$
קיימות בארץ
קפיטליזם 3.0 גג כתבה

קפיטליזם 3.0

הולנדיה רוצה להסב את נגב למפעל מיחזור

בחברה מתכננים להשתמש במפעל הטקסטיל הדרומי שנסגר באוגוסט כדי למחזר מזרנים

גיל קליאן 08:0905.02.14

חברת המזרנים הולנדיה רוצה להפוך את מפעל נגב טקסטיל, שנסגר באוגוסט האחרון, למפעל למיחזור מזרנים. הבעיה: בלי החלטה רגולטורית שתחייב את יצרני המזרנים לאסוף מזרנים מהלקוחות ולשלם למפעל המיחזור על הטיפול במזרנים - למפעל אין זכות קיום כלכלית. מנכ"ל הולנדיה אבי ברססט כבר נפגש בנושא עם השר להגנת הסביבה עמיר פרץ, ומנסה להוביל מהלך חקיקה עם רוח גבית של שירותי הכבאות - שטוענים כי מזרנים המאוחסנים במחסנים ובמרתפים מהווים סכנה בטיחותית.

 

מפעל נגב טקסטיל מפעל נגב טקסטיל צילום: אבי רוקח

 

בהולנדיה מעריכים כי כיום נזרקים 605 אלף מזרנים בשנה, ומזרנים ישנים רבים מאוחסנים במרתפים ובמקלטים. ברססט מספר כי הולנדיה מפנה כיום כ־50 מזרנים ישנים ביום, ובהיעדר מפעל מיחזור, אלה מועברים להטמנה.

הבעיה המרכזית היא שהליך מיחזור המזרנים כיום אינו כלכלי. ההשקעה במיכון לביצוע התהליך, שיכול לפרק 100% מהמזרן לשימוש חוזר כחומר גלם, עומדת על 1.8 מיליון יורו. המכונות יוכלו לטפל ב־1,000 מזרנים ביום, שהם בערך מחצית מהכמות שנזרקת כיום בישראל. כדי שהמפעל יחזיר את ההשקעה במכונות בתוך שמונה שנים, הוא יצטרך לגבות 50 שקל על מיחזור של כל מזרן. כאשר עלויות ההטמנה עומדות על כ־15 שקל למזרן, אין תמריץ כלכלי - במיוחד כשגם בהולנדיה לא יודעים להעריך מה יהיה השווי הכלכלי של חומרי הגלם שיופקו מהמזרנים הישנים ואם הוא ישנה את התחשיב באופן מהותי.

 

נקודה בעייתית נוספת היא היכולת לאסוף את המזרנים מהלקוחות. לדברי ברססט, "זה תהליך חינוכי ארוך. אבל חוק שייכנס לתוקף בתוך שנה־שנתיים יחייב מישהו לקחת אחריות. מעורבים בכך כמה גופים - קודם כל היצרניות. מגיעות אלינו כמויות אדירות של מזרנים. מעבר לכך - עיריות ומועצות אזוריות. אם הן יהיו מחויבות לספק מקומות לאיסוף מזרנים כמו שהן נותנות היום נקודות איסוף לסוללות, דיסקים, מכשירי אלקטרוניקה וביגוד ישן - אני אוכל לאסוף את המזרנים הישנים למפעל".

 

 

ברססט נסמך על מהלכים דומים בעולם. בהולנד כבר העבירו בחוק איסור על זריקת מזרנים לאשפה, והליכים דומים מתקדמים גם בארה"ב. ברססט מציין עוד כי כיום מפעלי מיחזור של מזרנים בעולם מבצעים את ההפרדה בצורה ידנית - מודל לא יעיל לטענתו.

 

הבחירה בנגב טקסטיל כאתר ההקמה למפעל המתוכנן היא משיקולי נוחות ולוגיסטיקה, שכן מפעל הולנדיה ממוקם כיום בשדרות בסמוך למפעל נגב טקסטיל הנטוש. להולנדיה אין יכולת להתרחבות נוספת בשטח המפעל שלה, ולכן החליטה כעדיפות ראשונה לקחת את השטח של המפעל שנסגר לאחר שלא קיבל מענק מהמדינה. כיום מעסיקה הולנדיה בשדרות 286 עובדים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x