הותר לפרסום: משה ליאון נחקר ושוחרר למעצר בית בפרשת השחיתות
משה ליאון, שנחקר היום במשך שעות במשרדי יאח"ה, חשוד כי נטל חלק בתיווך לטובות הנאה למקורבי ישראל ביתנו. הוא הכחיש את החשדות נגדו ושוחרר לביתו בתום החקירה ל-5 ימים
חקירת פרשת השחיתות הגדולה: משה ליאון, המקורב ליו"ר מפלגת ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, שוחרר הערב (א') למעצר בית בן 5 ימים לאחר שנחקר במשך שעות במשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) שבלהב 433 - כך הותר הערב לפרסום.
- פרשת השחיתות במשרד הפנים: בתה של פאינה קירשנבאום שוחררה למעצר בית
- פרשת השחיתות: מעצר עוזרתה של קירשנבאום הוארך ב-6 ימים
- פרשת השחיתות הגדולה: המשטרה פשטה על משרדו של אלכס ויז'ניצר ונטלה את מחשבו
ליאון חשוד כי נטל חלק בתיווך לטובות הנאה למקורבי ישראל ביתנו. הוא שיתף פעולה באופן מלא לאורך כל החקירה, אך הכחיש את החשדות נגדו. ליאון, חבר מועצת עיריית ירושלים, כיהן בעבר כמנכ"ל משרד ראש הממשלה בזמן ממשלת נתניהו הראשונה ואף התמודד על ראשות עיריית ירושלים בשנה שעברה.
ח"כ מיקי רוזנטל התייחס הערב לחקירה: "משה ליאון סגר עסקאות עבור הלקוחות שלו יחד עם צמרת ישראל ביתנו בניגוד לאינטרס הציבורי". את הדברים אמר בהתייחסו לבלימתו הפתאומית של חוק 'לבנת פורן' ביום האחרון של הכנסת, רגע לפני פיזורה. החוק, שנועד להגביל את שכר הטרחה של החברות למימוש זכויות רפואיות, קודם על ידי רוזנטל וח״כ חיים כץ, והיה לאחד החוקים בהם הופעלו הלחצים המאסיביים ביותר מצד בעלי אינטרס ועניין מסחרי. ח"כ רוזנטל הוסיף: "אני מעודד את המשטרה להעמיק את החקירה ולא להיכנע לאיומי הסרק של אביגדור ליברמן. זו לא חקירה פוליטיות זו חקירה לביאור קיני השחיתות במוסדות השלטון בישראל".
החקירה מסתעפת
מאז הפכה החקירה גלויה הגיע לידי המשטרה מידע נוסף שעשוי להוביל למעצרים נוספים ולסעף את החקירה. חלק מהמידע מתבסס על עדי המדינה בפרשה, ככל הנראה יותר מעד מדינה אחד, המספקים תיעוד וראיות למנגנון השחיתות שהפעילו המעורבים.
שופט בית משפט השלום בראשל"צ מנחם מזרחי שחרר למעצר בית למשך 6 ימים את יו"ר "מעל הסם", מיכאל צ'צ'בה ואסר עליו להיכנס למשרדי העמותה במשך 15 יום. על פי החשד, צ'צבה יחד עם אחרים נתן שוחד לקירשנבאום וגודובסקי בתמורה להעברת תקציבים לעמותת 'אל סם' ולסיוע בקבלת מכרז.
במקביל, האריך בית המשפט ב-3 ימים את מעצרו של אלכסנדר גולדשטיין, הבעלים של חברת יזרוס המנהלת אתר אינטרנט בשפה הרוסית. זוהי הארכת מעצרו השנייה. גולדשטיין חשוד כי ביצע התקשרויות עסקיות עם גופים שונים בסיועם ובתיווכם של דאוד גודובסקי וח"כ פאינה קירשנבאום "וזאת", כך לפי המשטרה, "בתמורה לפרסומים חיוביים באתר האינטרנט". בתמורה, כך לפי החשד, "שימש העיתון כ'שופר' למפלגה".
בדיון בהארכת מעצרו של גולדשטיין, ציין סנגורו, עו"ד איגור לידר, כי אין צורך להותירו במעצר, כי אינו יכול לשבש את החקירה וכי מאז מעצרו הוא טרם נחקר ועומת עם איש. "כשאנחנו קוראים את פרטי העבירה המיוחסים", אמר, "אני בדוחק יכול לייחס לזה את הגוון הפלילי, אם בכלל. זאת אומרת האתר שימש כשופר למפלגה, זו הסתכלות סובייקטיבית, בין אם היא נכונה או לא. יש גם עיתון במדינה שמייחסים לו היותו שופר של פוליטיקאי כזה או אחר, השאלה אם זה פלילי".
מאז נחשפה הפרשה נחקרו כמה עשרות מעורבים והוארך מעצרם של 28 חשודים, בהם שר התיירות לשעבר סטס מיסז'ניקוב, יו"ר נת"ע אלכס ויזניצ'ב, יו"ר איגוד הכדורסל לשעבר אבנר קופל, ויקה רבין, העוזרת האישית של קירשנבאום ואחרים.
במהלך השבת שוחררה למעצר בית רנית קירשנבאום, בתה של סגנית שר הפנים,קירשנבאום הבת חשודה בקבלת שוחד במסגרת פרשת השחיתות הגדולה. פרט לקירשנבאום שוחרר למעצר בית גם איש איגוד הכדורסל, משה קליסקי החשוד בתיווך שוחד מאיגוד הכדורסל לקירשנבאום. בנוסף, שחררה המשטרה למעצר בית את ויקטור אפריימוב, מנהל עמותת כוכב דוד, החשוד כי העמותה שבראשה הוא עומד שימשה כצינור להעברת כספים לדאוד גודובסקי, ראש מטה מפלגת ישראל ביתנו.
שחיתות חמורה והלבנת הון
השבוע חשפה היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) שבלהב 433 פרשת שחיתות גדולה במגזר הציבורי. במרכז במרכז החקירה חשד לשוחד, שחיתות חמורה והלבנת הון. ביום חשיפת הפרשה עיכבה המשטרה לחקירה למעלה מ-30 חשודים בהם אנשי ציבור רבים ומעצרם של 28 מהם הוארך.
זה כשנה שהיחידה הארצית לחקירות הונאה חוקרת את פרשת החשדות בישראל ביתנו. החקירה נפתחה בעקבות מידע מודיעיני שהתקבל לפני כשנה מגורמים שונים וככל שהצטבר הבינו במשטרה שמדובר ב"שיטה" שהובילה להקמת צוות חקירה מיוחד שעסק בחקירה ובצד המבצעי באופן מסודר.
עם הזמן והתגבשות החקירה זיהו החוקרים כי הפרשה הגדולה כוללת למעשה כ-15 פרשיות משנה, רובן הבשילו והביאו הבוקר לגל המעצרים. עם זאת ככל הנראה פרשיות נוספות הקשורות לעניין ייחשפו בקרוב. על פי גורמים במשטרה הפרשיות כוללות מגוון דמויות מקשת העשייה של המדינה, ולדברי הגורמים - כל אותן דמויות פעלו כדי לקדם עניינים ואינטרסים אישים.
החוקרים זיהו מנגנון של קידום אינטרסים תמורת כסף ציבורי בשורה של עמותות, ראשי מועצות ואיגודים מקוציים. מדובר בהעברת כסף בהיקפים של מיליוני שקלים שעברו בתנועה סיבובית מכיוון משרד הפנים, כלומר על פי החשד מכיוון עליו שלטה סגנית שר הפנים פאינה קירשנבאום לעבר בכירים במשרדי הממשלה ומשם לעמותות, איגודים ורשויות מקומיות ובתמורה מונו שורה של מקורבים ופעילים הקשורים לפי החשד, לישראל ביתנו. גורמים במשטרה כינו את מה שגילו "מנגנוני פשיעה". גורמים במשטרה מגדירים את הפרשה כבעלת ״היקף אדיר באופן יוצא דופן - הרבה אנשים היו מעורבים מכל השכבות, מעגלים שסגרו את עצמם ופעלו באופן שיטתי".
המנגנון שנחשף במשטרה הוא 'מנגנון חשאי' שפעל מתחת למנגנוני העברת כסף המתקיימים בין המוסדות באופן שגרתי.