$
בארץ

מדיניות השכר החדשה: בכירי חברת החשמל יוגבלו, העובדים ימשיכו לחגוג

בהוראת רשות החברות הסדירה חברת החשמל לראשונה את מדיניות התגמול שלה - אלא שההוראות החדשות רלבנטיות לשבעה מנהלים בלבד המועסקים בחוזים אישיים. יתר 13,400 העובדים, בהם גם בכירים, מועסקים בחוזים קיבוציים שמונעים מהמדינה להתערב בשכרם

גיל קליאן וליאור גוטמן 06:4925.11.14

בלחץ רשות החברות זימנה חברת החשמל אסיפה כללית לאישור מדיניות שכר חדשה, שמסדירה לראשונה יעדים כמותיים למתן בונוסים לנושאי המשרה בחברה (דירקטורים, חברי הנהלה ומנהלים בדרג ביניים כמו מנהלי אגפים) המועסקים בחוזים אישיים.

 

 

רשות החברות פנתה בדרישות דומות לכל החברות הממשלתיות, וחברת החשמל היא הסנונית הראשונה באימוץ הגבלות הבונוס. מדיניות השכר החדשה היא חלק מהניסיון של רשות החברות לייצר הפרדה בין המנהלים לבין העובדים בחברת החשמל ולמנוע מצב שבו ההנהלה תהיה כפופה להוראות יו"ר הוועד.

 

אלא שהמדיניות החדשה לא תשפיע על רוב העובדים, שכן רק שישה – ובקרוב שבעה – מתוך כ־13,400 עובדי חברת החשמל מועסקים כנושאי משרה בחוזה אישי. בחברה יש אמנם שפע של בכירים, סגני מנכ"ל וכדומה – אבל כולם חברי ועד המועסקים בחוזה קיבוצי.

 

העובדים שמדיניות השכר החדשה תחול עליהם הם היו"ר יפתח רון טל, המנכ"ל (שהודיע על פרישה וטרם מונה לו מחליף) אלי גליקמן, סמנכ"ל הכספים תמיר פוליקר, סמנכ"ל הרגולציה אורן הלמן, מבקרת הפנים ניצה רוגוזינסקי והדוברת דליה בודינגר. אליהם יצטרף בקרוב עמית אוברקוביץ', שמונה לתפקיד מנהל אגף משאבי אנוש ועובר מחוזה קיבוצי לאישי, כיוון שאחד התנאים לקבלת התפקיד היה העסקה בחוזה אישי.

 

רק 10% מהבכירים זכאים לבונוס המרבי

 

עד היום הבונוסים בחברת החשמל לא היו תלויי יעדים, וניתנו אוטומטית לפי ותק והמלצת ממונה. מדיניות השכר החדשה קובעת כי כל בכיר יוכל לקבל בונוס בגובה עד 6.2 משכורות בהתאם לביצועיו באותה שנה, ושואפת ליצור "עקומת פעמון", שבמסגרתה הסכום הממוצע שיקבל כל נושא משרה יהיה בערך שני שלישים מתקרת הבונוס. לפי התקנות, רק 10% מהבכירים יהיו זכאים לבונוס המקסימלי, ואם מספר הבכירים שזכאים לבונוס מקסימלי יהיה נמוך מ־10 (כפי שהוא עכשיו), רק אחד מהם יקבל את הסכום המקסימלי והשאר יקבלו בונוס מופחת.

 

יו"ר חברת החשמל, יפתח רון טל יו"ר חברת החשמל, יפתח רון טל צילום: עמית שעל

 

הזכאות לבונוס תיקבע על פי יעדים שיגדיר הדירקטוריון בתחילת השנה, כאשר לכל בכיר יוצמדו יעדים משלו עם משקלים שונים שיקבעו הדירקטורים. הבונוס של המנכ"ל ייגזר מ־80% עמידה ביעדים אלה ו־20% הערכת דירקטוריון. הסמנכ"ל ומבקר הפנים יקבלו 60% לפי יעדים כמותיים, 20% לפי הערכת מנכ"ל ו־20% על עמידה ביעדי החברה כולה, ומנהלי אגפים יקבלו לפי 20% עמידה ביעדי חברה, 20% עמידה ביעדי חטיבה, 40% עמידה ביעדי האגף ו־20% הערכת סמנכ"ל באישור מנכ"ל.

 

היעדים שיגדיר הדירקטוריון לקבלת הבונוס אמנם יצטרכו לקבל אישור מרשות החברות, אבל בניגוד למקובל ברוב החברות הציבוריות, היעדים לא יפורסמו לציבור, ולכן מן הסתם לא יהיו חשופים לביקורת ציבורית.

 

כיצד נקבע השכר שמכתיב את גובה הבונוסים? שכרם של המנכ"ל והיו"ר נקבע על פי השכר המקסימלי המותר בחברה ממשלתית, ושאר המשכורות לבכירים נגזרות משכר המנכ"ל: משנה למנכ"ל יקבל עד 95% משכר המנכ"ל, סמנכ"ל יקבל עד 90%, וראש אגף יקבל עד 85%. כמו כן כולל השכר החזר על שימוש ברכב, ושורת הטבות כמו הוצאות טלפון, אש"ל, ביגוד, קרן השתלמות, חופשה שנתית, הבראה, דמי מחלה, ביטוח כנגד אובדן כושר עבודה והפרשה פנסיונית. "בנוסף", מובהר במדיניות השכר של החברה, "עשויים תנאי התגמול לכלול גם השתלמויות מקצועיות, פוליסות ביטוח קבוצתיות וכל מרכיב אחר שתאשר רשות החברות".

 

 

עוד מובהר במדיניות השכר כי אם יקבלו הבכירים מענקים על סמך נתונים שיתבררו בעתיד כמוטעים, הם יצטרכו להחזיר את הכסף: "נושא המשרה יחזיר לחברה מיד עם דרישתה סכומים ששולמו לו כחלק מתנאי הכהונה וההעסקה, אם שולמו לו על בסיס נתונים שהתבררו כמוטעים והוצגו מחדש בדוחות הכספיים של החברה".

 

כחלק ממדיניות השכר פירסמה חברת החשמל גילוי על פערי השכר בחברה. בניגוד לחברות רבות אחרות בבורסה בהן קל למצוא פערים של פי 20 או פי 80 בין מקבל השכר הגבוה בארגון לבין העובד הממוצע או החציוני, בחברת החשמל המקרה שונה. כאן שכר הבכירים הוא זה שמוגבל על ידי תקנות רשות החברות, ומנגד שכר העובדים הזוטרים צמח בזכות ועד העובדים, שהוא אחד הוועדים החזקים במדינה. לכן פערי השכר בחברת חשמל מינוריים מאוד ביחס לחברות בורסאיות אחרות: הפער בין השכר הממוצע של נושאי המשרה בחברה לבין שכרו של העובד הממוצע הוא פי 2.4, ואילו הפער מהשכר החציוני הוא פי 2.5. ניתן להבין קצת יותר על הפערים ה"אמיתיים" בחברה בזכות נתון הפערים בין נושאי המשרה בחברה לבין עובדי הקבלן, שמקבלים לרוב שכר מינימום. הפער בין נושאי המשרה לעובדים אלה עומד על פי 11.8.

 

חברי הוועד ממשיכים לחגוג ללא פיקוח

 

ומה לגבי 13,400 העובדים בחברת החשמל שעדיין מועסקים בחוזה קיבוצי? הם ממשיכים לקבל תוספות ומענקים שמדיניות השכר החדשה לא תפקח עליהם. בספטמבר פורסמו ב"כלכליסט" נתונים ממסמך עלויות השכר של חברת החשמל, שהכיל תוספות שכר חריגות במשק הישראלי. כך למשל, עובדי חברת החשמל זכאים לדרגה מקצועית הקרויה דרגת כוכב אחרי 20 שנות ותק, ומי שעובד באילת זכאי ל"שווי דרגה נוספת באילת‭."‬ כמו כן ניתן למצוא "תוספת פיקודית" על ניהול, "תוספת ותק‭,"‬ "תוספת מאמץ" על עבודה חריגה ושלושה גמולי השתלמות – גמול השתלמות מנהלים, גמול השתלמות מקצועי א' וגמול השתלמות מקצועי ‭.'ב‬

 

מיקו צרפתי, יו"ר ועד חברת החשמל מיקו צרפתי, יו"ר ועד חברת החשמל צילום: אוראל כהן

 

את הרשימה מקנח סעיף שנקרא "עודף אישי‭,"‬ שלא ברור על כמה עובדים הוא חל ומה הגדרתו. במסגרת השכר שנכלל בחישוב האקטוארי במסמך נמצאים "תשלום על עבודה במשמרות‭,"‬ "תורנות בית" ו"תוספת ערבה" למי שעובד בין אזור ערד לאילת. מענקים אחרים הם מענק על 35 שנות ותק ויותר, מענק על עבודה עד 35 שנות ותק, פיצויים מוגדלים בהסכם מיוחד (לא מפורט מה הוא) ודרגת פרישה לעוזבים שנמצאים כשירים לכך. תחת הכותרת "רכיבי שכר מהותיים שלגביהם

נדרשת חוות דעת משפטית" ניתן למצוא את "זיכוי אי־היעזרות‭,"‬ כלומר תמריץ הגעה לעבודה.

 

בחלק של הפירוט שכותרתו "זכאויות נוספות‭,"‬ מופיעים פיצויים וזיכויים שונים שלא בטוח שכל עובדי המשק נהנים מהם. כך למשל, "פיצוי רכב מסחרי‭,"‬ או "שכר עידוד יום שישי" ואפילו "גמול נהיגה עצמית‭:"‬ בונוס על שביציאה לשטח העובד הואיל לנהוג לשם בעצמו ולא שכר נהג שיוביל אותו לשם.

 

נוסף על כך נכללו במסמך משכורת 13 ומשכורת ‭,14‬ חלוקת שי לחג ודמי הבראה, חלקם סעיפים שמקובלים במגזר הציבורי ולא רק בחברת החשמל.

 

כל רכיבי השכר, התוספות והמענקים הללו, כאמור, לא ייכנסו לפיקוח תחת מדיניות השכר החדשה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x