קו הרכבת דימונה־ב"ש הושבת בגלל בעיות בתחזוקת הקרונות
כ־20 מתוך 50 קרונות רכבת מהסוג שמשמש את הקווים הפרבריים מושבתים בגלל חוסר תחזוקה. ברכבת מסבירים שחברת אלסטום, שנשכרה לפני כחצי שנה לבצע 30% מהתחזוקה, נתקלה ב"עקומת למידה" שמעכבת את הטיפול
רכבת ישראל השביתה בתחילת החודש את המסילה שמחברת את באר שבע לדימונה בגלל מחסור זמין בקרונות שאמורים לעבור טיפול אחזקה שוטפת, אולם בגלל עיכובים טכניים ותפעוליים לא הועמדו לשימוש הרכבת - כך נודע ל"כלכליסט".
- עובדי הרכבת נגד ההנהלה: לא דאגה לתחזוקת הקרונות
- חמישה ארגוני סביבה ותחבורה לשר האוצר: "עצור את הרכבת לאילת"
- אושר הסכם התפעול של רכבת ישראל: 11.7 מיליארד שקל עד שנת 2022
רכבת ישראל מחזיקה כ־50 קרונות מדגם IC3 - קרונועים" בעלי קומה בודדת שפועלים בעיקר בקו הפרברי בין חיפה והקריות ובקו הרכבת בין בית שמש לירושלים. בתחילת החודש פרסמה הרכבת באתרה שהקו יפסיק לעבוד ולא נימקה למה. פרסומים שונים בתקשורת העלו חשש שמדובר בבעיה של תקלות, אולם מבדיקת "כלכליסט" במשרד התחבורה עולה שהסיבה היא חוסר יכולת של הרכבת לתחזק את הקרונות, מה שהוביל לשליחת מכתב של משרד מבקר המדינה לפני כשבוע ולמעשה החל את הליך הבדיקה מולה. במכתב האישי ששלח המבקר למנכ"ל רכבת ישראל בועז צפריר בו הוא הזהיר כי הגיע לידיו מידע "ממנו עולה לכאורה כי קיימים כשלים בטיחותיים בקרונועים מסוג IC3 ובפיקוח רכבת ישראל על תחזוקתם עד כדי סיכון חיי אדם".
הסברה ברכבת היתה שמאחורי הפנייה למשרד מבקר המדינה עמדו אנשי ועד הרכבת שמנסים לטרפד את הסכם תחזוקת החוץ (אאוטסורסינג) של הקרונות שנחתם לפני חצי שנה מול אלסטום. עם זאת, בוועד הרכבת מכחישים את הדבר וטוענים שהבדיקה של שפירא היא עצמאית. בכירים במשרד התחבורה מסרו ל"כלכליסט" שהם מודעים לבעיה ומיודעים בבדיקת המבקר ובדרישה לקבל הסברים על בעיות התחזוקה שם.
הנהלת הרכבת שכרה כאמור את חברת אלסטום לבצע 30% מהתחזוקה בקרונות הרכבת. ברכבת מודים שהתחזוקה אינה
מושלמת וכי אלסטום נתקלה ב"עקומת למידה" שגרמה לעיכוב בטיפולים השונים, וכי כעת מתוך כ־50 קרונות מדגם IC3 ישנם כ־4 שמושבתים בגלל תאונות ועוד כ־20 שמושבתים מחוסר תחזוקה, מה שהוביל כאמור לביטול הקו בין באר שבע לדימונה.
בעיות התחזוקה בקרונות הללו אינן חדשות, ובעשור האחרון נרשמו כמה אירועי בטיחות, כשהבולט בהם היה אירוע שריפת הקרון בדצמבר 2010 בסמוך לקיבוץ יקום בו נפגעו כ־120 נוסעים. הנהלת הרכבת, שהתחלפה מאז, טענה בין השאר שהתקלות נובעות מחוסר תחזוקה של אנשי הוועד שהתרשלו לכאורה.
מרכבת ישראל מסרו בתגובה שהקו הושבת בגלל "אילוצים תפעוליים", מה גם שהקו שירת רק כ־25 נוסעים ביממה. עוד מוסיפים שם ש"השירות בקו דימונה־באר שבע, בשני הכיוונים, ניתן זמנית על בסיס שירות הסעות של רכבת ישראל ללא תשלום נוסף".