ועידת התחזיות
רון טל: "הרזרבות לאספקת גז הן אפס. כל הגז מגיע בצינור אחד, צריך תוכנית חירום"
יו"ר חברת החשמל: "מונופול הגז הטבעי הוא הרבה יותר משמעותי ממונופול הייצור של חברת החשמל". על עיצומי העובדים אמר: "זו שביתה פראית ואלימה"
"מונופול הגז הטבעי הוא הרבה יותר משמעותי ממונופול הייצור של חברת החשמל". כך אמר היום יו"ר דירקטוריון חברת החשמל, יפתח רון טל, בכנס תחזיות 2015 של "כלכליסט". "התרחשו שני אירועים גדולים בימים האחרונים. אחד מהם הוא כמובן ההחלטה של הממונה על ההגבלים העסקיים בעניין לוויתן".
- כחלון: "הבחירות הבאות יהיו על קיומנו כאנשים שעובדים בכבוד ולא על ימין ושמאל"
- הרצוג: "נשתמש בכספי הגז למימון פנסיה לכל אזרח"
- ציון קינן: "המגזר העסקי פועל לאחרונה תחת אי-ודאות גבוהה במיוחד"
"אין לנו בטחון אנרגטי", אמר רון טל בהתייחס להחלטה של גילה לבטל הסכם פשרה (צו מוסכם) עם דלק ונובל אנרג'י שמשמעותו הצפויה היא פירוק שותפות לוויתן, במה שלטענת החברות יעכב את פיתוח מאגר הגז הטבעי. הרזרבות שלנו לאספקת גז הן אפס. אנחנו עוברים לשימוש אינטנסיבי בגז. ויש גם ייצור פרטי. אבל מה שיקרה אם לא נתכנס ב-2015 לתוכנית חירום, זה שנהיה בבעיה. כל הגז מגיע בצינור אחד מתמר. יש יותר ויותר דרישה לגז טבעי, והפער יילך ויגדל".
"לפני שנתיים היינו בתהליך מעבר לגז", הוסיף רון טל. "היה את מאגר ים תטיס והיה את הגז ממצרים. אלא שאחד הפסיק להתקיים. ופיתוח תמר התעכב למעלה משנה. וכשהיתה בעיה עם מצרים לא היה מקור אחר לגז. למשק הישראלי זה עלה 14 מיליארד שקל בגלל שריפת מזוט במקום גז. זאת בעיה. אנחנו צריכים להגדיל את השימוש בגז, ואי אפשר להסתמך רק על תמר עם צינור אחד. יש דרישה גדולה לגז. לכן חייבים לטפל במונופול הגז הטבעי".
"מצד אחד צריך להבין שאנחנו בתוך משק האנרגיה אנחנו בצד חיובי", הוסיף רון טל. "אנחנו במהפכת אנרגיה, אחרי שהייתה תלות אנרגטית בגורמים זרים. היום יש גז כחול לבן. לפני 10 שנים יצרו חצי מהחשמל בדלק מזוט. עכשיו יש אפס ייצור במזוט. זאת מהפכה אסטרונומית. במקביל, לפני 10 שנים 99.9% מהחשמל יוצר על ידינו, היום ביום רגיל 20%-25% זה יצרנים פרטיים. אנחנו רוצים שזה ימשך. שתהיה עצמאות אנרגטית מוחלטת. הכל מקומי. ובשביל זה צריך לטפל במונופול הגז. לכן אני קורא לממשלת ישראל להתעשת ולהבטיח את הזרמה סדירה של גז. כל תקלה הכי קטנה בתמר תפגע בנו".
"העובדים צריכים לחזור למו"מ"
רון טל תקף את שביתת עובדי חברת החשמל וקרא לחדש את המשא ומתן עם העובדים, וכן את המו"מ בנושא הרפורמה: "הרפורמה בחברת החשמל היא מזמן לא עניין של חברת החשמל, זה עניין לאומי וציבורי. צריך להסדיר את החלק המסחרי של כניסת היצרנים הפרטיים אל מעגל ייצור החשמל – זה עדיין לא מוסדר, וזה חייב להיות מוסדר ברפורמה. היינו 24 שעות לפני חתימה על הסדר של רפורמה והיא נתקעה לנו".
לדבריו, "כהנהלה ודירקטוריון אחראי אנחנו לא יכולים לחכות שיגיע איזה דוד שיסייע לנו, ולכן קיבלנו החלטה לנהל את החברה ב-2015 במציאות של 'אין רפורמה'. זה חייב אותנו לתוכנית שחלק ממנה היא פגיעה בעובדים, כי כולם צריכים להיכנס תחת האלונקה הזו. השביתה שעליה הוכרז אתמול, ואני מאוד מעריך את הארגון והעומד בראשו, היא שביתה פראית ולא במקומה, ויש בה מימדים של אלימות באופן שבו היא נכנסה לפעולה – ועל מה? על קביעויות של עובדי החברה?".
רון טל הבהיר כי "נפעל שאספקת החשמל לא תיפגע, אבל אי אפשר לנהל ככה את הארגון הזה. קורא להפסיק את השביתה מיידית ולחזור למו"מ - תוך כינוס כל הגורמים שהיו קרובים להסדרת הרפורמה, גם בתקופת בחירות".
מי שעוד נשאה דברים במושב היא יו"ר רשות החשמל, אורית פרקש הכהן "הצרכן הביתי ייהנה מכ-9 אחוז הוזלה בממוצע, זו בשורה חשובה למשק כולו וזו הוזלה ראשונה לאחר שלוש שנים של עלויות רצופות בתעריף בגלל משבר הדלקים שהתרחש ב-2010 במסגרתו EMG וים תטיס נעלמו – והדלקים הפכו להיות מאוד יקרים. זה עלה לציבור מעל 8 מיליארד שקלים. אבל ההוזלה יכולה היתה להיות גדולה יותר, בגלל שער הדולר וכניסת הגז – הסכמי הגז הנוכחיים הם יקרים משמעותית מההסכמים שהיו בעבר בתחום הגז. ההוזלה מאתמול מסמלת עידן חדש במשק החשמל".
פרקש התייחסה להחלטתו של הממונה על ההגבלים העסקיים, דיוויד גילה, לפרק את מונופול הגז ואמרה כי "כבר תקופה שאני מתריעה על הבעיות שיש במבנה המונופוליסטי במשק הגז. הדיון הזה לא בא ממקום אישי או עוינות. יש לי תפקיד ציבורי ואני מייצגת את הציבור, הכשלים במבנה משק החשמל – גם המונופול של חברת החשמל וגם המונופול של משק הגז".
פרקש ציינה כי לפני שנתיים היתה פה ציפיה למאגרים נוספים והדבר הזה בושש ולא קרא, היה את מירה ושרה, אבל זה לא קרה. התרענו על כמויות מופרזות של גז שנתפסות על ידי קבוצה אחת, על הסכמים בעייתיים, כדי שהתחרות תעשה את שלה. אבל הנה, הקידוחים נכשלו ועכשיו יש אחריות ציבורית להתריע – כי זו המציאות שלנו לעוד שני עשורים".