$
בארץ

לפיד: "מתנגד להשקעה בתשתיות חדשות מחוץ לגושי היישובים"

שר האוצר הגיש ערר על ההחלטה של ועדת השרים לאנרגיות מתחדשות להעניק רשת ביטחון פיננסית להקמת מתקנים סולאריים ביו"ש

ליאור גוטמן 23:2203.02.14

שר האוצר יאיר לפיד הגיש הערב (ב') ערר על ההחלטה של ועדת השרים לאנרגיות מתחדשות להעניק רשת ביטחון פיננסית להקמת מתקנים סולאריים ביו"ש. לפיד כתב: "אני מתנגד בתוקף להשקעה בתשתיות חדשות מחוץ לגושי היישובים".

 

 

ועדת השרים לאנרגיות מתחדשות אישרה מוקדם יותר היום את הצעת שר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים סילבן שלום לרפורמה בענף ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות. מתווה הרפורמה, שנחשפה בדצמבר האחרון ב"כלכליסט", קובע כי המדינה תעניק רשת ביטחון פיננסית למתקנים סולארים או מתקני ביו-גז לייצור חשמל שיוקמו בשטחי יהודה ושומרון, פעולה שנועדה לפתור בעיות מימון להקמת מתקני תשתית מעבר לקו הירוק.

 

לפיד הודיע כי הוא "מתנגד להחלטה  שבמסגרתה נכתב כי על מנת לעודד הקמתם של מתקני ייצור חשמל באנרגיה מתחדשת ביו"ש הממשלה תתחייב, כי במקרים של שינויים מדיניים שיגרמו להפסקת תזרים ההכנסות מהמתקנים הנ"ל, כי היא זו שתישא בתשלום סכום יתרת החוב של היזם לתאגיד הבנקאי ו/או מוסד פיננסי שהעמיד מימון לפרויקט".

 

שר האוצר לפיד. מתנגד להחלטה שר האוצר לפיד. מתנגד להחלטה צילום: עמית שעל

 

בערר שהגיש שר האוצר נכתב כי "תמיכה מעין זו היא בגדר מתן ערבות מדינה לכלל ההשקעות ביו"ש ועל כן, לא ברור כיצד ניתן להצדיק את ההגבלה הזו לתחום האנרגיות המתחדשות בלבד, או לתחומי יו"ש בלבד. מתן הגנה באופן כזה חושף את הממשלה לתביעות מצד גורמים רבים שיבקשו הגנה דומה".

 

לשכת שר האוצר יאיר לפיד הודיעה מוקדם יותר היום שהשר מתנגד לסבסוד ממשלתי של מתקני חשמל ביהודה ושומרון. בנוסף, המדינה הסיטה מכסות ייצור חשמל "ירוק" מטכנולוגיה אחת לאחרת, כך שמתקנים סולאריים (שמש) יקבלו הקצאה חדשה של 180 מגה וואט על חשבון קיזוז מכסות ייצור שנקבעו בעבר למתקני רוח או למתקנים תרמו-סולאריים.

 

השר סילבן שלום, יוזם ההצעה השר סילבן שלום, יוזם ההצעה צילום: עמית שעל

 

לטענת משרד האנרגיה, הפעולה תביא לחיסכון משקי של כ-1.4 מיליארד שקל. הנימוק: ייצור חשמל "ירוק" באמצעות מתקנים תרמו-סולאריים מסובסד על ידי הממשלה, כך שתעריף הייצור שלו זוכים היזמים גבוה מזה שמשולם לחברת החשמל. לפיכך, העברת מכסות ייצור ממתקנים תרמו-סולאריים למתקנים סולאריים, שם התעריף נמוך יותר, יקזז את הסבסוד הממשלתי ל20 שנה הקרובות.

 

אותן חברות שניזוקו לכאורה מהמהלך - כגון החברה לישראל או שיכון ובינוי - יוכלו לקבל הארכת רישיון הפעלה תוך הסבת המתקנים שהם תיכננו לטכנולוגיה סולארית בלבד. ואולם המדינה לא קבעה שיעור פיצוי כספי עבורם.

 

תחנת כוח תרמו-סולארית. המדינה לא תעמוד ביעד לייצור 10% חשמל ירוק עד סוף העשור תחנת כוח תרמו-סולארית. המדינה לא תעמוד ביעד לייצור 10% חשמל ירוק עד סוף העשור צילום: סולאר מילניום

 

"אנו רוצים לפתח את תחום האנרגיות המתחדשות ולהגיע ליעד של 10% ייצור בשנת 2020", אמר השר שלום. "זאת על ידי יצירת שוק ומשק משמעותי וגדול בתחום. הנושא התחיל וטופל בצורה חזקה אצל השר לנדאו שתמך ודחף, ואנחנו נמשיך את המגמה, כל זאת תוך שמירה על הביקוש, הצרכים ורמת מחירים סבירה. אנו לא רוצים להגיע לרמת תעריפים בחשמל שלא תהיה נכונה למשק ולמאבקנו ביוקר המחייה".

 

כזכור, ממשלת ישראל קבעה בהחלטה משנת 2009 כי עד סוף העשור הנוכחי סך ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות יעמוד על רף של 10% מכלל ייצור החשמל בישראל. שלום אף הודה כי המדינה לא תעמוד ביעד, ולכן הוא יפעל לצמצמו לרף חדש - 8% ייצור "חשמל ירוק" עד סוף העשור.

 

תמחור חדש לתעריפי החשמל

 

מהלך נוסף שאושר במסגרת ועדת השרים הוא אימוץ עקרוני של "מתווה קנדל" לייצור חשמל "ירוק". המתווה גובש על ידי יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל. מתווה זה משנה לראשונה את התמחור הבסיסי למתקנים לייצור חשמל. לפי קנדל, תעריף ייצור חשמל "ירוק" ייקבע גם לפי תרומת המתקן למשק, לרבות יצירת מקומות עבודה ויכולת הפקת החשמל בכל שעות היום.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x