האיחוד האירופי מסמן לנו את הכיוון
ההנחיה המחייבת חברות אירופיות בדיווח חברתי תגדיר מחדש את הנורמות גם בישראל
1. מי מחויב בדיווח?
הדירקטיבה שאישר הפרלמנט האירופי צפויה להיכנס לתוקף ברבעון האחרון של 2014 ולחול על כ־6,000 החברות האירופיות הגדולות. חובה זו צפויה לחול גם על חברות שאינן אירופיות, אך בעלות פעילות מהותית ביבשת (וככל הנראה, גם על חברות ישראליות העונות להגדרה זו).
החקיקה החדשה תחייב דיווח מצד חברות העונות לשלושה קריטריונים: המבחן הראשון הוא העסקה של 500 עובדים או יותר, המבחן השני הוא מחזור שנתי של יותר מ־40 מיליון יורו, והמבחן השלישי, ולא פחות חשוב, הוא היותה של החברה כזו שיש בה "עניין לציבור". לשון החוק אינה מפרטת מהו אותו עניין לציבור, אך הפרשנות תינתן לנציג האיחוד האירופי בכל מדינה ומדינה בנפרד. בסדנה שהארגון קיים החודש העריכו כי במהלך 2016 אף יפורסם מדריך סדור ליישום הנושא.
חשוב לציין שעדיין לא מדובר בחקיקה מחייבת. כדי להפוך לחוק, הדירקטיבה צריכה לקבל גם את אישור נציגי כל אחת מהמדינות החברות במועצת האיחוד האירופי. להערכת האיחוד, בעקבות אימוץ ההחלטה על ידי הפרלמנט האירופי, מצופה שהמועצה תאמץ גם היא את ההצעה בתקופה הקרובה.
2. על מה ידווחו באירופה?
על פי הדירקטיבה החדשה, חברות ידווחו בשקיפות על פעילותן בתחומי איכות הסביבה, סביבת העבודה (כולל התאגדות עובדים, מגדר, בריאות ובטיחות) וזכויות אדם. כמו כן, מקום נרחב יוקדש לדיווח על אופן ניהול נושא מניעת השחיתות והשוחד וכיצד החברות פועלות לקידום גיוון בתעסוקה. החברות ידווחו בהתאם לתקנים מקובלים בתחום (סטנדרט ה־GRI, עקרונות הגלובל קומפקט של האו"ם ואחרים), כדי לאפשר השוואתיות. למעשה, הדירקטיבה מציבה בפני החברות האירופיות סטנדרט חדש לדיווח ולשקיפות, כזה שיאפשר באופן פשוט להשוות לא רק את ביצועיהן הפיננסיים, אלא גם את אלו החברתיים והסביבתיים. דירקטיבה זו הנה חלק מיוזמה רחבה יותר של האיחוד האירופי לקדם את מטרותיו בתחום הקיימות לקראת שנת 2020.
3. מה עושים? נערכים
הראשונות להרגיש את השינוי יהיו חברות ישראליות בעלות פעילות בינלאומית, חברות־בנות באירופה ואלו שיוגדרו כמי שיש להן השפעה מהותית. חברות כאלו יחויבו בדיווח. אחריהן יושפעו החברות המספקות מוצרים ושירותים לחברות אירופיות גדולות – הן יחויבו להתנהל באופן אחראי ולדווח לציבור על שרשרת האספקה שלהן. ניתן לצפות להגדרות של דרישות אתיות מפורשות מהלקוחות לספקים הישראלים, כשבצד הדרישות יתקיימו מבדקים לספקים לעמידה בדרישות אלו. ספקים שלא יעמדו בדרישות האתיות עלולים להיגרע ממצבת הספקים לחברות.
הקבוצה השלישית שתושפע תהיה חברות ישראליות הפועלות בישראל. הרגולציה, שבשנה הקרובה תתחיל לקדם שינוי ומעבר הדרגתי לסטנדרטים גבוהים יותר של שקיפות וניהול באירופה, תגיע במוקדם או במאוחר גם לאזורנו: כמו כל סטנדרט בינלאומי מוביל, המעיד על התנהלות איכותית ומהווה רף איכות, ההנחיות יתפשטו לכאן ויגדירו מחדש את הסטנדרטים הנהוגים בישראל בכל הקשור לשקיפות והתנהלות חברות. לכן, על חברות גדולות להתחיל להבין את השינוי בכיוון הרוח ולהתחיל להיערך ליישום אחריות תאגידית, לפני שימצאו את עצמן מחויבות לשקיפות בנושאים לא מנוהלים.
הכותב הוא ראש הקבוצה לאחריות תאגידית וקיימות BDO זיו האפט