קק"ל אישרה העברה של מיליארד שקל למדינה בחוק ההסדרים
נציגי האוצר וקק"ל סיכמו את האופן שבו הארגון ישלם למדינה, אולם ההסכם אושר רק לשנה הבאה, כך שלקראת 2016 הוא יעלה לדיון מחדש. מנגד, האוצר מבטיח שאם קק"ל תסרב לשלם את הסכום בשנה הבאה, המדינה תפעל למיסוי כבד שלה
קק"ל תעביר למדינה מיליארד שקל לטובת פרויקטים של פיתוח ודיור במסגרת חוק ההסדרים. כך נקבע בהצעת מחליטים שעליה סיכמו היום נציגי קק"ל, משרד האוצר ומשרד המשפטים.
- האוצר סירב לבקשת קק"ל להוצאת סעיף העברת הכספים בחוק ההסדרים
- אחרי קק"ל: קרן היסוד תהפוך לחברה לתועלת הציבור
אתמול נפגשו הצדדים במשרד ראש הממשלה ודנו בדרכים לשיתוף פעולה בעניין. בתום אותה פגישה עסקו הצדדים בהנפקת כותרות שונות באשר להסכמות שגובשו בה, אולם השורה התחתונה מתבררת כעת: פרט לעיגון הסכום במסגרת התקציב וחוק ההסדרים, סוכם כי אין מדובר ב"הלאמה" של נכסי קק"ל, אך לא נקבע אם קק"ל תתחייב להעביר את הכסף בכל. לכן רגע המבחן של הסעיף הזה בתקציב יהיה בתחילת השנה הבאה - אז קק"ל תתבקש לאשר מחדש את העברת הכסף.
מנגד, בהצעת המחליטים, שעליה התעקשו הממונה על התקציבים באוצר אמיר לוי וסגנו ערן ניצן, נקבע כי אם קק"ל לא תעביר את הכסף מדי שנה, תקדם המדינה חקיקה למיסוי בשיעור כבד של 65% על הכספים שמועברים אליה מדי שנה מרשות מקרקעי ישראל עבור מקרקעין.
השינויים שהוכנסו בנוסח החדש חשובים בעיקר בעצם הצהרתם. כך למשל צויין כי כל ההחלטות יתקבלו בשיתוף פעולה בין משרדי הממשלה הרלבנטיים לקק"ל. קק"ל התעקשה על ניסוחים אלה בעיקר בכדי להמשיך ולבדל אותה כגוף שאינו ממסדי ובכדי להמשיך ולמצב את עצמאותה.
עוד נקבע בהחלטה שתוקם ועדה מיוחדת בראשות מנכ"ל משרד הממשלה, הממונה על התקציבים באוצר ונציג קק"ל, שיבחנו את הפרויקטים שאליהם יופנה הכסף. המדינה התחייבה כי הכסף יופנה רק לפרויקטים שתואמים את ליבת הפעילות של קק"ל.
על רקע ניסוח ההצעה המושתפת יכולים שני הצדדים - האוצר וקק"ל לטעון לניצחון, כפי שהציגו זאת ביממה האחרונה: קק"ל שמרה על עצמאותה, הדירקטוריון שלה הוא שיאשר את הפרויקטים שבהם יושקע הכסף, לא יוצמד לה חשב מלווה (אף שבאוצר טענו כי ממילא לא היה אמור להיות), והכסף שלה לא ייכלל בבסיס התקציב.
מבחינת האוצר ההישג הגדול הוא עצם הרפורמה. "בפעם הראשונה התכנית הכלכלית מסדירה את העברת הכסף מקק"ל למדינה", התגאו באוצר, והוסיפו כי "הדבר יעשה בצורה שקופה וברורה".
השאלה היחידה שעליה איש לא ידע להשיב אתמול היתה אם הסעיף יעבור את הצבעת הממשלה כמות שהוא. על פניו נראה כי הניסוח מקובל על מרבית השרים, אבל כאשר מדובר בקק"ל אי אפשר לדעת איזה גורם בכיר ימשוך בחוטים בדקה האחרונה לטובת הארגון.