אין סיבה לחגיגה: המשק צמח ב-2.2% בלבד ברבעון השלישי
מדובר בקצב שנתי נמוך יחסית שמלמד על האטה בכלכלה, כאשר ברקע גל פיטורים במשק
התוצר של המשק הישראלי, שהוא סך המוצרים והשירותים שאנחנו מייצרים, גדל ברבעון השלישי בשיעור שנתי של 2.2% בלבד. זאת לעומת קצב גידול גדול הרבה יותר של 4.6% שנרשם ברבעון הקודם ושל 2.6% שנרשם ברבעון הראשון של השנה. התוצר של הסקטור העסקי גדל ברבעון השלישי של השנה אף בשיעור שנתי נמוך יותר של 2.1%, לאחר עלייה של 5.7% ברבעון הקודם.
נתונים אלה מתבררים מאומדן ראשון של החשבונות הלאומיים לרבעון השלישי של השנה, שמפרסמת היום (א') הלמ"ס. לדברי הלמ"ס, העלייה בתוצר ברבעון השלישי משקפת בעיקר עליות בהוצאה לצריכה פרטית, בהוצאות לצריכה ציבורית ובהשקעות בנכסים קבועים. לעומת עליות אלה, נרשמה ירידה בכלל יצוא הסחורות והשירותים.
הסיבה העיקרית לירידה בקצב צמיחת המשק היא כאמור היפוך המגמה ביצוא, שירד ברבעון השלישי של השנה בשיעור שנתי של 16.4%, לעומת עלייה של 2% ברבעון הקודם ועלייה של 9.9% ברבעון הראשון של השנה. כלל יבוא הסחורות והשירותים גדל ברבעון השלישי בשיעור שנתי של 8.6%, בהמשך לעלייה של 6.8% שנרשמה בו ברבעון השני של השנה.
מאומדני החשבונות הלאומיים של הלמ"ס מתברר עוד כי הצריכה הפרטית גדלה ברבעון השלישי ב- 5.6%, בהמשך לעלייה של 6.2% ברבעון הקודם. הצריכה הפרטית לנפש, הנחשבת מדד אמין למדידת רמת החיים במשק, עלתה ברבעון השלישי בשיעור שנתי של 3.6%, בהמשך לעלייה של 4.5% ברבעון הקודם. הצריכה הציבורית, שמשקפת בעיקר את כלל הוצאות הממשלה האזרחיות והצבאיות ושהיוותה ברבעון הקודם גורם מרכזי לצמיחת המשק, עלתה הפעם רק בשיעור שנתי של 4.5%, לעומת עלייה של 7.9% ברבעון השני של השנה.
סך ההשקעות בענפי המשק גדלו בתקופה הנסקרת בשיעור חד יחסית של 16.9%, לעומת עלייה של 4.4% ברבעון הקודם. לעומת זאת, ההשקעות בבניית בתי מגורים המשיכו לרדת וקטנו ברבעון השלישי בשיעור שנתי של 2.9%, בהמשך לירידה של 0.9% שנרשמה בהן גם ברבעון הקודם.