קרנית פלוג: "אם יהיה צורך, נטיל הגבלות נוספות על נוטלי המשכנתאות"
לדברי נגידת בנק ישראל בראיון לאולפן שישי, הבנק נמצא על עם היד על הדופק, והוא עוקב אחר הנעשה בתחום מחירי הדירות
נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג אינה שוללת אפשרות להטלת מגבלות נוספות על נוטלי המשכנתאות. בראיון לאולפן שישי בערוץ 2, אמרה הערב (ו') פלוג כי ההגבלות שהטיל בנק ישראל על נוטלי המשכנתאות בעבר היו אפקטיביות לצמצום סיכונים, וכי אם יהיה בכך צורך, בנק ישראל ינקוט בצעדים נוספים בתחום זה. לדבריה, הבנק נמצא על עם היד על הדופק, והוא עוקב אחר הנעשה בתחום מחירי הדירות.
על תרומת הריבית הנמוכה שהנהיג בנק ישראל לעלייה במחירי הדירות, אמרה הנגידה כי אם הריבית במשק הייתה היום יותר גבוהה, היינו גם עם שיעורי צמיחה נמוכים יותר ואחוזי אבטלה גדולים יותר.
בהמשך הראיון, שבה פלוג והעלתה את הצעת בנק ישראל להגדיל את המס על דירות להשקעה. לדבריה, בהיעדר אלטרנטיביות אחרות להשקעה, ההצעה להכביד את נטל המס על רוכשי דירות להשקעה היא צעד רצוי. בכך חזרה כאמור פלוג להצעה שהועלתה בבנק ישראל לפני קצת פחות משנה.
במסיבת עיתונאים לרגל פרסום הדו"ח השנתי של הבנק, קרא אז הנגיד הקודם פרופ' סטנלי פישר לממשלה לרסן את הביקושים לדירות מצד משקיעים ואמר כי היא יכולה לעשות זאת על ידי צעדי מיסוי. החידוש בדבריה של פלוג הוא שלפני שנה התכוון בנק ישראל בעיקר להשוואת שיעור המיסוי על השכרת דירות לזה שמוטל על רווחים פיננסיים, וכעת מדברת פלוג גם על העלאת שיעור מס הרכישה לדירות להשקעה.
על העלייה הנמשכת במחירי הדירות, אמרה נגידת בנק ישראל כי כרגע נעשה מאמץ גדול מצד הממשלה להגדיל את היקף הבניה. "זה לקח אומנם כמה שנים", אמרה פלוג, "אבל בשנה האחרונה יש למעלה מ- 40 אלף התחלות בניה. אני חושבת שאם זה יימשך, אנחנו בהחלט צפויים לראות שינוי במגמה: קודם התייצבות ואחר כך גם אולי איזה שהיא ירידה במחירי הדירות".
על התהליך הארוך והפתלתל שניהלו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יאיר לפיד לבחירת נגיד חדש לבנק ישראל, אמרה פלוג כי למרות שהתהליך מבחינתה לא היה מאוד נעים, היא שמה אותו מאחוריה וכעת היא מסתכלת רק קדימה. את יחסי העבודה הנוכחיים שלה עם ראש הממשלה נתניהו הגדירה הנגידה כ"קונסטרוקטיביים".
בתשובה לשאלה מה דעתה על השכר הגבוה של הבכירים במערכת הבנקאית, אמרה פלוג כי היא כרגולטור צריכה להבטיח שמדיניות התגמול בבנקים לא תהיה כזו שמעודדת לקיחת סיכונים עודפים ומיותרים, וזה מה שבנק ישראל עשה.