סלומינסקי: "למה לגופי הפנסיה יש כספומט על הכיס של החוסכים?"
החל הדיון בוועדת הכספים במגבלה על כפל בדמי הניהול שמובילה המפקחת על הביטוח, דורית סלינגר. יוג'ין קנדל: "זו טעות שתפגע בעמיתים". הצטרפו לעדכונים השוטפים
ועדת הכספים החלה בדיון על החוק שמטרתו להגביל את דמי הניהול הכפולים שמשלמים חוסכי הפנסיה. הדיון צפוי להיות סוער על רקע לובי חזק נגד המגבלה שאותה מבקשת המפקחת על הביטוח, דורית סלינגר, על היכולת של גופי הפנסיה לגלגל עלויות רכישת ניהול השקעות חיצוני על החוסכים. ההגבלה תעמוד על 0.25% בשנה.
ל"כלכליסט" נודע כי ערב הדיון התקבלה פנייה מלשכת ראש הממשלה לסלומינסקי לוודא כי לא תתקיים היום הצבעה בנושא.
רק 9 חברי כנסת מתוך 17 נוכחים וזאת חרף חשיבות הדיון המוגע לכספי החוסכים לפנסיה.
ח"כ זהבה גלאון פתחה את הדיון בשאלה האם מתקיימת הצבעה על החוק בסוף הדיון ואילו סלומינסקי השיב שאין הצבעה כנראה. גלאון תהתה מדוע להתכנס במיוחד בפגרה כאשר דורית סלינגר העירה שהנושא בשל כעת.
"מתברר שיש חברות שיש להן כספומט לחייב את החוסכים בהוצאות נוספות, זאת מבלי לשאול את החוסך", פתח סלומינסקי את דבריו. "יש חברה אחת שכבתה הוצאות נוספות של 0.5% שבמקרה אני גם לקוח שלה. מה זה הדבר הזה? אנחנו מפקידים בגופים גדולים שמקבלים 1.05% דמי ניהול שוטפים. זה המון כסף. אז מה הם עושים בזה? 30% הם משקיעים באג"ח מיועדות. למה מגיעה להם עמלה על זה? למה צריך גופי ענק שמשלמים מיליוני שקלים למנהלים שלהם אם הם לא יודעים לנהל השקעות מעבר לסטנדרט? עשר שנים מאז בכר לא הצליחו הגופים להכשיר אדם להשקיע בהשקעות מורכבות?"
ח"כ מיכל בירן השתמשה במטאפורה מעולם תחזוקת הבית: "זה כמו לקחת גנן שייקח גנן מיוחד שמשקיע בגרניום".
סלומינסקי אומר שאם זה היה תלוי בו לא היה מאשר בכלל כפל דמי ניהול וזאת בניגוד לעמדת נפתלי בנט.
.
סלינגר טענה בדיון כי 7 מיליארד שקל הכנסות בשנת 2013 זה סכום מרשים. לפי מצגת שהציגה סלינגר שיעור ההוצאות הנוספות שהושת על העמיתים עמד על 0.18% בנוסף לדמי הניהול השוטפים. היא אף הדגימה כיצד אקסלנס בולטת עם 0.35% הוצאות נוספות ומגדל על הגבול עם 0.25%. יצויין כי המגבלה של סלינגר תעמוד על 0.25%.
יוג'ין קנדל התערב וטען שצריך גם לזכור שהגופים ייצרו תשואה יפה לעמיתים וצריך גם לקחת את זה בחשבון. סלומינסקי השיב שלפעמים גם קוף יכול להשיג תשואה כזו.
סתיו שפיר הביעה חשש כי הצבת המגבלה הגבוהה יחסית תגרום לכל הגופים ליישר קו לרף הגבוה.
סלינגר אמרה בתגובה כי הפשרה ל0.25% נועדה למנוע זעזוע בשוק כי מגדל בגבול והיא חברה גדולה וזה היה מעמיד אותה בבעיה. לטענתה אם כל הגופים יתיישרו ל0.25% עדיין יש להם פוטנציאל השקעות על חשבון העמיתים בהיקף של 50 מיליארד שקל ב-2014. סלינגר ציינה כי כל חצי אחוז נוספים גורעים כ-200 אלף שקל מהחיסכון הפנסיוני וכי על פי הצעתה האגף יוציא דף לעמית שיראה לו בדיוק על מה שילם. סלינגר הוסיפה כי בחמש השנים האחרונות "בדקנו את התוצאות וראינו שהניהול החיצוני לא תרם לתשואה".
קנדל: "זו טעות קונספטואלית שתפגע בעמיתים"
קנדל אמר: "אני מופיע פה בפניכם כראש המועצה הלאומית לכלכלה ומייצג את החוסך גם כן. מאד לא נוח לי פה. זו פעם ראשונה שאני מתנגד להצעת רגולציה שמוצעת על ידי הממשלה. מה שנוצר פה זה טעות קונספטואלית שתפגע בעמיתים. אין באף מדינה מפותחת רגולציה מסוג זה. הולכים כאן לרגולציה קיצונית כי היא תביא אותנו לשלם פחות ולקבל הרבה פחות".
ראשת מרצ ח"כ זהבה גלאון אמר בוועדה כי היא סבורה שההגבלה המוצעת ע"י סלינגר "היא עדיין גבוהה מדי ואין סיבה לנטוש את היוזמה המקורית שלה להגביל אותן ל- 0.15%. עם זאת, אני מבינה את הפשרה אליה הגיעה המפקחת וסבורה שמדובר ברע במיעוטו ולכן אני תומכת בעמדתה להגביל את דמי הניהול ולהגן על העמיתים. הדיון, כאן ועכשיו, הוא הופעה חיה של חבורת ההון-שלטון שעטה על הפוליטיקאים במטרה להכשיל ולסרס רפורמות שנועדו להגן על הכסף והחסכונות של הציבור הישראלי, ולהרוויח מאות מיליוני שקלים על חשבון כולנו".