האם האייפון יגרום לבזבזנות?
פרופסור יקר, אפל הכריזה באחרונה על שירות תשלומים חדש בשם Apple Pay, שיאפשר לבעלי אייפון לשלם באמצעות המכשיר שלהם. האם לדעתך הטכנולוגיה הזאת תגרום לאנשים להוציא יותר כסף, בייחוד על דברים שהם לא צריכים? נסים
נסים היקר,
מאחורי כל הוצאה של כסף עומד מושג שמשפיע עלינו גם כשאנחנו לא חושבים עליו. שמו הוא "עלות אלטרנטיבית". בכל פעם שאנחנו שוקלים לקנות משהו כדאי שנשאל את עצמנו אם השגת הדבר הזה מספיק חשובה כדי לוותר על היכולת לרכוש דבר אחר, כעת או בעתיד. כי גם בלי לשאול, כשאנחנו קונים דבר אחד אנחנו תמיד מוותרים על משהו אחר.
שיטות תשלום שונות גורמות לנו לחשוב אחרת על עלויות אלטרנטיביות. לדוגמה, אם יש לנו בארנק שטר יחיד של 20 שקל, נתקשה להתעלם מרעיון העלות האלטרנטיבית. הרי אם נקנה בו כריך, לא יישאר כסף לקפה. אם יש לנו רק 50 שקל ונוציא אותם על מונית, לא יישאר כסף לארוחת ערב. אבל כשמשתמשים בכרטיס אשראי או בתלושי שי לחג, קל יותר להתעלם מרעיון העלות האלטרנטיבית. החשיבה עליה פחות טבעית. כלומר יש סיכוי גבוה יותר שנבזבז יותר בלי לחשוב עד הסוף על ההשלכות.
לכן התשובה הכללית לשאלה שלך היא כן ולא. כן, מנגנוני תשלום אלקטרוניים יכולים לגרום לנו לחשוב פחות על עלות אלטרנטיבית ולכן להוציא כסף בחוסר אחריות. אבל זה לא כורח המציאות. אפשר לתכנן תשלומים אלקטרוניים באופן שיגרום לנו להבין טוב יותר את העלויות האלטרנטיביות שלנו, וכך שנקבל החלטות מושכלות יותר. אפל פיי ושירותים דומים דווקא יוכלו להיות הזרזים שיעזרו לנו לחשוב על ההוצאות שלנו בצורה יותר נבונה. אפילו יותר מאשר מצבים של שטר אחרון בארנק.
לכן השאלה החשובה היא מי מתכנן את הארנקים האלקטרוניים האלה, ולאיזו מטרה. האם השירות של אפל יהונדס כדי לדחוק בנו להוציא יותר, או כדי לעזור לנו לקבל החלטות שטובות יותר לנו? בשלב זה נראה שהתשלומים האלקטרוניים נוטים לכיוון של לחשוב פחות ולבזבז יותר, אבל אני מקווה שמתישהו בעתיד כמה מהחברות ישנו את הגישה שלהן, יאמצו את נקודת המבט של המשתמשים ויציעו שיטות לביצוע תשלומים אלקטרוניים שיעזרו לנו להוציא יותר מהכסף שלנו.