$
בארץ

ראובן ריבלין נבחר לנשיא המדינה: "מעכשיו אני איש של כולם"

בתום קרב רווי השמצות נקבע כי ראובן (רובי) ריבלין הוא הנשיא העשירי של ישראל. בהצבעה הדרמטית בסיבוב השני קיבל ריבלין את תמיכתם של 63 חברי כנסת, לעומת 53 שתמכו במאיר שטרית. בנאום הניצחון אמר ריבלין: "תחי הדמוקרטיה הישראלית! תחי מדינת ישראל!"

ynet 15:1610.06.14

ראובן ריבלין נבחר לנשיא המדינה. ריבלין קיבל 63 קולות ומאיר שטרית קיבל 53 קולות.בנאום הניצחון אמר ריבלין: "מעכשיו אני איש של כולם. תחי הדמוקרטיה הישראלית! תחי מדינת ישראל!"

 

בסיבוב הראשון הגיעו ח"כ ראובן ריבלין וח"כ מאיר שטרית. ריבלין קיבל 44 קולות, שטרית 31. בעד דליה איציק הצביעו 28 ח"כים, 13 נתנו את קולם לדליה דורנר ופרופ' דן שכטמן קיבל קול אחד בלבד. 117 קולות כשרים נמנו מתוך 119 מצביעים. שני פתקים נפסלו.  

 

בחודש הבא יחליף ריבלין את הנשיא היוצא שמעון פרס. המנצח ריבלין בכה מהתרגשות לאחר ניצחונו והתקשר לרעייתו: "בואי נחמה, ניצחנו". שטרית מצדו אמר: "מבחינתי התוצאה טובה ומכובדת, כל הכבוד לרובי".

  

ראובן ריבלין ראובן ריבלין צלום: יריב כץ

 

לאחר פרסום התוצאות ראובן ריבלין נשא נאום ניצחון באולם שאגאל בכנסת. "איזה פייט נתת", אמר הנשיא הנבחר לח"כ מאיר שטרית. "הגענו לסופה של מערכת בחירות קשה ומטלטלת, אמון הציבור במוסד הנשיאות ספג פגיעה קשה וחובתנו לשקמו ולהשיבו". ריבלין הוסיף ואמר: "כנסת ישראל הייתה עבורי בית".

 

ריבלין התמקד בנאומו גם בסיום תפקידו כחבר כנסת לאחר שנבחר אליה לראשונה בשנת 1988. "מה גדולה אהבתי אליו וכן גם אליכם. הכנסת היא סם החיים של הדמוקרטיה הישראלית. החל מרגע זה אני מתחיל תהליך של פרידה אישית מהמקום שהיה לביתי, מהלשכות דרך הוועדות".

 

לפני כן בירך ראש הממשלה בנימין נתניהו את ריבלין ואמר לו: "עומדות בפניך שתי משימות גדולות: ללכד את העם מבפנים על כל חלקיו ושכבותיו. המשימה השנייה היא לייצג את מדינת ישראל כלפי העולם. ישראל היא המדינה המאותגרת ביותר עלי אדמות. עד היום הצלחנו להדוף את האיומים על קיומנו, לפתח את המדינה ולקלוט מיליוני עולים ולבנות כאן מדינה לתפארת, אבל אי אפשר לנוח על זרי הדפנה".

 

המנצח הגדול של הבחירות, לבד מריבלין, הוא שר הפנים גדעון סער. סער הוא אדריכל הניצחון של ריבלין. הוא ליווה אותו גם בבחירות הקודמות לפני שבע שנים, והיה ראש מטהו בבחירות הנוכחיות. כאשר ניסה נתניהו לבטל את מוסד הנשיאות כדי למנוע מריבלין להיות נשיא, היה זה סער שסיכל את היוזמה. כעת יש מי שמדברים על סער כמי שעשוי לנסות ולרשת את נתניהו. מכיוון שהנשיא הוא זה שבוחר מיהו חבר הכנסת שירכיב את הממשלה, הקשר החם בין ריבלין לסער ודאי צריך להטריד את ראש הממשלה נתניהו.

 

ההצבעה בסיבוב השני נערכה בתום מאבק דרמטי בסיבוב הראשון שבו קיבל ריבלין 44 קולות, לעומת 31 שקיבל שטרית. השניים הקדימו את יו"ר הכנסת לשעבר דליה איציק שבה תמכו 28 חברי כנסת,

 

אחרי המרוץ הצמוד בסיבוב הראשון התפתח במשכן קרב על העברת התמיכה של חברי כנסת שבחרו באיציק, דורנר ושכטמן לעברו של שטרית. בליכוד ניסו לשמור על כוחו של ריבלין והיו מי שהכריזו על "מאבק בין מועמד הימין למועמד השמאל".

 

מאיר שטרית מאיר שטרית צלום: יריב כץ

 

כך, למשל, זוכה ריבלין לתמיכת חיים כץ ומשה פייגלין מהליכוד, אך גם לקולותיהם של אילן גילאון (מרצ) ונציגים מהסיעות הערביות והחרדיות. על פי הערכות הוא יזכה גם לקולות ספורים בישראל ביתנו, וייהנה מתמיכתם של שלי יחימוביץ' ומיקי רוזנטל (העבודה). שטרית מגיע עם בסיס התמיכה של סיעת התנועה ומסתמך גם על קולות מסיעת יש עתיד, שבין חבריה נמנה גיסו מאיר כהן. במפלגת העבודה הודו כי הוא יקבל קולות בודדים מבין אנשיה וייתכן שגם בליכוד יהיו מי שיראו בהצבעה לו כפתרון לדילמה. איציק, לעומת זאת, לא אוחזת בבסיס פוליטי אקטואלי ובונה על תמיכה מישראל ביתנו, "מורדי הליכוד", ש"ס, יהדות התורה ונציגים ערבים.

 

ראשי המטה של ריבלין, גדעון סער וחיים כץ, ניסו לגייס את כמי שמוגדרים כ"מחנה הלאומי" ולהשיג תמיכה ממי שרואים בריבלין "דמוקרט גדול", כדבריהם. בצד השני הפעיל יו"ר העבודה יצחק (בוז'י) הרצוג לחצים על יו"ר יש עתיד יאיר לפיד להתגייס לבחירת שטרית.

 

אחרי בחירתו של ריבלין אמר ח"כ חיים כץ כי "עם ישראל קיבל מה שהיה צריך לקבל - את רובי ריבלין כנשיא' ואין מאושר ממני. מערכת הבחירות הזו הייתה לא קלה, אך מעניינת, ולאחר שהקרב היה קשה, הניצחון כל כך מתוק. חבל שזה נגמר בסיבוב השני ולא כבר בסיבוב הראשון".

 

יו"ר תנועת ש"ס אריה דרעי בירך את ריבלין ואמר: "רובי הוא האיש הנכון במקום הנכון, יהודי חם שיביא כבוד למדינת ישראל ולעם ישראל". נחמה ריבלין, רעייתו של הנשיא הנבחר, אמרה: "אני שמחה שהיושר וההגינות ניצחו".

 

שר הכלכלה נפתלי בנט, שהביע תמיכה פומבית בריבלין, אמר בתום הסיבוב השני: "קיבלנו נשיא שמאמין בזכותו של עם ישראל ולא מתבייש להגיד את זה". שר הביטחון משה (בוגי) יעלון בירך את ריבלין ואמר: "הוא יביא למשכן את ערכיו היהודיים והדמוקרטיים".

 

הבחישה לפני הסיבוב השני

 

לפני ההצבעה בסיבוב השני העריכו בכנסת כי רוב סיעת יש עתיד תתמוך בשטרית. גיסו, שר הרווחה מאיר כהן, פעל לגייס את סיעתו. גם סיעת מרצ הודיעה כי תתגייס ברובה לבחירת שטרית. יו"ר מרצ זהבה גלאון הצהירה כי כל חברי סיעתה מלבד אילן גילאון יצביעו לשטרית. המפסידה הגדולה דליה איציק נפגשה לאחר הסיבוב הראשון עם ח"כ שטרית, והבטיחה לסייע לו לקראת הסיבוב השני.

 

השר גלעד ארדן, אחד מתומכיו המובהקים של ריבלין, אמר לאחר הסיבוב הראשון: "רובי יכול לנצח, מוקדם לדבר על הפקות לקחים". מנגד, במהלך ההצבעה בסיבוב השני, אמר ח"כ שטרית במשדר המיוחד של ynet: "אעשה כמיטב יכולתי לייצג את כלל הציבור".

 

לפני תחילת ההצבעה בסיבוב הראשון התייחס יו"ר הכנסת אדלשטיין למאבק הצורם שקדם להצבעה. לדבריו, "הייתי רוצה לראות מרוץ אחר ולא הסתרתי את זה לרגע. אני מנסה לראות את חצי הכוס המלא ואומר שצריכה להיות תודעה היסטורית רחבה: אנחנו בוחרים נשיא חדש".

 

המפסיד בסיבוב השני, ח"כ שטרית, הביע אופטימיות לקראת ההצבעה בסיבוב הראשון ואמר אז: "אני חושב שיש לי סיכויים טובים. חל מהפך דרמטי השבוע בגלל פואד, כי אנחנו מאמינים באותה הדרך ולכן אני מקווה שמי שמצדד בו שיעביר את התמיכה אליי. תפקידי לשכנע את חברי הכנסת לבחור בי על בסיס הרקורד הטוב ביותר".

 

הנשיא העשירי - דור שמיני בארץ

 

ריבלין, דור שמיני בארץ, נולד בספטמבר 1939 בירושלים לפרופסור יוסף יואל ריבלין, שגם שמו הוזכר כמועמד לנשיאות המדינה לפני כ-50 שנה. הוא בעל השכלה במשפטים מהאוניברסיטה העברית בירושלים.

 

בשנת 1978 נבחר ריבלין לראשונה למועצת העיר ירושלים, תפקיד שבו כיהן במשך 10 שנים.  

בנובמבר 1988 נבחר ריבלין לראשונה לכנסת מטעם הליכוד. לקראת הבחירות ב-1992 נדחק ריבלין מרשימת הליכוד בכנסת, לאחר שלא נבחר ברשימה הרביעית, כיוון שעדיין המשיך להיות מזוהה עם דוד לוי. בין לבין הוא הודח מראשות סניף הליכוד בבירה. ב-1993 ניסה ריבלין שוב להתמודד בבחירות המקדימות בליכוד לקביעת המועמד לראשות העיר ירושלים, אבל הפסיד בסופו של דבר בהפרש ניכר לאהוד אולמרט, שנבחר כמה חודשים לאחר מכן לראש העיר בבירה.

 

ב-2001, לאחר שאריאל שרון גבר על אהוד ברק בבחירות הישירות לראשות הממשלה, מונה ריבלין לשר התקשורת – תפקיד שבו כיהן כמעט שנתיים. בתקופה זו הוא קידם את שירותי האינטרנט המהיר, פתח את שוק התמסורת ותקשורת הנתונים לתחרות ויזם רפורמה בשירות הדואר. מנגד הוא לא הצליח לקדם את הפרטת בזק ואת פתיחתו המלאה של שוק התקשורת הפנים-ארצי לתחרות.

 

ראובן ריבלין. דור 8 בארץ ראובן ריבלין. דור 8 בארץ צילום: עמית שאבי

 

בפברואר 2003, לאחר ששרון שוב נבחר לראשות הממשלה, מונה ריבלין ליו"ר הכנסת ה-16. ריבלין נשאר בליכוד גם לאחר שאריאל שרון, האיש שאליו התקרב לאחר עזיבתו של דוד לוי, הקים את קדימה. הוא ניסה לאחר הפיצול להפיל את ממשלת שרון ולגבש רוב של 61 חברי כנסת כדי להחליף אותו, אך כשל. ב-2006 הוא נבחר למקום השביעי ברשימת הליכוד לכנסת, אבל נדחק לספסלי האופוזיציה כשהליכוד בראשות נתניהו ירד לשפל חסר תקדים של 12 מנדטים.

 

ב-2007 התמודד ריבלין בפעם הראשונה לתפקיד נשיא המדינה. הוא זכה לתמיכתם של 37 חברי כנסת ופרש לקראת ההצבעה בסיבוב השני, שבה בחרו חברי הכנסת את שמעון פרס לנשיא התשיעי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x