נחשף בכלכליסט
מס הפחם יביא לעלייה של 11% בתעריף החשמל תוך שלוש שנים
באוצר הודו בתוכניתם שנחשפה בכלכליסט להעלות את המס על הפחם, אבל טענו כי מחיר החשמל עדיין יופחת בשנה הקרובה, רק פחות מבתוכנית המקורית. אלא שהמס יביא לצדו עלויות נוספות, שצפויות לשחוק את הורדת התעריף לאורך העשור
משרד האוצר אישר אתמול את חשיפת "כלכליסט", שלפיה מתוכננת העלאה של המס שמוטל על פחם מכ־46 שקל לטונה ל־192 שקל לטונה. זאת לאחר שבתחילה סירבו באוצר להגיב לפניית "כלכליסט" בנושא. יישום התכנית עלול "לחתוך" בחצי את הורדת תעריף החשמל שמתוכננת לשנה הבאה.
בסביבת רשות המסים אומרים שמדובר בצו שיוגש לחתימת שר האוצר יאיר לפיד, שלא חייב לעבור חקיקה או דיוני חוק הסדרים. השורה התחתונה - למעט התנגדות משרד האנרגיה, יישום המהלך פשוט יחסית ורק מחכה להכרעת משרד האוצר. בשלב זה אין כוונה להעלות את המס שמוטל על גז טבעי, בנזין או סולר, מכיוון שפגיעה שם היתה מייקרת את אחזקת הרכב (בנזין) ומעלה את תעריפי הנסיעה באוטובוסים ורכבת (סולר).
באוצר מודים שתעריף החשמל בכל מקרה היה אמור לרדת בשנה הבאה בכ־15%, וכי עדיין יהיה מדובר ברווח לציבור. לפי חישובי האוצר, ב־2015 המס על פחם יעלה פי 3.5, ויעלה את עלות השימוש בפחם ב־6.7%. השורה התחתונה - תעריף החשמל אמנם יירד, אבל "רק" ב־8%. אולם תוכנית האוצר אינה מסתיימת בשנה הבאה: בשנים 2016–2017 המס יביא לעלייה נוספת בעלויות החשמל בשיעור של 4.6%. בסך הכל מדובר בהתייקרות של 11% בתעריף החשמל, כך שירידת התעריף לאורך זמן עלולה להישחק כבר בשלוש השנים הקרובות.
העלאה שנדחתה ונדחתה
מהיכן נולדה התוכנית למיסוי על פחם? מבדיקת "כלכליסט" עולה כי רשות המסים מריצה את התוכנית הזאת כבר כמה שבועות, וזאת באמצעות ועדה משותפת לה, לאגף התקציבים ולמינהל החשמל שבמשרד האנרגיה. הוועדה עסקה במיסוי על דלקים אלטרנטיביים (מיסוי ירוק) לתחבורה, ועל הדרך גם בדקה את אפשרות מיסוי הפחם.
הכוונה המקורית היתה לחדש העלאת מיסוי ישנה ובת שלוש שנים שנדחתה פעם אחר פעם, בעיקר בשל לחצים ושיקולים פוליטיים. המטרה היתה להעלות את שיעור המס שמוטל על פחם מרמה של כ־46 שקל לטונה ל־88 שקל לטונה בעתיד, אולם לאחרונה הוחלט להעלות את המס ל־192 שקל לטונה. הבעיה היא שכאשר חברת החשמל מתכננת לרכוש יותר מ־11 מיליון טונות רק בשנה הבאה, המכפלות של המיסוי החדש על כמות הרכש מאיימות להתגלגל לכיסו של הציבור.
תוכנית ישנה יצאה מהמגירה
הנימוק המקורי מ־2011 להעלאת המס על פחם היה שעלות השימוש בפחם לא מגלמת את מחירו האמיתי, לרבות זיהום סביבתי, מה שגורם לשני נזקים. הראשון הוא ששיעור המס הנמוך משאיר את הפחם כאחד מסוגי הדלקים המועדפים לשימוש על ידי חברת החשמל. לפי דו"ח החברה לסוף 2013, ייצור קילו־ואט בודד באמצעות פחם עלה לחברת החשמל 15 אגורות בלבד, כאשר אחריו ברשימה גז טבעי (20 אגורות לקילו־ואט שעה), מזוט (81 אגורות) וסולר (88 אגורות). הנזק השני הוא שמאחר שהפחם זול לשימוש, לחברת החשמל אין כוונה לוותר על התחנות הפחמיות שלה. מכיוון שתחזוקת תחנה פחמית היא עתירת הון אנושי, הפעלתה מונעת אפשרות לפטר עובדים ולהתייעל.