$
הוועידה הכלכלית הלאומית 2014
הוועידה הכלכלית הלאומית 2014

הוועידה הלאומית

"אי אפשר לתת 11 מיליארד לביטחון ולצפות שהכל יסתדר"

ראש אגף התקציבים באוצר, אמיר לוי, בוועידה הלאומית של "כלכליסט": "אנחנו לא רוצים לחזור לעוד עשור אבוד, כמו אחרי 73'"

עמרי מילמן 11:4602.09.14

"תקציב הביטחון הוא שווה בין שווים", כך אמר היום אמיר לוי, הממונה על התקציבים במשרד האוצר, בשיחה אחד על אחד עם כתב "כלכליסט" שאול אמסטרדמסקי שהתקיימה בוועידה הכלכלית הלאומית של "כלכליסט".

 

אתה בעצם האיש עם התפקיד הכי כפוי טובה- להפוך את החלומות של הפוליטיקאים למציאות. איך עומדים ב"גם וגם", בכל הנוגע לגירעון, תקציב הביטחון ותקציב יתר המשרדים?

 


"קודם כל, התפקיד מאתגר ולא פשוט, אך לא כפוי טובה. חווינו עכשיו מבצע שעלה סכום כסף לא מבוטל, וצריך להתמודד עם זה. למרות המבצע, לא צריך לשכוח שכלכלת ישראל והתקציבים של המשרדים שלה שווים בין שווים לתקציב הביטחון, כמו תקציב החינוך, והבריאות. ברור לנו כי הגירעון הוא דרך לייצר יציבות במשק, ואנו נשאף לגרעון נמוך. צריך לזכור שזה גם כלי חברתי, כי בסוף מי שמשלם עליו זה הציבור".

 

שר האוצר אמר מפורשות שהגרעון יהיה גבוה ממה שהדרג המקצועי רוצה.

 

"הגירעון יהיה גבוה מ-2.5% (יעד הגרעון המקורי- ע"מ), יש דרג פוליטי ויש מקצועי. הדרג הפוליטי מקבל את ההחלטות, אך תפקידנו, הדרג המקצועי, זה לגבש משמעויות, לגבש המלצות, בסופו של דבר מי שמחליט זה הממשלה".

 

 

לוי. "הצלחנו להעביר הרבה רפורמות, כמו חוק המזון, שמים פתוחים או ביטול הסדרים כובלים. כולן עברו בזכות המחאה" לוי. "הצלחנו להעביר הרבה רפורמות, כמו חוק המזון, שמים פתוחים או ביטול הסדרים כובלים. כולן עברו בזכות המחאה" צילום: נמרוד גליקמן

 

 

כשהוא אומר שהגירעון יהיה גבוה, הוא לא מאותת למערכת הביטחון שהיא תקבל את מה שהיא רוצה?

 

"תפקידנו הוא לדאוג לתקציבים מעודדי צמיחה, גם שר האוצר התבטא בעניין, המפתח זה למצוא את האיזון. איך נותנים מענה לאיומים ולמערכת הביטחון, אך לא מוותרים על חינוך ותשתיות, אני מאמין שנשמור על גרעון 3%".

 

איך שומרים על מנועי צמיחה, כששליש, מהקיצוץ במשרד הכלכלה יהיה מהמדען הראשי?

 

"ב-2015, תקציבי התחבורה יהיו בשיא, עשינו שינוי בתקציבי מעונות יום, תחרות בנמלים, דור 4 בסלולר, כל נושא החרדים והערבים ושילובם בכלכלה מאד חשוב לנו ונקצה לכך תקציבים במטרה שישתלבו בכלכלה ובמשק כל זה בתקציב".

 

איפה היית בקיץ 2011 בזמן מחאת האוהלים? הציבור מרגיש שהוא משלם המון מסים, אך לא מקבל שירותים כמו חינוך ובריאות

 

"באותה התקופה הייתי במגזר העסקי, וגם אני הלכתי לשדרות רוטשילד. כשהתחלתי לעבוד באגף תקציבים, ניסנו להעביר רפורמה שתביא לכך שכל המוצרים שקונים בסופר יהיו מסומנים, זה היה קשה, אך הצלחנו. היום, הצלחנו להעביר הרבה רפורמות, כמו חוק המזון, שמים פתוחים או ביטול הסדרים כובלים. כולן עברו היום בזכות המחאה. אנחנו מייצגים את האנשים האלה. כל עובדי אגף תקציבים היו חלק מהמחאה".

 

בהנחה שהצעת התקציב תאושר בממשלה, תקציבים כמו הבריאות והחינוך יגדלו בשנה הבאה. למרות הלחץ מצד הביטחון, אנחנו צריכים לעמוד מולו בצורה איתנה. שמענו בישיבת הממשלה הרבה שרים שורצים למצוא איזון ולא רוצים להקריב הכל עבור הביטחון.

 

"אנחנו מכירים את ההיסטוריה של המדינה, כל רה"מ, ובוודאי שהנוכחי בוחרים בסוף לתת את עיקר התקציב לביטחון. ראשית אנחנו לא רוצים לחזור לעוד עשור אבוד,כמו אחרי 73' ואני אומר זאת בצורה חדה ובהירה. הקבינט החליט להקים ועדה שתעשה רפורמה בתקציב הביטחון. כולם מבינים שאי אפשר להגדיל את הביטחון עוד ועוד על חשבון דברים אחרים. אני מקווה ומאמין שנצליח להביא את הממשלה להביא לזה".

 

איזה רפורמות היית רוצה לראות בתקציב הביטחון?

 

"אנחנו בשלב זה בעבודה מול מערכת הביטחון, ואני לא רוצה להציג זאת בשלב זה. אך למשל נושא הגמלאות הוא אחד הדברים שעל הפרק. ועדת לוקר (לבחינת תקציב הביטחון) אינטנסיבית ואינטליגנטית, אני מאד מקווה שרוח התקופה והבנה שדברים ישתנו יצליחו להביא לשינוי".

 

ייתכן שהגענו לתקופה שתקציב הביטחון גדול על המשק?

 

"זה עניין של החלטה, אפשר להחליט שמגדילים את כלל ההוצאה אך גם מגדילים מסים. הממשלה קיבלה החלטה לשנות את כלל ההוצאה כך שיגדיל פחות את תקציב המדינה משנה לשנה".

 

8 מיליארד במקום 12 מילארד בין תקציב 2014 ל2015

 

"הממשלה בחרה להקטין כלל הוצאה במקום להעלות מסים, זה מסתדר עם תפיסת עולמי. אין ארוחות חינם, אי אפשר לתת לביטחון 11 מיליארד ולצפות שהכל יסתדר. המשוואה היא פשוטה או הגדלת גרעון או הגדלת מסים. שר האוצר אמר בצורה ברורה, הפתרון הוא למצוא איזון. נצטרך לתת מענה עכשיו לתקציב הביטחון ולהמתין להמלצות ועדת לוקר".

 

האם נראה ביטול פטורים ממס? האם הסיבה שהאוצר לא מקדם אותם השנה, בשונה משנים קודמות קשורה לפטור ממע"מ על דירות חדשות שלפיד כל כך מתעקש עליו?

 

"היה דיון ארוך סביב חוק מע"מ 0 על דירות חדשות, הדרג המקצועי אמר את דעתו, הצענו לא ללכת על המהלך הזה, בסופו של דבר שר האוצר והממשלה החליטו ללכת על המהלך הזה, אנחנו במדינה דמוקרטית, ולכן תפקידנו הוא לדאוג שהמהלך יעבור. ככל שההחלטה מתעכבת בכנסת, רצוי וראוי שהמהלך יעבור מהר. לנו ברור שהפתרון טמון בצד ההיצע, חייבים להגדיל יחידות דיור, עשינו תוכנית אסטרטגית כשנכנסתי לתפקיד, עשינו לא מעט צעדים להגדלת ההיצע, חוק הותמ"ל, מפנים בסיסי צה"ל, נחתום על בסיסים נוספים מלבד קרן הקרייה ושדה דב. חתמנו על הסכם כבישים- נתיב לדירה. בסופו של דבר, זה נדלן וזה לוקח זמן. אין פתרונות אינסטנט".

 

אמרו את זה גם לפני 4 שנים.

 

"אני מציג מהלכים שעשינו רק בשנה האחרונה".

 

לפני שנה ושלושה חודשים שר האוצר כתב בפייסבוק שלו שיהיה יותר טוב עוד שנתיים. זה יקרה?

 

"אני מאמין שכן. אנחנו עושים ועשינו צעדים כדי שאיכות החיים תגדל. בצד המקצועי, זה מה שאנחנו עושים שנים, זה נר לרגלינו, ואני חושב שאנחנו מצליחים. כדוגמת הצעדים בשוק המזון, זה צעדים שלוקחים זמן, אחת הסיבות שרציתי לחזור לתפקיד היא כי עובדי האגף הם חבורה מדהימה של אנשים חדורי מוטיבציה שפועלים בדיוק בשביל זה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x