$
משפט

בלעדי לכלכליסט

הפרקליטות: "דנקנר שיחד תמורת אישור הסכם חברות המלח"

סיכומי כתב האישום בפרשת קרקעות המלח נגד דני דנקנר הוגשו לבית המשפט בסוף השבוע, ובהם טענה חד־משמעית: 1.3 מיליון שקל שהעביר דנקנר למאיר רבין, אחיינו של מנהל מינהל מקרקעי ישראל יעקב אפרתי, מהווים שוחד – גם אם אפרתי לא יורשע

תומר גנון וזוהר שחר לוי 07:0022.12.13

"מארג הראיות בתיק זה אינו מותיר ספק: דנקנר סיכם עם מאיר רבין אודות העברת תשלומי שוחד לאפרתי, בעד פעולותיו בקידום עסקת תעשיות המלח". כך טוענת הפרקליטות בסיכומים שהגישה בשבוע שעבר לבית המשפט המחוזי בתל אביב, במסגרת כתב האישום נגד דני דנקנר. הסיכומים הוגשו בסמיכות למתן גזר הדין של דנקנר בפרשת בנק הפועלים. כעת מגיע גם משפטו בפרשת קרקעות המלח לשלבי הסיום.

 

לפי כתב האישום, דנקנר, ששימש בשנת 2005 כיו"ר הדירקטוריון המשותף של תעשיות מלח ובעל מניות בה, שילם 1.3 מיליון שקל למתווך מאיר רבין, אחיינו של מנהל מינהל מקרקעי ישראל דאז יעקב אפרתי, על מנת שיניע את דודו לסייע באישור הסכם שהעניק הטבות מפליגות לחברת המלח שהיתה בשליטת משפחתו של דנקנר.

 

פיצוי של עשרות מיליוני דולרים

 

מאיר רבין, כך נטען בכתב האישום, הפקיד לחשבונות של אפרתי 45 אלף שקל מהכסף שקיבל מדנקנר. זאת בתמורה לפעולות שביצע לאישור ההסכם, שהעניק למשפחת דנקנר פיצוי של עשרות מיליוני דולרים על החזרת קרקעות בעתלית ובאילת למדינה.

 

נזכיר כי ביום רביעי, ולאחר שורת עתירות שהוגשו בנושא, הודיע משרד האוצר לבג"צ כי הוא ביטל הסכם זה, ואישר הסכם אחר שהקטין באופן משמעותי את גובה הפיצוי לחברת המלח שנמצאת כיום בשליטת שרי אריסון.

 

בסיכומי הפרקליטות בפרשה, שהוגשו באמצעות עוה"ד ירון גולומב ויהונתן תדמור, היא פורסת את העובדות שלדבריה כבר אינן שנויות במחלוקת: דנקנר שילם לרבין 1.3 מיליון שקלים שנרשמו בספרי חברת המלח כדמי ייעוץ. רבין ניסה לקדם באמצעות קשריו השונים את אישור ההסכם במועצת המינהל ובמשרד האוצר. רבין הפקיד 45 אלף שקל במוזמן בחשבונו של אפרתי, שישה ימים לאחר שהוא שלח מכתב ליועץ המשפטי לממשלה דאז שבו האיץ בו להכריע לטובת אישור העסקה.

"טוען דנקנר כי העסקת רבין כמאכער הינה לגיטימית", נכתב בסיכומי הפרקליטות, "וזאת אף שנועדה להשפיע על החלטות מנהל המינהל ולהניעו לפעול לקידום עסקת תעשיות המלח. לטענת דנקנר, העסקת רבין כמוה כהעסקת לוביסטים או עורכי דין אשר במסגרת פעולותיהם מבקשים להשפיע על עובדי הציבור בהחלטותיהם".

 

דנקנר ועורכי דינו נבות תל־צור (מימין) ויוסי בנקל בבית המשפט. הטבות מפליגות למשפחה דנקנר ועורכי דינו נבות תל־צור (מימין) ויוסי בנקל בבית המשפט. הטבות מפליגות למשפחה צילום: תומר אפלבאום

בפרקליטות דוחים את ההשוואה וכותבים כי ההבדל בין לוביסטים לעו"ד הוא שעורכי דין הם אנשי מקצוע, ואילו כל מה שהציע רבין היו קשריו המשפחתיים והיכרותו עם מנהל המינהל אפרתי. "ניתן סכום עתק לרבין הנעדר ידע וכישורים, וזאת אל מול אנשי המקצוע הטובים ביותר, לרבות עו"ד מהמובילים בתחום (משרד עו"ד כספי ושות' ומשרד ראב"ד, מגריזו בנקל ושות', ת.ג וז.ש.ל), שהעסיק דנקנר לאורך השנים הרלבנטיות לקידום העסקה. לא היה בידי דנקנר ורבין להצביע על כל פעולה מהותית של ממש, אשר תרם רבין לקידום העסקה".

 

"הראיות מלמדות על אחריות דנקנר"

 

הפרקליטות טוענת בנוסף כי על מעשיו של דנקנר יש להרשיעו במתן שוחד, גם אם אפרתי יזוכה מקבלת שוחד מרבין. הסיבה: החוק אוסר על מתן טובת הנאה גם למקורב לעובד ציבור (רבין), אם מוכח שהיא ניתנה לו על מנת שיניע את אותו עובד (אפרתי) לפעול לטובת האינטרס של המשלם (דנקנר).

 

"גם אם יאמץ בית המשפט את טענת דנקנר לפיה הכספים שהועברו לרבין לא היו שוחד לאפרתי, אלא תשלום לרבין כמקורבו של אפרתי", נכתב בסיכומים, "אז תטען המאשימה כי גם בכך יש כדי לבסס את עבירת השוחד של דנקנר. בתמורה לכספים שנתן לרבין פעל האחרון, כמוסכם ביניהם, על מנת להניע את עובד הציבור אפרתי 'למשוא פנים או להפליה' בקידום עסקת תעשיות המלח".

 

השופט דוד רוזן שמנהל את תיק קרקעות המלח כבר סיפק לאחרונה הצצה לקו המחשבה שלו. "חומר הראיות שהוצג במהלך פרשת התביעה מלמד, לכאורה, על אחריותו של דנקנר למיוחס לו על ידי המאשימה", פסק רוזן לפני חמישה חודשים, לאור בקשתו של דנקנר שלא להשיב להאשמות נגדו.

 

את דנקנר מייצגים עוה"ד נבות תל־צור, יורם ראב"ד, יוסי בנקל וטל שפירא. את אפרתי מייצגים עוה"ד ירון קוסטליץ ועודד גזית. את רבין מייצגים עוה"ד שמואל קליין ויובל גבעון. 

 

עד המדינה שמואל דכנר המנוח עד המדינה שמואל דכנר המנוח צילום: דמיטרי שביצ'נקו

 

פגישת המסדרון שהולידה את החקירה

 

במסגרת הסיכומים מתארת הפרקליטות את נסיבות פתיחת החקירה בפרשת קרקעות המלח. דני דנקנר הגיע להיחקר ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) בפרשת בנק הפועלים והבנק הטורקי פוזיטיף. בדרכו לחדר החקירות חלף דנקנר על פניו של שמואל דכנר, מי שהפך אחר כך לעד המדינה בפרשת הולילנד ונפטר לאחרונה, שגם הגיע לצורך מתן עדות.

"באחת מחקירותיי ביאח"ה", מצטטת הפרקליטות את שמואל דכנר, "עברתי על יד דנקנר עם הגב כלפיי. החוקר באותו מועד שאל אותי אם אני מכיר את האדם העובר פה. אמרתי לו שאני לא הספקתי לראות את הפנים. כעבור יום או יומיים, התפרסמה תמונה שלו בעיתונים שהוא נמצא בחקירות ביאח"ה. כאמור מהגב לא זהיתי אותו. אז הבנתי במי מדובר. נזכרתי גם בכספים שקיבלנו ממפעלי המלח". אגב, מאיר רבין, שמואשם בתיווך השוחד בפרשת קרקעות המלח, היה עוזרו של דכנר.

תומר גנון

בטל שלח
    לכל התגובות
    x