ההסתדרות מימשה את האיום: הכריזה על סכסוך עבודה ברכבת ישראל
משמעות המהלך היא כבעוד כשבועיים יוכלו עובדי הרכבת לשבש את עבודת החברה. ואולם בהסתדרות מדגישים כי נוסעי הרכבת לא ייפגעו מהעיצומים; לטענתם, המחסור בכוח אדם בחברה והעומס החריג שנוצר מובילים לפגיעה חמורה בתנאי העובדים
- מהבוקר: כרטיסני הרכבת לא יבצעו ביקורת כרטיסים
- ההסתדרות: אם לא ייפתר המשבר ברכבת עד יום ד' - נכריז על סכסוך עבודה
- הנהלת הרכבת: הוועד דרש סופ"ש זוגי בשנה לכל נהג, סורב - ופתח בעיצומים
האיום בהכרזת סכסוך עבודה הוצג בשבוע שעבר, ובפועל כניסתו לתוקף היתה אמורה להתרחש ביום רביעי הקרוב. לטענת ההסתדרות הנהלת החברה פועלת ב"התנהגות הפוגענית של החברה כלפי נציגות העובדים המוסמכת ובהתעלמות של ההנהלה מהדרישה לתת מענה לעומס החריג שנוצר. המחסור בכוח האדם בחברה, מתגבר לאור הגדלת היקף העבודה, ומוביל לפגיעה חמורה בתנאי עבודתם של העובדים". סיבה נוספת שמוזכרת היא "דרישתה של נציגות העובדים למצוא פתרון ביחס למתקנים שנמצאו לא ראויים לשימוש על רקע תנאי תברואה ירודים ופגיעה בבריאות ובטיחות העובדים".
לפיכך, בעוד כשבועיים מהיום, וממש בשבוע הראשון של החופש הגדול, יוכלו עובדי הרכבת לשבש את עבודת החברה הן בחטיבת הובלת המטענים והן בחטיבת הנוסעים. בהסתדרות מדגישים כי נוסעי הרכבת לא ייפגעו מהעיצומים הצפויים בחברה, כך שהפעולות שעומדות לרשות עובדים כוללות בין השאר סירוב לגבות תשלום על הנסיעה או התעלמות מביקורת הכרטיסים. "צר לי כי הנהלת הרכבת מעדיפה להכפיש את עובדיה במקום לקיים איתם שיח הולם, כראוי למערכת יחסי עבודה קיבוציים בחברה. מדובר בהתנהלות הראויה לכל גינוי, בייחוד לנוכח העובדה כי מדובר בשירות הציבורי. מלבד הרושם המטריד שמותירה התנהגות ההנהלה, נזכיר גם שמדובר בפשרה גלויה על בטיחות הנוסעים", מסכם אבי אדרי, יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות.
הנהלת הרכבת: "הוועד מנצל את כוחו לרעה"
הנהלת הרכבת מבחינתה תוקפת קשות את התנהלות הוועד. "ועד עובדי הרכבת, מאיים לנצל את כוחו לרעה, ולהכריז על סכסוך עבודה, בגיבוי ההסתדרות, ופגיעה בפעילות של חברת רכבת ישראל כבר במהלך השבועות הקרובים. זאת, על בסיס טענות שווא וניסיון לסחוט פעם נוספת את הקופה הציבורית", אומרים ברכבת. לתפיסתם, מקור הסכסוך בדרישה פתאומית של ועד העובדים וההסתדרות להעלאה רוחבית של 12.5% בפרמיות של כלל עובדי החברה, כל שמדובר ב"לא פחות מתאוות בצע, על חשבון משלם המסים".
בהנהלת הרכבת מזכירים כי בשנה שעברה גובש הסכם רפורמה ברכבת שכלל הוצאה של 30% מתחזוקת הכלים למיקור חוץ והקמת שתי חברות בת, האחת לפיתוח נדל"ני והשנייה לפיתוח מתחמי מסחר. בעבור הרפורמה הזאת קיבלו עובדי הרכבת תוספת שכר של כ-25% ומענק ע"ס 40 אלף שקל לעובד, אליהם נוספה הבטחה לשקט תעשייתי ל-3 שנים.
לפי נתוני רשות החברות הממשלתיות, רכבת ישראל סיימה את שנת 2013 בהפסד של כ-158 מיליון שקל.
"הנהלת הרכבת מתנהגת כבריון שכונתי"
ועד עובדי הרכבת הגיב אף הוא בחריפות על הודעת ההנהלה ואמר כי "הנהלת רכבת ישראל פועלת באלימות חסרת תקדים כלפי עובדי ונוסעי הרכבת. זהו שפל חסר תקדים ביחסי העבודה ברכבת ישראל ובכלל".
העובדים טוענים כי ביטול קו תל אביב-ירושלים נובע בין היתר ממחסור בקרונות, וכי "יותר ממחציתם מושבתים עקב חוסר יכולת של חברת הקבלן לטפל בקרונות - כישלון ניהולי ממדרגה ראשונה של הנהלת הרכבת. נושא זה נחקר אף הוא בימים אלה על ידי מבקר המדינה".
לעניין תוספות השכר או החופשות שדרשו העובדים טוענים בוועד כי מדובר בדרישות לגיטימיות שנובעות מעומס חריג של עבודה. "הנהלת הרכבת איבדה את העשתונות ואינה יודעת כיצד להמשיך ולהסתיר את רשלנותה ומחדליה. אלפי עובדי הרכבת מועסקים מסביב לשעון, גם 12 ימים ברצף, נוכח מחדלי ההנהלה שאינה יודעת לנהל את כוח האדם שלה. התוקפנות של ההנהלה היא פרקטיקה בזויה שאין לה מקום. צר לנו שהנהלת הרכבת מתנהלת כמו הבריון השכונתי", מסכם יו"ר ועד עובדי רכבת ישראל, ניקה שימחוביץ'.