עד 2,500 דולר בשבוע. מכיוון שהמשכורת תלויה במכירות, המדינה בה עובדים ומיקום הקניונים הוא קריטי. לדוגמא, אור יפעת, אשר עבדה במשך כמעט חמש שנים בעגלות באוסטרליה אומרת שהייתה מרוויחה בממוצע בין 1,500 ל-2,000 דולר בשבוע, אך כאשר עבדה במשך חודשיים בקניון במישיגן, ארה"ב, הרוויחה פחות מ-1,000 דולר בשבוע בתקופת חג המולד. צליל פורטל מעידה שהרוויחה כ-8,000 עד 10,000 שקל בחודש במהלך השנתיים בהן עבדה בקניונים ביוהנסבורג ובקייפטאון בדרום אפריקה.
לדברי י', בעלת עגלות בקניונים בקליפורניה לשעבר, אשר ביקשה להישאר בעילום שם מפאת בעיות בחוקיות העסקת העובדים בארה"ב, החיסכון הממוצע של עובד היה 3,000 עד 5,000 דולר לחודש. זאת לאחר הוצאות על שכר דירה, אוכל וקניות. פורטל למשל, מספרת שבמהלך השנתיים בהן עבדה בדרום אפריקה היא חסכה מספיק כסף כדי לממן לעצמה תואר ראשון. "אני רוצה כמה שפחות לעבוד ולהשקיע את כל כולי בלימודים. אני רואה את החברים שלי, כמה זה קשה גם לעבוד וגם להיות סטודנט", היא אומרת. צעירים אחרים נוסעים לעבוד בעגלות בחו"ל כדי לחסוך לטיול גדול סכום כסף תוך מספר חודשים כאשר בארץ היו צריכים לעבוד במשך כשנתיים כדי לחסוך סכום דומה.
עבודה קשה
העבודה במכירות היא קשה מאוד מנטאלית ולא מתאימה לכל אחד. ישנם הרבה ישראלים שמגיעים לחודש ועוזבים בגלל אופי העבודה. "עבדתי בהרבה עבודות בחיים, הייתי חקלאית בקיבוץ, אבל העבודה בעגלות היא הכי קשה שיש. מנטאלית קשה לא להישבר ולהצליח להמשיך למכור, כי אם את לא מוכרת את לא מרוויחה כסף", אומרת פורטל. גם לדברי יפעת הקושי העיקרי בעבודה הוא הקושי הנפשי מכיוון שכל יום מתחילים מאפס, אם לא מוכרים - לא מרוויחים. "את צריכה כל הזמן לעבוד על עצמך שאת הכי טובה, כל יום את קמה לעבודה אך אם את לא במיטבך - לא תמכרי", היא אומרת.
לדברי י', אשר עבדה חמישה ימים במכירות אצל בעל עגלות אחר לפני שהחליטה להקים עסק כזה בעצמה, העבודה היא מאוד קשה. "צריך עור של פיל כי במכירות מקבלים הרבה 'לא' עד ה'כן' הראשון. מדובר באנשים שעוצרים אותם בקניונים, לא כאלו שמתיישבים אצלך בדוכן ומתעניינים במוצר. מוכרים לאדם שלא רצה לקנות", היא אומרת. בנוסף, לדבריה, שעות העבודה הן ארוכות. ברוב המקומות עובדים כ-10 שעות ביום. יש יום חופש אחד משתנה בשבוע ובחלק מהמקומות יש גם יום עבודה קצר אחד בשבוע.
למרות הקשיים, מי ששורד וסוג העבודה הזה מתאים לו מקבל גם שיעורים לחיים. "אני חושבת שכולם צריכים לעשות את זה. מדובר בעבודה שנותנת המון, היא מלמדת שיווק, מכירות, לקבל 'לא', להיות חברותית, לחייך ולהתמקח, דברים שהם לא טריוויאליים", אומרת י'. יפעת מעידה על עצמה שהחוויה של העבודה במכירות הייתה מעצימה עבורה. "אני חושבת שלמדתי המון על עצמי, ההישגים, העבודה העצמית היומיומית, גרמו לי לדעת שבסופו של דבר אני יכולה להשיג כל דבר בחיים", היא אומרת.
נופש, וילות ורכב צמוד
מלבד השכר, חוויית החיים בחו"ל, לתקופה מוגבלת, קורצת לישראלים רבים. לא כל הצעירים שמגיעים לעבודה מסוג זה עושים את זה כדי לחסוך, חלקם רוצים ליהנות מהתנאים ולטייל. פורטל מספרת שהייתה מטיילת בימי החופש שלה ושתנאי המחייה היו טובים מאוד. "גרנו בווילה מטורפת של 20 חדרים שרובם זוגיים בתנאים מדהימים, כמו בית האח הגדול בלי מצלמות. הייתה שם בריכה, ומכוניות שהועמדו לרשותנו. המחייה שם מאוד זולה ולכן גם ההוצאות לא גדולות", היא אומרת. עם זאת, החיים בדרום אפריקה, במיוחד ביוהנסבורג, מאוד מסוכנים. "כל בית מגודר בגדר תיל, בחומות ומוקף שומרים, אנשים לא מסתובבים שם ברחובות", היא אומרת, ומסבירה שגם הווילה בה התגוררה הייתה מגודרת ושמורה.
לדברי יפעת, לאחר שהות של חמש שנים באוסטרליה שם חיה בתנאים טובים, היה לה קשה לחזור לחיות בארץ. "התרגלתי לסגנון החיים, הייתה לי דירה ואוטו. מאוד אהבתי את אוסטרליה, זה המקום המושלם לגור בו וגם מרוויחים יותר כסף מאשר בארץ. אני מרוויחה המון כסף במסעדה בה אני עובדת בתל אביב וחיה לא פחות טוב מבאוסטרליה. אבל אני מצליחה לחסוך פחות כי שכר הדירה פה יותר גבוה, ואני לא מחזיקה רכב כי זה הרבה יותר יקר", היא אומרת.
"הישראלים הם אנשי המכירות הטובים בעולם"
במדינות כמו ארה"ב, קנדה או אוסטרליה יש הרבה אזרחים שגם כן יכולים לעשות את אותה עבודה. אם כך, מדוע החברות מעסיקות דווקא ישראלים שלעתים חוקיות העסקתם מוטלת בספק? "הישראלים הם אנשי המכירות הכי טובים בעולם", אומר ברדוגו, "יש חברות, בעיקר באירופה שעובדות עם מקומיים ורואות שהם לא מביאים את התפוקה שמייצר ישראלי".
הוא מסביר שבחברה שלו פחות ממליצים לעבוד באופן לא חוקי. "יש המון אנשים שנתפסים ושורפים את עצמם", הוא אומר. לגבי ארה"ב, הוא מסביר, העבודה שם מומלצת למי שיש ויזה אך מי שאינו מחזיק בויזה וטס - מסתכן בלהיתפס". עם זאת, הוא אומר כי "כל עוד שהישראלים לא עושים בעיות הסיכוי להיתפס קטן".
החברות כולן מפרסמות שהן מעסיקות עובדים רק באופן חוקי, כלומר אנשים בעלי אזרחות או ויזה שמאפשרת עבודה במדינה. י' מספרת שהוציאה לעובדים בארה"ב ויזת עבודה מיוחדת לארבעה חודשים, אבל שהיו עובדים שנשארו לתקופה ארוכה יותר. היא אומרת שבקניונים שבהם עבדה היו מקרים של דוכנים, בעיקר של הודים, אשר רשויות ההגירה האמריקאיות פשטו עליהם. באוסטרליה לדוגמא, מי שמוציא ויזת סטודנט רשאי לעבוד, וכך ישנם ישראלים שנרשמים ללימודים כדי לקבל את הויזה אך לא מגיעים ללימודים בפועל.
למרות הסיכון והקשיים, האפשרות של לראות עולם, לחיות בתנאים טובים במדינה זרה ולחסוך כסף ללימודים או לטיול קורצת לישראלים רבים. "זה פשוט כסף שאי אפשר לעשות בארץ", אומרת פורטל, "אין מספיק אפשרויות, אם אתה סטודנט או אין לך תואר, האופציות להרוויח הרבה כסף בארץ כמעט ולא קיימות".