הממשלה הזמנית של נתניהו: המתמחה, הלוביסט, הרל"ש וזה שפרש
עורך הדין שהוסמך בתחילת החודש ינהל את מטה שר האוצר, הלוביסט של התיירות הרפואית יהיה אחראי על משרד התקשורת, וראש הלשכה, שמעורב גם בקצא"א, יפקח על שניהם. ראש הסגל שזוכה לאמון אשת ראש הממשלה הוא גם זה שאחראי על כל המינויים, ומנכ"ל המשרד רצה לפרוש אבל נתקע. לאחר פיטורי שרי יש עתיד והתנועה בנימין נתניהו מנסה להשתלט על העבודה במשרדי הממשלה באמצעות אנשי שלומו. אלה האנשים מטעם שינהלו את המדינה עד הבחירות
ראש מטה שר האוצר: נמרוד ספיר
מהתמחות אצל חודק לראש מטה האוצר
ביום חמישי הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו על מינויו לתפקיד ראש מטה שר האוצר של עו"ד נמרוד ספיר, שרק לאחרונה סיים התמחות במשרד עורכי הדין גרוס, קלינהנדלר, חודק, הלוי, גרינברג ושות' - אותו משרד ששכר את שירותיו של גדעון סער כיועץ בשבוע שעבר.
ספיר מכיר היטב את העבודה במשרד האוצר, לאחר שהיה היועץ הכלכלי היחיד של שר האוצר הקודם יובל שטייניץ אשר נשאר בתפקיד לאורך כל הקדנציה של השר למרות מלחמות האגו והמאבקים הפנימיים הרבים שאפיינו את המשרד באותה תקופה. בבחירות האחרונות הוא ציפה לקידום לתפקיד ראש מטה או מנכ"ל באחד ממשרדיו של שטייניץ (המשרד לענייני מודיעין והמשרד לעניינים אסטרטגיים), אך משזה לא קרה הוא שמע בעצתה של החשבת הכללית מיכל עבאדי־בויאנג'ו והלך לעשות התמחות כדי להיות עו"ד.
עוד אין הסכם ניגוד עניינים
ספיר, שלפי עדויות גורמים באוצר עסק לאורך השנים לא מעט בתחומים הקשורים לאגף שוק ההון, חיפש משרד שיאפשר לו לנצל את הכישורים שרכש במשרד האוצר בשנים האחרונות. התמחותו נעשתה בצמוד לעו"ד דוד חודק, שתחומי ההתמחות שלו כוללים את שוק ההון וקרנות הביטוח והפנסיה. אותו חודק עמד בראש ועדת חודק, שהוקמה ב־2009 לקביעת פרמטרים להתייחסות לגופים מוסדיים המעמידים אשראי באמצעות רכישת איגרות חוב לא ממשלתיות.
מתוקף תפקידו הנוכחי, ובמיוחד לאור תפקידו הקודם בסמוך לחודק, צפוי ספיר לחתום על הסכם ניגוד עניינים שיסדיר באילו נושאים אסור לו לעסוק. הסכם כזה טרם נחתם, אך הערכות גורמים בממשלה הן כי הוא ייחתם במהלך השבוע.
שר האוצר בפועל, על כל סמכויותיו המיניסטריאליות, נשאר כרגע ראש הממשלה נתניהו. ספק אם לספיר תהיה גישה ישירה אליו, וסביר להניח שעבודתו תתבצע מול ראש לשכת רה"מ דוד שרן ומנכ"ל משרד רה"מ הראל לוקר, שאחראי כרגע על חמישה משרדי ממשלה וצריך אנשי קשר בהם.
תפקידו של שר אוצר בתקופת בחירות מוגבל מאוד, הן משפטית והן פיסקאלית. המגבלה המשפטית מונעת ממנו לקבל החלטות ארוכות טווח שעלולות להשפיע על שר האוצר הבא, למעט במקרה של משברים כמו מבצע צבאי או משבר כלכלי. המגבלה הפיסקאלית, שתתחיל למעשה בינואר, מאפשרת למשרדי הממשלה להוציא תקציב של 1/12 מתוך התקציב של 2014, ועיקר הסמכות לאשר שינויים היא אצל החשבת הכללית. כך שמלכתחילה השפעתו של נתניהו כשר אוצר היא יחסית נקודתית.
החיסרון בשר מורגש
עיצומי עובדי רשות המסים בשבוע שעבר הדגישו את העובדה שכרגע אין שר אוצר בנמצא. לרוב כאשר מתרחשים עיצומים שעולים מאות מיליוני שקלים למשק, ופוגעים ביצואנים, ביבואנים ובכלל הציבור, שר האוצר אמור להתערב ולנסות למצוא פתרון. אלא שרק ביום חמישי בצהריים, יומיים אחרי שהתאחדות התעשיינים פנתה לבית הדין לעבודה, נזכרו באוצר להתערב בנושא. ראש מטה במקרה כזה יכול היה לכנס את הגורמים הרלבנטיים — למשל הממונה על השכר, הממונה על התקציבים ומנהל רשות המסים — כדי למצוא פתרון, וזאת כמובן בהנחה שהם מכירים בסמכותו.
בינתיים נתניהו כשר האוצר בכל זאת נדרש לחתום על צווים ותקנות, ובנוסף לעמוד בלחץ לתת צ'ופרים תקציביים שונים לאזורים או לגופים שמשקפים תמיכה פוליטית. הדבר כמובן אסור, אך בכל זאת עולות בקשות מהסוג הזה שנשללות. על כך אחראים בדרך כלל יועצי השר שמכתתים רגליהם באגף תקציבים, אולם כרגע סביר להניח שנתניהו לא יכול להעביר בקשות כאלה דרך לוקר. המסלול של דוד שרן ונמרוד ספיר נראה כאופציה סבירה יותר.
עמרי מילמן
ראש מטה תחום התקשורת במשרד רה"מ: איתן צפריר
היועץ למורשת יטפל בערוץ 10
עו"ד איתן צפריר מונה באחרונה לעמוד בראש מטה תחום התקשורת במשרד ראש הממשלה, ולמעשה מכהן בפועל כשר התקשורת לאחר שתיק המשרד עבר לידיו של נתניהו עם עזיבתו של השר הקודם גלעד ארדן למשרד הפנים. בתחילה דוד שרן, ראש לשכת ראש הממשלה החדש, אמור היה לרכז את התחום, ואולם בשל עומס העבודה גויס צפריר. צפריר מכיר היטב את שרן ואת נתניהו מעבודה משותפת קודמת. בשנים 2009–2010 הוא עבד כיועץ למשרד ראש הממשלה לענייני מורשת, בדיוק באותה תקופה שבה כיהן שרן כראש המטה של שר האוצר דאז יובל שטייניץ.
לצפריר משרד עורכי דין פרטי שייצג בין היתר את העמותה המפעילה את הערוץ בשפה האמהרית בכבלים ובלוויין. על פי הידוע, כדי למנוע ניגוד עניינים, התחייב צפריר שלא לעסוק בנושא זה במסגרת עבודתו החדשה. עד לאחרונה הוא עבד גם כיועץ המשפטי של איגוד תיירות המרפא והיה הרוח החיה שעמדה מאחורי המאבק ב"סעיף גרמן" בחוק ההסדרים שביקש להגביל את פעילות תיירות המרפא. בנוסף, ל"כלכליסט" במערכת הבחירות האחרונה תרם צפריר 1,000 שקל למען ח"כ יריב לוין מהליכוד.
הנושא האקוטי ביותר שעשוי להתגלגל אל משרד התקשורת ולטיפולו של צפריר הוא גורל ערוץ 10, שהזיכיון שלו מסתיים בסוף החודש. בנוסף, נתניהו כשר התקשורת יצטרך לחתום על שינוי הרגולציה בדואר ישראל שהשר גלעד ארדן אישר ביומו האחרון בתפקיד והמשרד אף אמור ליישם את הרפורמה בשוק התקשורת הקווית שעליה חתם ארדן.
רוני זינגר ואופיר דור
מנכ"ל משרד ראש הממשלה: הראל לוקר
הגורם המקצועי היחיד שנשאר
מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר תכנן לפרוש בעוד כמה שבועות מתפקידו בתום שלוש שנים, אך במקום זאת מצא את עצמו עם חמישה משרדי ממשלה נוספים על זה שתחת אחריותו גם כך: המשפטים, החינוך, הבריאות, הרווחה והמדע. מאז שפוטרו שרי הממשלה והצוותים המקצועיים שלהם, מצא לוקר את עצמו ככתובת היחידה שנותרה למנכ"לי המשרדים השונים ששואפים לקדם משהו בממשלה. גם ככה אין סיכוי שראש הממשלה היה יכול למצוא מנכ"ל מחליף ללוקר בתקופת בחירות, כשלא ברור כיצד תיראה המפה הפוליטית ביום שלאחריהן.
בסביבתו של לוקר סירבו אתמול להגיב ולהסביר כיצד אחריותו במשרדים השונים באה לידי ביטוי. בניגוד למינויים הפוליטיים האחרונים, לוקר נחשב לאיש מקצוע שלא עוסק ברבדים הפוליטיים של פעילות הממשלה.
שאול אמסטרדמסקי
ראש לשכת ראש הממשלה: דוד שרן
"איש המינויים" שב ללשכת רה"מ
דוד שרן, ראש לשכתו הטרי של רה"מ נתניהו, הוא גם מזכיר חברת קצא"א שבשנה הקרובה (לפחות) ישהה בחופשה ללא תשלום מהחברה לרגל תפקידו אצל נתניהו, וגם האיש שיפקח על שני השליחים של נתניהו במשרדי התקשורת והאוצר — איתן צפריר ונמרוד ספיר.
שרן נחשב לדמות שנויה במחלוקת, שגורמים במערכת הפוליטית מגדירים כ"מתעניין בעיקר במינויים". החשב הכללי לשעבר באוצר שוקי אורן, לדוגמה, אמר עליו כי בתקופה שבה כיהן כראש המטה של השר יובל שטייניץ, "הראייה המקצועית נעלמה, ואת מקומה תפסו תככנות פוליטית ושימוש ציני בעמדת כוח כדי לקדם אינטרסים אישיים פוליטיים". שרן הגיב על הדברים ואמר כי "לא היה כל דופי בפעולותיי. כל המינויים נעשו על פי הנהלים, ואושרו על ידי הגורמים המופקדים על תקינות המינויים".
שאול אמסטרדמסקי
ראש סגל משרד ראש הממשלה: ארי הרו
נכנסים ללשכת רה"מ רק ברשותו
ארי הרו הוא האיש החזק ביותר בלשכת נתניהו מתוקף תפקידו כראש הסגל של משרד ראש הממשלה, שעד לאחרונה שימש בפועל גם כמנהל הלשכה אחרי שמנהלה הקודם אייל חיימובסקי פרש. הרו הוא אחד האנשים הקרובים לנתניהו, שאינו מוקף בכוורת גדולה מדי של אנשים הזוכים לאמונו, ונהנה בנוסף מאמונה של שרה נתניהו. בסביבתו של נתניהו וגם מחוצה לה ידוע כי כדי להגיע לראש הממשלה וכדי ש"דברים יתבשלו", יש לעבור דרך הרו.
הרו שימש בעבר כיועץ לקשרי חוץ של נתניהו וניהל את לשכתו כיו"ר אופוזיציה וכראש ממשלה בממשלתו הקודמת עד לשנת 2010. באותה שנה פרש הרו מהתפקיד בשל בעיות בריאות, מהן התאושש מאז, והקים חברת ייעוץ בינלאומית שניהל עד ששב ללשכת ראש הממשלה במרץ 2014.
במסגרת תפקידו הנוכחי הרו הוא זה שמנהל מקרוב את סדר יומו של ראש הממשלה. הוא אחראי באופן כמעט בלעדי על הבאים והיוצאים מלשכת ראש הממשלה, עומד מאחורי מינויים בלשכה ונמצא בקשר עם גורמים מרכזיים בליכוד.
עם זאת, הרו אינו דמות פוליטית. בתור יליד ארצות הברית הוא בעל קשרים והיכרות עם גורמי בממשל האמריקאי וכן עם גורמים בעלי השפעה במוסדות יהודיים ברחבי העולם, אותם הכיר גם במסגרת עבודתו כמנכ"ל ידידי הליכוד בארה"ב. השפעתו ניכרת גם בנושאים המדיניים שבהם עוסק נתניהו.
רוני זינגר