$
בארץ

"החלטת הרב הצבאי שלא לרכוש תוצרת מיהודים בשנת השמיטה - נזק כספי עצום"

יו"ר ההסתדרות ויו"ר התאחדות התעשיינים קראו לשר הביטחון להפוך את החלטת הרב הראשי של צה"ל השוברת את הסטטוס קוו. הנזק לחקלאים מוערך ב-300 מיליון שקל; יבוא תוצרת מירדן ומהרש"פ מוערך ב-60 מיליון ש' נוספים

דוד רפאלי 17:3622.09.14

יו"ר נשיאות הארגונים העסקיים צביקה אורן, ויו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, פנו היום לשר הביטחון משה (בוגי) יעלון, בקריאה להפוך את החלטת הרב הראשי של צה"ל, תא"ל רפי פרץ, שלא לרכוש תוצרת חקלאית בשנה העברית הקרובה, בשל העובדה שמדובר בשנת שמיטה.

 

עד היום נהג צה"ל לרכוש תוצרת חקלאית של יהודים גם בשנת שמיטה, באמצעות "היתר מכירה" – מנגנון דומה למכירת חמץ בפסח לפיו הקרקע החקלאית נמכרת לגויים לצורך שנת השמיטה בלבד. הפרקטיקה אושרה על ידי כל הרבנים הצבאים בצה"ל עד היום, וכן על ידי הרבנים הראשיים לישראל. הנזק הכספי המוערך לחקלאים הוא כ-300 מיליון שקל.

 

חקלאות בדרום חקלאות בדרום צילום: מיכאל קרמר

 

"קיבלנו בתדהמה ובאכזבה את החלטת הרב הראשי לצה"ל למנוע רכישה של תוצרת חקלאית בהיתר מכירה לשנת שמיטה", כתבו השניים במכתב. "החלטה זו, אשר שוברת כל סטטוס קוו בתחום, מאיימת לגרום לנזק כספי עצום ומאיימת על איתנותו הפיננסית של ענף החקלאות בישראל. מכתבנו זה אליך, נועד על מנת להבהיר כי נשיאות הארגונים העסקיים בישראל וההסתדרות החדשה עומדות איתן מאחורי עמדת התאחדות האיכרים בישראל וחקלאי ישראל וקוראות לך להפעיל את כל הכלים אשר בידך על מנת להפוך החלטה זו ולחזור לסטטוס קוו שהיה נהוג עד כה. צה"ל הינו צבא העם ויחסי הגומלין בינו לבין המגזר העסקי בישראל הינם יחסים שיש לטפח ולהעצים."

 

בשבוע שעבר ניהלו החקלאים באמצעות משרד החקלאות מו"מ מול משרד הביטחון באשר לרכישת התוצרת החקלאית לצה"ל – המסתכמת ב-300 מיליון שקל בשנה. המו"מ התפוצץ לאחר שמשרד הביטחון הבהיר כי הוא מעדיף לייבא ירקות ופירות מירדן ומהרשות הפלסטינית כדי לעמוד בדרישות המחמירות של ההלכה בנושא שמיטה, ולא לרכוש תוצרת ישראלית ב"היתר מכירה", כפי שנהג כל השנים, אף שהמהלך כרוך בעלויות נוספות המוערכות בכ-60 מיליון שקל יותר מרכישה מחקלאים ישראלים בהיתר שמיטה.

 

דובי אמיתי. "האם מחר הרב הצבאי יחליט שכולם ילכו עם ציציות?" דובי אמיתי. "האם מחר הרב הצבאי יחליט שכולם ילכו עם ציציות?"

 

"יש פה ניסיון כפייה דתית", אומר דובי אמיתי, נשיא התאחדות האיכרים. "נשבר פה סטטוס קוו של המון שנים, ויש פה ניסיון להכניס שיקולים דתיים לתוך המרחב הצבאי. יכולות להיות לזה השלכות רוחב מטרידות. ישנה דרישה לגיטימית של אוכלוסייה מאד מצומצמת בתוך הצבא – משהו כמו לא יותר מ-1,000 חיילים – לשמיטה של מהדרין. אפשר לקחת 5 מיליון שקל ולהביא להם תוצרת למהדרין. אבל אי אפשר להשליך מאחוז מקרב המשרתים על כלל המשרתים. 98% מכלל אזרחי מדינת ישראל מסתפקים בהיתר מכירה. הרב הצבאי מנסה לכפות את הדרישה של הקומץ הקטן, על כלל משרתי הצבא. מה הלאה? היום הגדוד החרדי של הנח"ל הולך עם ציציות, האם מחר הרב הצבאי יחליט שכולם ילכו עם ציציות?"

 

מכתבם של אורן וניסנקורן מצטרף למכתב אשר שלח אתמול יו"ר האופוזיציה, ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג ליעלון, בו דרש ממנו להתערב בהחלטת הרב הצבאי. "החלטה זאת היא פגיעה ישירה וחמורה בחקלאי ישראל." כתב הרצוג. "החלטה מהסוג הזה חייבת להתבסס על היבטים חברתיים וכלכליים נוספים של טובת החברה הישראלית, מתן עדיפות לתוצרת המקומית וקידום חקלאות ישראלית". הוא הוסיף כי "החמרה הלכתית, דווקא בעת הזאת בה החקלאות הישראלית נמצאת במשבר וזקוקה לכל סיוע אפשרי, מנוגדת לערכי ההתיישבות והתמיכה בחלש ובנזקק." הרצוג עמד על ההחמרה ההלכתית שנובעת מצעד זה: "לאורך השנים אישרו הרבנים הראשיים, ובכללם גם סבי, הרב הראשי הראשון של מדינת ישראל, הרב יצחק אייזיק הלוי הרצוג זצ"ל, לרכוש פירות וירקות מחקלאים ישראלים בשנת שמיטה על בסיס הלכת "היתר שמיטה". כך ידע צה"ל מאז קום המדינה להתמודד עם סוגיית שנת השמיטה מבלי לפגוע בחקלאי ישראל, וכך צריך להיות גם כעת".

 

ממשרד הביטחון נמסר: "בעקבות פרסומים שגויים, שלצערנו מסלפים באופן מגמתי את העובדות, הרינו להבהיר: במסגרת הערכות לשנת השמיטה, צה"ל ומשרד הביטחון הבטיחו כי לחברה שזכתה במכרז לאספקת ירקות לחיילי צה"ל יש מספיק מקורות על-מנת להבטיח שהרוב המכריע של התוצרת תסופק באמצעות חקלאים ישראליים במגוון ערוצים מכל רחבי הארץ. ההסכם הינו בשלב זה לחצי שנה בלבד, וללא שינוי בעלויות ובמחירים של אספקת ירקות בשנה רגילה. ההסכם לרכש ליתרת שנת השמיטה עדיין לא סוכם, בכל מקרה כולו יהיה מחקלאים ישראליים. צר לנו על הניסיון המגמתי, של גורמים בעלי אינטרס מסחרי, להכפיש את מערכת הביטחון".

 

גורם בכיר במשרד הביטחון אף טען כי כל תקציב הרכש של הירקות לצה"ל עומד על 60 מיליון שקל בלבד, ואין שום כוונה לחרוג ממנו גם בשנת שמיטה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x