ועדת הכספים אישרה תקרה לדמי ניהול כפולים בחיסכון פנסיוני
מנהלי הפנסיה יוכלו לגלגל עד 0.25% דמי ניהול נוספים בשנה על החוסכים עבור מנהלי השקעות חיצוניים
- סלינגר על סוכני ביטוח: מסתירים מידע מלקוחות
- מגבלת כפל דמי הניהול מגיעה להכרעת הח"כים; כץ פועל להחמרתה
- הגבלת כפל דמי הניהול: סוכם נוסח סופי להצבעה בוועדת הכספים
הצעה אחרת שהועלת היתה של ח״כ ראובן ריבלין ולפיה תאושר תקרה של 0.25% אך שנה לאחר מכן תרד התקרה ל-0.18%, שנה לאחר מכן ל-0.15% ושנה אחרי כן ל-0.10% עד לכדי צמצום דמי הניהול. הצעה זו לא התקבלה.
הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, דורית סלינגר אמרה כי "הנושא הוא הוראת שעה שעובדת מאז 2008 כל שנה האריכו מחדש והפעם הגענו שוב למועד, שקלנו את זה ומצאנו שיש בזה עלויות לא קטנות של 800 מיליון שקל וחשבנו שאת העלויות האלה רוצים להגביל אבל לא לפגוע בשוק עצמו".
ח"כ חיים כץ (ליכוד) תקף את ההצעה שהובאה לוועדה ודרש להנמיך את התקרה לפחות ל-0.15%: "כולם יודעים איזה נתח מהעוגה הם יקבלו, היועצים, המוסדיים, כולם. רק החוסך לא יודע שום דבר באשר למה שהוא ייפגוש בסוף הדרך. אנחנו עם כל העמלות האלה יוצרים פה דור של נזקקים. אני בעבר הוטעתי כשחשבתי שאישורים אחרים שהתקבלו כללו את הכל והנה מתברר שיש עוד עמלה", אמר כץ והוסיף: "אני מבקש להנמיך ל-0.15% בשנה הראשונה, בשנה השנייה 0.10% שנה שלישית 0.05% ולאחר מכן לצאת מזה. מי שלא ידע להציע לנו הצעה טובה שלא יהיה במשחק. אתם יודעים כמה משלמים אנשי צבא? 0.0000 ואף אחד לא מפסיד״.
רונן סולומון, מנהל תחום פיננסים ושוק ההון באיגוד לשכות המסחר אמר: ״פעם ראשונה שאני תומך בממונה למרות שאני מתנגד מלכתחילה להגבלה של תקרת הוצאות ישירות. אבל גם יוג׳ין קנדל אמר בישיבה הקודמת שזה לא קיים בעולם, אנחנו ממציאים את הגלגל. נהיה הראשונים שנגביל את ההוצאות הישירות של חברות מנהלות קופות גמל.
סלינגר השיבה - "עשינו עבודה מקיפה, לא מטריד אותי שאנחנו הראשונים בעולם. לא התקפלתי ולא קופלתי…המכשירים שאנחנו מציעים הם לא אנטי-חוסכים".
לאור המחלוקות שהתגלו בדיונים עצר יו״ר ועדת כספים סלומינסקי את הדיון להתייעצויות. בחזרה מהדיון התברר כי לא ניתנה לכץ אפשרות הכניסה להתייעצות: ״אתה גונב הצבעות! בושה וחרפה איך שאתה מנהל את הוועדה הזו. לא הרשית לי להיכנס להתייעצות שלכם ואני בקואליציה!", אמר כץ ונטש את הדיון ולא השתתף בהצבעה. הדבר עורר תרעומת בקרב חברי הוועדה, אך לבסוף התנהלה ההצבעה כסדרה.
עו"ד עמירם גיל, ראש הקליניקה לשוק ההון במרכז האקדמי למשפט ולעסקים, התייחס למהלך שאושר היום: "ההגבלה החדשה רחוקה מלשרת את טובת החוסכים לפנסיה. אם כבר סוכם על מסלול מיוחד ללא הגבלה על דמי הניהול הכפולים, מתבקש היה להוריד את דמי הניהול במסלול הרגיל בו נכלל הציבור הרחב. לכל הפחות, מן הראוי היה לחזור לתוכנית המקורית של סלינגר ולהגביל את המסלול הרגיל ל-0.15% בלבד מהצבירה - במקום 0.25%".