$
דעות

2015 לא מאירה פנים לתיירות בישראל

מבצע צוק איתן הרחיק את התיירים מירושלים, המשבר ברוסיה כבר נותן אותותיו בתחום תיירות המרפא והצליינות ולמשרד התיירות עדין אין תקציב מאושר לשנה החדשה. ענף התיירות מצפה לשנה קשה

יוסי פישר 08:3202.01.15

שנת 2014 נפתחה לאחר שנת השיא בתיירות לישראל. מחצית השנה הראשונה החלה באופן מצוין, כזה ששבר מדי חודש בחודשו את נתוני 2013. העליות עד לחודש יוני עמדו על 7% במצטבר ובניקוי התיירות היומית אף גבוה מזה - 18%, ואז הגיע מבצע 'צוק איתן' וטרף את כל הקלפים. בסופה של השנה האזרחית מספר המבקרים בישראל ירד ב-7% לעומת 2013.

 

התמונה האמיתית של הצניחה בתיירות משתקפת בנתוני יולי 2014 לפיהם בחודשים הראשונים לאחר המבצע חלו ירידות של 30%. בחודשים האחרונים התייצבו ירידות אלה על כ-20% בממוצע בחודש.

 

מגזרי התיירות הנכנסת שנפגעו בצורה החדה ביותר במהלך כל שנת 2014 היו מגזר שייט החופים עם ירידה של 65%, בהשוואה לנתוני 2013 ומגזר מבקרי היום עם ירידה של 26%, לעומת נתוני שנת 2013.

 

ההכנסות מתיירות נכנסת בשנת 2014 נאמדות בכ-5 מיליארד דולר - סכום הכולל גם את הכנסות חברות התעופה הישראליות מתיירות נכנסת. ההכנסות מתיירות הפנים נאמדות בכ-12 מיליארד שקל. התיירות היוצאת מישראל מניבה עוד כ-10 מיליארד שקל. סך כל התפוקה מתעשיית התיירות נאמדת בכ-41 מיליארד שקל - ירידה קלה לעומת שנת 2013.

 

סך המועסקים בתיירות נאמד ב-110 אלף עובדים אשר מתוכם כשליש מועסק במלונאות. סך כל המועסקים באופן ישיר ועקיף בתעשיית התיירות עמד בשנת 2014 על מעל לכ-200 אלף עובדים המהווים כ-6% מסך המועסקים במשק.

  

נתב"ג במהלך מבצע צוק איתן. ירידה של 30% בתיירות נכנסת בחודשים הראשונים נתב"ג במהלך מבצע צוק איתן. ירידה של 30% בתיירות נכנסת בחודשים הראשונים צילום: JACK GUEZ

 

איך המשבר ברוסיה ואוקראינה ישפיע על 2015?

 

לצערנו השנה האזרחית החדשה לא מאירה פניה לתיירות הנכנסת לישראל.

 

השפעות מבצע עמוד ענן עדיין מורגשות, אי השקט הביטחוני בירושלים אף הוא 'תורם' לאווירה. בהקשר זה יש לציין שירושלים היא העיר המבוקרת ביותר על ידי התיירים עם 82% מהתיירים ציינו שביקרו בה במהלך ביקורם בישראל.

 

לכך יש להוסיף את המשבר הכלכלי העמוק שפגע ברוסי, אך לא רק בה - גם אוקראינה נפגעה מהמצב הפנימי בה. רוסיה היא שוק התיירות השני בגודלו לישראל עם 567 אלף מבקרים ואוקראינה עם 132 אלף מבקרים בשנת 2014 .

 

המשברים בשתי ארצות מקור חשובות אלו כבר מורגשים באופן משמעותי בתיירות הנכנסת בכלל ופוגעים בתיירות המרפא, הנופש והצליינות. לאור האמור, יהיה קשה אם לא בלתי אפשרי לסגור את הפערים שיווצרו במספרי התיירים הנכנסים לישראל בשנת 2015.

 

תיירות הפנים תמשיך להוות את הבסיס האיתן עליו נשענת תעשיית התיירות בישראל בדגש על המלונאות. תיירות הפנים יצרה 13 מיליוני לינות מתוך כ-22 מיליון לינות שנרשמו במלונות בשנת 2014.

 

משבר ברוסיה. פגיעה אנושה בתיירות המרפא, הנופש והצליינות משבר ברוסיה. פגיעה אנושה בתיירות המרפא, הנופש והצליינות צילום: אם סי טי

 

 

גם לתיירות הפנים יש סיבות לדאגה

 

מחירי הדלקים הזולים כפי שלא היו מזה חמש שנים, הגברת כמות ותדירות טיסות הלאו-קוסט עשויה להוזיל באופן משמעותי את מחירי הטיסות באביב ובקיץ הקרובים. מחירי המלונות בחו"ל בדגש על יוון, טורקיה והים השחור - יעדים מועדפים לנופשים הישראלים צפויים לרדת כתוצאה מהמשבר החמור בכלכלה הרוסית. יעדים אלו יחזרו לחזר אחרי הנופש הישראלי ביתר שאת ואת התוצאה כלל הנראה יחושו המלונות באילת, ים המלח וטבריה.

 

משרד התיירות נמצא במצב בעייתי. תקציבי השיווק שלו מתנהלים על פי תקציב 2014 וזאת מכיון שלמדינת ישראל אין תקציב מאושר לשנת 2015. משמעות הדבר היא שסיוע משמעותי שתעשיית התיירות נזקקת לו לא יגיע בחצי השנה הקרובה עד לכינונה של ממשלה חדשה, מינוי שר תיירות והעברת תקציב לשנת 2015. גם הסיוע שהובטח לתעשיית התיירות כפיצוי עבור נזקי מבצע ׳צוק איתן׳ עדיין לא הועברו וספק באם יועברו בקרוב.

 

בשורה התחתונה, המצב המצטייר מצביע על שנה מאתגרת מאוד לתעשיית התיירות הישראלית . מה שמגביר ומדגיש את הצורך בממשלה יציבה ובשר תיירות מקצועי ובעל מוטיבציה, כזה שיוכל להנהיג את התעשיה ולטפל באתגרים הגדולים ששנת 2015 מציבה בפנינו .

 

מנסיון העבר אם נסמוך על הפוליטיקאים והמפלגות שיעשו את השינוי סביר להניח שהחלק המאכזב עוד לפנינו.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x