קפיטליזם 3.0
מרחב ציבורי: סחרור אנטי־הפרטה
בנק גולדמן זאקס רוכש חלק מחברת האנרגיה הדנית הלאומית DONG, והציבור בדנמרק מאיים להפיל את הממשלה
הפרטה, כך יספר לכם כל חסיד של קפיטליזם ניא־ליברלי, היא דבר מבורך. זהו המנגנון שדרכו עסק - לרוב תשתית ציבורית - עובר מידי הציבור והמדינה לידיים פרטיות בדרך לשוק תחרותי. המנטרה שחוזרת על עצמה היא מחירים נמוכים יותר ושיפור בשירותים, אבל מה שמתרחש בפועל, כך מצאו חוקרי הפרטה בעולם, הוא ההפך הגמור. בשנים האחרונות, לצד תנופת הפרטה מסיבית בעולם, מתגלה גם התנגדות הולכת וגוברת לתהליך. וזה בדיוק מה שהתרחש לאחרונה בדנמרק. כשאצלנו עומדים בפני הפרטות משמעותיות של הדואר, תעש וחברת חשמל ובמקביל מוכרים אוצרות טבע, כדאי להתבונן בתגובה של הדנים לניסיון להפריט חלק מחברת האנרגיה DONG Energy. ושם, בצפון הרחוק, הפרטה של 19% מחברת האנרגיה הלאומית, מאיימת למוטט את הממשלה ולהביא את הדנים לבחירות מוקדמות.
1. העסקה יוצאת לדרך
גולדמן קונה במחיר 1.45 מיליארד דולר
בשבוע שעבר הסכימה דנמרק למכור נתח מהחברה לבנק ההשקעות גולדמן זאקס, ששיחק תפקיד מרכזי בחדלות פירעון של לא מעט מדינות בגוש היורו. גולדמן ישלמו 1.45 מיליארד דולר, בעוד כלכלנים רבים במדינה מאמינים שהחברה מוערכת הרבה מתחת לשווי השוק האמיתי שלה. אבל זה לא מה שגרם לחברי המפלגה הסוציאליסטית העממית, שיושבים בקואליציה ובממשלה, לקום ולעבור לאופוזיציה. "המומחיות של גולדמן היא בביצוע ספקולציה, ולא השקעה לטווח ארוך", מסרו אנשי המפלגה לפני שקמו ועזבו.
2. הרווחים יוצאים מהמדינה
גולדמן מעבירה את הכסף לאיי קיימן
במפלגה הסוציאליסטית הדנית הסבירו עוד ש"אנחנו מאמינים שתשתית חיונית צריכה להישאר בידי המדינה, היכן שהשירות, ולא הרווח, הוא מה שקובע את סדר העדיפויות". באותה נשימה גם התייחסו במפלגה ובדיון הציבורי למיסוי שילך לאיבוד. גולדמן כבר העמידה חברה מקומית שהיא חברה־בת של חברה אחרת שרשומה באיי קיימן, כדי לשלוט באחזקה. הרווח והמס ממנו כמובן יעזבו את דנמרק, הרחק מידי רשויות המס. זה גרם ליותר מ־200 אלף אזרחים לחתום על עצומה נגד המהלך בתוך יומיים.
3. הדירקטוריון מתקפל
הבנק מקבל זכות וטו נדירה
עניין נוסף שמעורר זעם ומעניק לנו הצצה לאופיין של עסקאות מסוג זה, הוא זכות הווטו שהוענקה לגולדמן בישיבות הדירקטוריון של החברה. לא ברור כיצד מיעוט של 19% קיבל זכות וטו, אבל הדנים פוחדים שזה יאפשר לבנק לסכל את מסורת ההשקעה המפוארת של DONG באנרגיה מתחדשת. בנוסף, הדנים גילו לתדהמתם שחוזה המכירה מבטיח רווח לגולדמן זאקס. כלומר, אם מניות החברה יאבדו מערכן עד 2018, הממשלה הדנית מבטיחה לכסות את ההפסד, מה
שמבטיח לגולדמן רווח בכל זמן נתון.
4. הבנק תמיד יוצא מורווח
המדינה תפסיד מאות מיליוני דולרים
גם הכלכלנים המובילים בדנמרק מתנגדים להפרטה. "ברור שנציגי הממשל הדני נמצאים הרחק מהליגה שבה גולדמן זאקס משחקים", אמרו כלכלנים שיצאו נגד המכירה ותנאי החוזה השלומיאליים. אותם כלכלנים חישבו ומצאו שהמדינה למעשה תפסיד מאות מיליוני דולרים כתוצאה מהמכירה בעתיד. מה שברור הוא שגולדמן זאקס יצאו מורווחים כך או כך, בעוד הציבור הדני שנאבק ומתנגד למדיניות הממשלה יוכל אולי בקרוב לבחור במקומה אחת חדשה. לתשומת לב הפוליטיקאים בישראל.