$
דו"ח מבקר המדינה - רשויות ובטחון
דו"ח מבקר המדינה

משרד החינוך לא מפקח על הכשרת המדריכים בצהרונים

משרד החינוך דורש מגופי הקבלן שמפעילים את הצהרונים לקיים השתלמויות למדריכים, אולם הוא אינו מוודא כי הם מקיימים השתלמות זו

שאול אמסטרדמסקי 16:0529.12.14
תוכנית הצהרונים של משרד החינוך עולה למדינה המון כסף, יותר מ-300 מיליון שקל בשנה, ובכל זאת היא לא באמת מסייעת להורים לצמצם את הוצאות גידול הילדים. מלבד זה, הממשלה ומשרד החינוך שינו את אופי התוכנית בשנתיים האחרונות בלי שום עבודת מטה רצינית. ואם זה לא מספיק, מסתבר שמשרד החינוך לא מפקח על הכשרת המדריכים שמשמשים כבייביסיטר של הילדים בצהרונים, ושהלכה למעשה הוא השאיר את הפיקוח לגופים שמפעילים את הצהרונים, שיפקחו על עצמם. כך עולה מדוח מיוחד שפרסם היום מבקר המדינה בנושא.

 

גן ילדים (ארכיון) גן ילדים (ארכיון) צילום: אלעד גרשגורן

 

משרד מבקר המדינה בדק את הצהרונים הפועלים ברשויות המקומיות החלשות בישראל (המסווגות על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ברמה הסוציו-אקונומית הנמוכה ביותר), ומספקים לילדים בגילאי 3-8 מסגרת לשעות שאחרי הגן, כלומר בין שתיים לארבע אחר הצהריים, על מנת לאפשר להוריהם לעבוד. ההמלצה לסבסוד הצהרונים הייתה חלק מהמלצות ועדת טרכטנברג, אולם במתכונת שונה (בהמלצות דובר, למשל, על סבסוד רק להורים עובדים או לומדים).

 

ממצאי ביקורת המדינה מגלים כי המדריכים שמועסקים בצהרונים, שמופעלים כולם בידי חברות קבלניות או בידי גופים כמו החברה למתנ״סים, אינם נדרשים בפועל להיות בעלי הסמכה מסוימת או בעלי רקע לימודי או חינוכי. למעשה, המבקר מצא כי המדריכים כלל אינם נדרשים להיות בעלי ידע כלשהו בתחום מסוים ״אשר יוכל לתרום להעשרת הילדים השוהים בצהרונים״.

 

משרד החינוך אמנם דורש מגופי הקבלן שמפעילים את הצהרונים לקיים השתלמויות למדריכים, אולם ״הוא אינו מוודא כי הם מקיימים השתלמות זו״. בפועל, כשמבקר המדינה החליט לבדוק אם ההשתלמויות האלה אכן מתקיימות (בדיקה שמשרד החינוך היה אמור לבצע), התברר כי בשנת הלימודים 2013 התקיימו פחות מחצי מההשתלמויות שהיו אמורות להתקיים, וכי עד לאמצע שנת הלימודים 2014 התקיימו אפילו פחות השתלמויות למדריכים - רק 13% מאלה שהיו אמורות להתקיים.

 

בנוסף, המבקר קובע כי ״אף שהתוכנית פועלת זו השנה השניה, לא קבע משרד החינוך באופן סופי הליך להערכת מידת הצלחתה וממילא לא ביצע הליך שכזה״. למעשה, קובע המבקר, משרד החינוך הטיל את הפיקוח על התוכנית, תחזיקו חזק, לגופים שמבצעים את התוכנית. הם צריכים לפקח על עצמם.

 

לבסוף, המבקר קובע כי תוכנית הצהרונים אמנם עולה למדינה יותר מ-300 מיליון שקל בשנה, אבל בגלל שורה של החלטות ממשלה בשנתיים האחרונות ששינו את אופיה המקורי של התוכנית, כיום אין בה ״כדי להביא להפחתה משמעותית של הנטל הכספי על הורים עובדים או לצמצום משמעותי של הפערים בין ילדים ביישובים המסווגים באשכולות הפחות מבוססים ובין ילדים ביישובים המסווגים באשכולות גבוהים יותר״.

 

ממשרד החינוך נמסר כי "הערותיו של מבקר המדינה נלמדו על ידי המשרד ונענו בהתאם. יצויין, כי פתיחת שנת הלימודים בציל"ה התעכבה בשל תקציב. בעניין זה יודגש, כי התוכנית החלה לפעול מיד לאחר חג הסוכות ופועלת במלוא היקפה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x