שפירא: "חוק הנפט הוא מיושן. חייבים לערוך בו שינויים בהקדם"
מבקר המדינה מתח ביקורת על החוק: "צריך לעשות סדר ברישיונות הגז ובפיקוח על חיפושים". לדבריו, יש עודף רגולציה על משק הגז
"חוק הנפט הוא חוק מיושן. חייבים לערוך בו שינויים ויפה שעה אחת קודם, וחייבים לעשות סדר ברישיונות הגז ובפיקוח על חיפושים", כך אמר הבוקר (גק) מבקר המדינה השופט בדימוס יוסף שפירא. הדברים נאמרו במסגרת ועידת האנרגיה בתל אביב. חוק הנפט נחקק ב-1952 והוא זכה בשנים האחרונות לביקורת על חוסר הרלוונטיות שלו למציאות של חיפושי גז ,כמו גם על שיעור התמלוגים שמוטל על יזמי הגז (12.5%) שנקבע בחוק.
- המבקר: ישראל לא יודעת כמה מאות מיליוני שקלים היא חייבת לעובדים פלסטינים
- מבקר המדינה: ברכבת לא עומדים בזמנים, בירושלים מבצעים בלי לתכנן
- המבקר: "המרכז הרפואי תל השומר השכיר דירות של משרד השיכון לתיירות מרפא"
שפירא הוזמן לדבר על משק האנרגיה בראי הביקורת, והתייחס למספר סוגיות שהוא בחן בתחומי האנרגיה. לדבריו, יש עודף רגולציה על משק הגז, לפעמים בלי תיאום בין הרגולטורים השונים שאמורים לקדם את התחום. "עשרות שנים חיכו למציאת נפט או גז ביבשה או בים, והנה ב-2009 קרה מה שקרה. זה דומה לקבלת טלפון מהראלה ממפעל הפיס. זה זה מזכיר לי הולדת תינוק, שפתאום כל אחד בא עם עצות איך לטפל. אז שזה ילד ראשון יש לחצים אבל כשמתקדמים הלאה ויש ילד שני ושלישי יש יותר ניסיון. כך גם בנושא הגז. נולד ילד חשוב (מאגר תמר - ל"ג) וצריך לדעת וללמד אותו איך לגדול".
למשק יש כמה רגולטורים וכדאי לשקול איחוד של כמה מהם לטובת המשק הציבורי. זה לא אופניי רק למשק הגז וזה נמצא וקיים, ונכון להיום שיתוף הפעולה בניהם חלקי", אמר.
בהתייחסו לבעיות הבוערות של משק האנרגיה אמר שפירא כי "יש בעיות בכניסה צפונית לגז מהים ליבשה גם מבחינה לוגיסטית או צבאית, וזו בעיה שיש לפתור אותה בזמן קצר ככל האפשר". לעניין זה יוזכר שהממשלה אישרה את תכנית המתאר לבניית שתי נקודות קליטה חדשות לחיבור מאגרי הגז למערכת ההולכה הארצית, אולם אישורי הבנייה מתעכבים.
אין היתכנות כלכלית לאחסון גז
שפירא התייחס לתכנית הלאומית לאחסון גז במאגר "ים תטיס" המתדלדל. התכנית כוללת העברת גז ממאגר "תמר" לים תטיס", מציאו שתייצר "מחסן חירום" לאומי למקרה בו ימצא כשל במערכת ההולכה. מי שאמור לתפעל ולהקים את המאגר חירום הם נובל אנרג'י ודלק, זאת תוך השקעה של מאות מיליוני דולרים בתשתית. "החלטת ממשלה בעניין אכסון גז קיימת, אולם הוא טרם הוקם וככל שעובר הזמן ההיתכנות הכלכלית שלו מוטלת בספק", אמר שפירא.
בהתייחסו לשאלת הפיקוח של מחירי הגז הטבעי מסביר שפירא שהוא מבין שהממונה על ההגבלים העסקיים עוסק בנושא, והמבקר מחכה למוצא פיו בתחום. גילה אמר אתמול (א) במסגרת הכנס שהוא לא מוסמך לפצל את שותפות לוויתן כך שכל שותף ימכור את חלקו בגז בנפרד, אולם הוא הזכיר את החובה שהטיל על דלק ונובל למכור את מאגרי "תנין" ו"כריש" לצד ג' שיתחרה בהם בעתיד.
יותר מדי רגולטורים
בהתייחסו לדור העתיד אמר שפירא כי "הממשלה צריכה להשכיל את משק הגז כמנוע צמיחה ולהכשיר כוח אדם מקצועי. גם רשת החלוקה מתקדמת באיטיות ואין הסדרה בחיבור גז טבעי וחלוקת הסמכויות בין משרד הכלכלה לאנרגיה לא ברורה, ושמענו לאחרונה את התלונות מצד פיניציה ומפעלים אחרים שרק מחכים בקוצר רוח להתחבר", סיכם.