צועדים למיתון: האטה נוספת בקצב צמיחת המשק ברבעון השלישי
כך קבעו חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בדיון הריבית האחרון. חלק גדול מכך נובע מההשפעה הממתנת של מבצע "צוק איתן". באומדן הלמ"ס לרבעון השני עודכן הנתון של צמיחת התוצר כלפי מטה, מ-1.7% ל-1.5% בשיעור שנתי
ההאטה בקצב צמיחת משק נמשכה גם ברבעון השלישי של השנה, בהמשך להאטה שנרשמה בשני הרבעונים הראשונים. חלק גדול מההאטה שנרשמה ברבעון השלישי נובעת מההשפעה הממתנת של מבצע צוק איתן. כך קבעו חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בדיון הריבית האחרון שנערך בבנק ישראל בסוף החודש שעבר, ושאת הפרוטוקול שלו מפרסם הבנק היום (ב').
- סלומינסקי: "בהצעת התקציב אין מספיק מחוללי צמיחה, נעשה מקצה שיפורים"
- ישראל נותרה מאחור: ממדינה צומחת לכלכלה צונחת
הנתונים שהוצגו בפני חברי הוועדה במהלך הדיון אכן תיארו משק בהאטה. באומדן השני של הלמ"ס לנתוני החשבונאות הלאומית לרבעון השני עודכן הנתון של צמיחת התוצר כלפי מטה, מ-1.7% ל-1.5% בשיעור שנתי, בעיקר כתוצאה מהתכווצות של 12.2% ביצוא הסחורות. העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים הצטמצם ברבעון השני ל- 2.2 מיליארד דולר, לעומת 3.6 מיליארד דולר ברבעון הראשון, וזאת בעיקר כתוצאה מהגידול בגירעון בחשבון הסחורות. נתונים ראשוניים מסקר החברות של בנק ישראל לרבעון השלישי מלמדים כי מאזן הנטו (הפער בין מספר החברות שדיווחו על הרעה במצבן לבין מספר החברות שדיווחו על הטבה) הוסיף לרדת, והירידה הקיפה את רוב הענפים.
ביצוא הסחורות חלה באוגוסט ירידה של 7.5%, ומסתמנת בו מגמת ירידה לעומת הרבעון השני. ביצוא השירותים נרשמה ברבעון השני יציבות ביחס לרבעון הראשון. בחודשים יולי-אוגוסט נרשמה ירידה חדה של 35.5% במספר כניסות התיירים ביחס לרבעון השני של השנה. המדד המשולב למצב המשק שמחשבת חטיבת המחקר של בנק ישראל נותר באוגוסט ללא שינוי, והוא הושפע לרעה בעיקר מהירידות במדדי יצוא הסחורות והשירותים, וכן מהירידות במדד הפדיון של ענף המסחר ובמדד הייצור התעשייתי.
למרות ההתמתנות בפעילות הכלכלית, בשוק הדיור נמשכו העניינים כרגיל. מהנתונים שהוצגו בדיון מתברר כי סעיף הדיור במדד המחירים לצרכן (שמתבסס למעשה על מחירי שכר הדירה) עלה באוגוסט ב- 0.5% והשלים עלייה שנתית של 2%. מחירי הדירות בפועל, שאינם נכללים במדד המחירים, עלו ביוני-יולי ב- 0.3% והשלימו עלייה שנתית של 6.8%. בתום הדיון הצביעו ששת חברי הוועדה המוניטרית פה אחד בעד השארת הריבית לחודש אוקטובר ללא שינוי, ברמה של 0.25%.
חברי הוועדה המוניטרית ציינו כי מחירי הדירות ממשיכים לעלות וכי קצב נטילת המשכנתאות ממשיך להיות גבוה, וזאת למרות שמספר העסקאות ירד, בין היתר בשל חוסר הוודאות לגבי תכנית מע"מ אפס. מהנתונים שהוצגו בפני חברי הוועדה מתברר כי במספר הדירות החדשות שנבנו ביוזמה פרטית ונותרו למכירה נרשמה בחודש יולי עלייה של 2.1% בהשוואה לחודש הקודם.
במחצית הראשונה של השנה נרשמה ירידה של 10.8% במספר התחלות הבנייה ביחס למחצית השנה המקבילה בשנה שעברה. לאחר שמספר העסקאות ירד ברבעון השני, מצביעים אינדיקטורים ראשוניים על ירידה נוספת גם בחודש יולי.