$
משפט

חוקר רשות ני"ע: "ביצענו שתי האזנות סתר בתיק הרצת המניות באי.די.בי"

לביא אבנת מגולל הבוקר על דוכן העדים את השתלשלות החקירה במרכזה עומדים נוחי דנקנר ואיתי שטרום; קודם העידו מנכ"ל החברה חיים גבריאלי ואיש העסקים שמעון וינטרוב

משה גורלי וזוהר שחר לוי 14:0808.01.15

"דומיננטיות היקפים חריגים בשלושת ימי המסחר, קניות בשערים גבוהים, ריכוז רכישות בנעילה", כך מתאר הבוקר (ה') חוקר רשות ניירות ערך, לביא אבנת את הפעילות של הברוקר עדי שטרום בשלשת ימי המסחר הרלוונטיים למשפט הרצת המניות באי.די.בי על דוכן העדים. "מניסיוננו, סוחרים מתמקדים בסוף יום המסחר שאז בהיקפים קטנים יחסית ניתן להעלות את השער לפתיחת המסחר ליום למחרת".

 

 

עו"ד גיורא אדרת בא כוחו של נוחי דנקנר התנגד להצגת פעילות זו כהרצה. השופט חאלד כבוב התערב: "זו אינדיקציה, אבל תיתכן גם פרשנות אחרת".

 

לדברי אבנת: "שבוע לפני תחילת הפעילות החשודה מפסיקה הפעילות בחשבונות של ISP (החברה של שטרום) ואז החלה הפעילות החריגה. כמנתחים את המסחר עצמו, מסחר דומיננטי – קונים ביוקר, מוכרים בזול. לא רואים מאמץ לקנות בזול. אני מצפה לקנייה בזול. עסקאות מחוץ לבורסה איתרנו פעילות מול ברק קפיטל (וינטראוב), וילי פוד ואחרים. כשבודקים את הכדאיות הכלכלית של עסקאות אלה איננו רואים אותה. קניות בשערים גבוהים, מכירות בנמוכים. חמישה ימים לאחר תום הפעילות החשודה – 367 אלף מניות עוברות לחשבון הפרטי של שטרום כשהמניה ממשיכה לרדת. אופן מימון הרכישה – העברה של 8 מיליון שקל מחשבון דנקנר בבנק איגוד והלוואה של 5 מיליון שקל".

 

ב"כ המדינה עו"ד חנה קורין שאלה את אבנת: "מה למדתם מהשיחות בין דנקנר לשטרום?"

 

אבנת השיב: "תקשורת עניפה וחריגה בין שטרום לדנקנר בימי הפעילות החשודה. ברגיל, מדברים ושולחים מסרונים, 5 שיחות או מסרונים ליום. ואילו בימים הרלבנטיים, ימי הפעילות החשודה - 51 ביום הראשון, 59 ביום שאחריו. החשד שלנו שמדובר בפעילות תרמיתית במניה לפני הנפקה. פעילות שמטרתה להעלות מניית אי.די.בי לקראת הנפקה. שכל התכנית היא שיתוף פעולה בין דנקנר לשטרום.

 

קורין המשיכה: "היו גם חשדות ששללתם?"

 

אבנת השיב: "היו עוד חשדות לפעילות חריגה מצד מקורבי דנקנר. וגם שכלל פיננסים מבצעת איסוף מניות עבור דנקנר. לשני אלה לא נמצאו ראיות". 

 

אבנת גולל את ממצאי החקירה בעניין מימון עסקאות של ISP מהבנק הבינלאומי: "בהתחלה, ניצה זעפרני מנהלת מחלקת שוק ההון בבנק, אומרת שאין סיכוי שהבנק יממן עוד עסקאות. ואז דנקנר מדבר עם אילן בצרי, ראש החטיבה העסקית בבנק ("שיחה של 28 שניות", מעיר דנקנר ממקום מושבו) והמימון ל-ISP משתחרר".

 

קורין שואלת על השיחות שנקלטו. אבנת משיב על כך: "ויליגר רכשו משטרום בבורסה ומחוץ לבורסה במיליוני שקלים. בזמן הישיבה של שלג ושטרום זיהינו שיחות של שטרום עם דנקנר במקביל לשיחות עם ויליגר.

 

קורין: "בוצעו גם האזנות סתר"?

 

אבנת: "בוצעו שתי האזנות סתר בתיק, לשטרום ולשלג. שטרום מתקשר לדנקנר לקבוע פגישה מיד אחרי שבנק הפועלים מזהיר אותו שיש בעיה עם הבטוחות שלו. והיו שיחות על השתתפות של שטרום בהנפקת הזכויות. כך חוזק הקשר ביניהם הן לגבי המימון והן לגבי הבעלות במניות".

 

עו"ד גיורא אדרת, בא כוחו של נוחי דנקנר חקר את אבנת: "מעבר להעברת 8 מיליון שקל בהעברה גלויה מחשבון דנקנר לחשבון שטרום, חיפשתם עוד העברות כספים ולא מצאתם. לא בארץ ולא בחו"ל".

 

אבנת הודה: "לא מצאנו".

 

אדרת הציג לאבנת את המיצג הבא: "בני הזוג שלג, עד המדינה עדי (באמצעות חברת ISP של שטרום) ומיה (באמצעות חברת סיטי ברוקר) ניהלו ביניהם בפעילות מתואמת שליש מהפעילות של קנית ומכירת המניות. האם ניטרלתם, בניתוח שלכם, את אותם 30% שזה היקף נכבד?"

 

אבנת: "לא".

 

עו"ד ניב-סבא, פרקליטותו של איתי שטרום חקרה גם היא את אבנת והמשיכה את התשאול על העסקאות בין בני הזוג שלג: "בחקירה הראשונה שלו, עדי שלג לא השיב על העסקאות המתואמות של אשתו. זה לא יצר אצלכם מחשבה שהוא בורח מלדבר על יוזמה עצמאית שלו?"

 

אבנת: "ברור שזה מעלה חשד. זה העלה גם מחשבה שהוא מגן על אשתו".

 

ניב-סבאג: "כשמציגים לשטרום את פעילות מתואמת של שלג ואשתו הוא המום".

 

אבנת ענה על כך: "אני יכול להקל עלייך. גם שלג אישר ששטרום לא ידע על הפעילות המתואמת בינו לבין אשתו. חשדנו שהפעילות המתואמת הייתה חלק מהמהלך".

 

ניב-סבאג המשיכה: "כחוקר, כשאתה שומע על שיתוף הפעולה ההדוק בין עדי שלג לסיטי ברוקר החברה של אשתו, האם זה לא מחייב בדיקה? לא קפץ לך חשד שאולי הפעולות המתואמות נעשו בלי קשר לתכנית המרמתית?"

 

אבנת: "לא, כי ההיקף שלה ביחס לפעילות הכוללת היה נמוך".

 

ניב-סבאג: "הבנתם ששלג פעל למען עצמו ואתם הצעתם לו את החשד שהוא פועל עבור שטרום. עוד לפני שהחליט להיות עד מדינה הוא קיבל מכם את הברירה לבחור – או שאתה גנב או שפעלת בצורה מרמתית עבור שטרום. האיש מסובך בעסקאות מתואמות שזה שחור. אשתו בחדר השני. הוא במצוקה. אתה כחוקר אינך חושש שהאיש יגיד משהו שהוא לא אמת רק כדי לחלץ את עצמו ואת אשתו?"

 

 אבנת: "כל נחקר כזה שנמצא במצוקה יכול לשקר. תפקידנו לבדוק שוב ושוב".

 

שמעון וינטרוב: "לא דיברתי מלה וחצי מלה עם נוחי דנקנר"

 

"אני לא מכיר את שטרום ושלג. מכיר את נוחי דנקנר בקשר רופף. מכיר את אבי פישר מהקאנטרי קלאב שבו התאמנו ביחד. הבנתי ממנו שישמח אם אשתתף בהנפקה. שאל אם זה משנה לי אם אני קונה מחוץ לבורסה, אמרתי שלא משנה לי, שזה תלוי במחיר. מעבר לזה לא ידעתי מה קרה, המשרד שלי ניהל את העניינים מול המשרד של פישר", כך אומר הבוקר שמעון וינטרוב בעדותו בביהמ"ש בדיון במשפט הרצת המניות באי.די.בי.

 

לטענת התביעה, וינטרוב הפועל בתחום הנדל"ן גויסו על ידי דנקנר במטרה "לחלץ" את הברוקר איתי שטרום מאחזקה במניות אי.די.בי שרכש (שטרום) ביוקר בבורסה כדי להשפיע לכאורה על שער המניה. לבקשת דנקנר, ב-22.2.12 רכש וינטרוב מחוץ לבורסה מ-ISP של שטרום מניות אי.די.בי בכ-6 מיליון שקלים, ולטענת התביעה הכסף שהעבירו לו שימש להמשך פעילות ההרצה לכאורה.

 

עו"ד מאור ברדיצ'בסקי בא כוחה של הפרקליטות שאל את וינטרוב: "האם עשית ניתוח כלכלי של העיסקה?"

 

וינטרוב השיב: "חשבתי שזה אינטרס גדול של נוחי ופישר, ולהרבה גופים מוסדיים שההנפקה תצליח. נתתי סיכוי גבוה".

 

לשאלת עו"ד גיורא אדרת, סניגורו של דנקנר אמר וינטרוב: "לא דיברתי מלה וחצי מלה עם נוחי דנקנר. שיקול הדעת אם לקנות בהנפקה או מחוץ לבורסה היה אך ורק שלי. תחילה שקלתי קנייה מוסדית, אחר כך קיבלתי טלפון וביקשו ממני לשקול קנייה מחוץ לבורסה. אם אני מרוויח כסף בעיסקה לא איכפת לי לעשות טובה לפישר. זה ווין-ווין".

 

כבוב: "למה הבאתם אותו להעיד בכלל?"

 

במהלך תשאולו של וינטרוב התפרץ השופט חאלד כבוב: "למה בכלל הבאתם אותו להעיד?", התעצבן לפתע כבוב, "הוא מדבר רק על פישר לא על דנקנר".

 

"חכה עד שנשמע את דנקנר", השיבה עו"ד חנה קורין מהפרקליטות.

 

גבריאלי: "לא ידעתי על גיוס משקיעים על ידי נוחי לרכישה מחוץ לבורסה"

 

קודם עלה על דוכן העדים מנכ"ל אי.די.בי חיים גבריאלי במהלך עדותו במשפט הרצת המניות. גבריאלי שימש בתקופה הרלוונטית לאישומים כמנכ"ל אי.די.בי, תפקיד בו הוא מחזיק גם היום לאחר שהועברה השליטה בחברה לידי מוטי בן משה ואדוארדו אלשטיין. הוא העיד על מעורבותו בהנפקה שהתבצעה במקביל להרצה, שבה גויסו מהציבור 321 מיליון שקלים. גבריאלי המשיך: "לאורך השנים שעבדנו ביחד, מ-2001, ההנחיות של נוחי היו לעבוד לפי דין. זה הד.נ.א של הקבוצה".

 

סנגורו של דנקנר, גיורא אדרת העיר כי נוחי הקפיד לקלוט בקבוצה רגולטורים לשעבר כמו אייל סולגניק, ליאור חנס, שוני אלבק, אריה מינטקביץ. אדרת הזכיר זאת כעדות לקפדנות הניהולית והמשפטית שלו. אדרת דיבר על ה"חמ"ל" של דנקנר, על ההקפדה והירידה לפרטים.

 

על כך ענה גבריאלי: "הוא תמיד חיפש איך לעשות את הדברים הכי נכון. בדיוק ההיפך משיטת ה'סמוך'".

 

אדרת הוסיף "לסחוט" מחמאות על הלקוח שלו מגבריאלי: "חוץ מעזרה לקהילה, הוא היה אהוד על כל הדרגים באי.די.בי, תמיד סייע?"

 

גבריאלי אישר והוסיף: "הוא גם אופטימיסט מטבעו".

 

חיים גבריאלי בביהמ"ש לוחץ את ידו של נוחי דנקנר חיים גבריאלי בביהמ"ש לוחץ את ידו של נוחי דנקנר צילום: אוראל כהן

 

אדרת שאל בעניין ההנפקה העומדת במרכז כתב האישום. "היו ישיבות תזרים אצל נוחי. במחצית פברואר 2012 רצינו לגייס כסף בהנפקה. כדי לעבור את הפירעון של יוני צריך היה תזרים נוסף של 53 מיליון שלא היו", אמר אדרת, "וצריך היה לחפש מקורות מאיפה להביא את הכסף"?

 

גבריאלי אישר את דבריו של אדרת. לדבריו נחוץ היה לגייס 178 מיליון שקל, שהיו נותנים לחברה חמצן עד אפריל 2013.

 

אדרת המשיך: "ההנפקה של 321 מיליון הייתה מעל לתחזית האופטימית שלך?"

 

על כך ענה גבריאלי: "כל סכום מעל 250 מיליון היה ראוי. אכן, ההנפקה הייתה הצלחה. היא לא הייתה פיתרון היחיד לגיוס. ניסינו למכור חברות ולעניין משקיעים. הפעילות הייתה משולבת על מנת להעשיר את קופת הקבוצה כמענה להתחייבויות העתידיות. סל אפשרויות שהופיע בדו"ח התזרים החזוי". מיזוג כור דסק"ש, מכירת כלל ביטוח היו חלק מהרעיונות.

 

אדרת הקריא שמות של אישים וגופי השקעה שהיו מעוניינים להשקיע ובהם רון לאודר, גולדמן-סאקס, KKR , בלקסטון, חיים גיליסקי מדרום אפריקה ושאל את גבריאלי: "האם לקחת את כל סכום ההנפקה או להסתפק בהקצאה חלקית? - השאלה עמדה על הפרק והוחלט לקחת את כל הסכום".

 

גבריאלי השיב: "היו דעות שונות בין החתמים".

 

השופט חאלד כבוב התערב: "החברה הייתה בקשיים ושקלתם לוותר"?

 

גבריאלי: "היו דעות שונות ובסוף החלטנו לקחת את כל הסכום".

 

אדרת הקשה: "הקצאה חלקית הייתה משדרת חוסן?"

 

"נוחי היה מאד דומיננטי באותו שלב", אישר גבריאלי לגבי הפנייה לכמה שיותר מפיצים וחתמים כדי להרחיב את מעגל המשקיעים.

 

אדרת: "62 מיליון שקל שהגיעו מתוך קבוצת אי.די.בי, היו מובטחים מראש. אינדיקציות חיוביות מ-13 משקיעים, כל אחד לפי גודלו. הצפי היה לסכום נכבד מצידם. גורם נכבד נוסף – חברים ומכרים של נוחי. נוחי פנה ודיבר עם שורה ארוכה של אנשים וקיבל אינדיקציה להשתתפות בהנפקה".

 

גבריאלי השיב על כך: "לא רק נוחי, הייתה התגייסות כוללת. התחושה הייתה טובה".

 

אדרת: "נוחי ניהל את הרישומים ממחברת, בלוק צהוב. העלה על הכתב את שמות האנשים ואינדיקציות לסכומים שייכנסו בהנפקה".

 

גבריאלי השיב: "החלפנו אינפורמציה כל הזמן".

 

אדרת: "כשעמדתם בפיתחה של הנפקה, התחושה שלכם שהסכום שיגוייס יהיה מעבר ל-150 מיליון שקל הנחוצים".

 

מימין: נוחי דנקנר ואיתי שטרום מימין: נוחי דנקנר ואיתי שטרום צילום: אוראל כהן

 

בהמשך הדיון נחקר גבריאלי משיב על ידי עו"ד איריס ניב-סבאג, פרקליטתו של איתי שטרום.

 

ניב סבאג הזכירה קרן בריטית של רון לובש שרכשה 37 מיליון שקל: "כחברה לא רציתם "ידיים חלשות", שהרוכשים ימשיכו להחזיק", אמרה ניב סבאג.

 

 גבריאלי השיב: "לא היה קשה להביא רוכשים. רצינו ידיים חזקות, רצינו את אמון של השוק, גופים חזקים שיחזיקו במניה".

 

לגבי ההיכרות עם איתי שטרום, אישר גבריאלי שידע אז כי שטרום ייצג את קרן בלקסטון בישראל. השלושה - דנקנר שטרום וגבריאלי - נפגשו בניו יורק בכנס של בלקסטון. "לא זכורה לי הפגישה", אמר גבריאלי, "אולי הייתה, אולי לא. ידעתי ששטרום ניסה להביא משקיע לגנדן".

 

עו"ד משה ישראל, פרקליטה של אי.די.בי בירר האם גבריאלי היה מודע לפעילותו של שטרום בהנפקה. "לא ידעתי שהוא קונה מניות בשוק", אמר גבריאלי והמשיך: "בחקירה לא ידעתי על מעורבות נוחי בעסקאות מחוץ לבורסה. לא ידעתי על גיוס משקיעים על ידי נוחי לרכישה מחוץ לבורסה. אני לא איש שוק ההון ולא איש מסחר. הציגו לי את העובדות בחקירה בפעם הראשונה. לא ידעתי".

 

השופט חאלד כבוב לגבריאלי: "האם זה לא בניגוד להצהרה שלך לגייס כמה שיותר?" השופט חאלד כבוב לגבריאלי: "האם זה לא בניגוד להצהרה שלך לגייס כמה שיותר?" צילום: אוראל כהן

 

לשאלות פיני רובין פרקליטה של ISP, חברה של איתי שטרום, אמר גבריאלי: "נוחי לא חשש מההנפקה. היו אינדיקציות חיוביות שהתגברו ככל שהתקרבנו לשלב הסופי. ידענו שהמפיצים, הבנקים הזרים, המשקיעים יבואו. כשפתחנו את המעטפות הופתענו מהסכום הסופי. דעתי הייתה לקחת כמה שאפשר, לא חשוב ממי. זה הדבר שהכי עניין - כסף לתוך החברה".

 

השופט כבוב שאל לייחסו של גבריאלי לרכישות בבורסה שלא נכנסו לקופת החברה. "האם זה לא בניגוד להצהרה שלך לגייס כמה שיותר?".

 

גבריאלי: "בתוצאה הסופית גייסנו את הכסף. היית מופתע מהקניות מחוץ לבורסה. זה לא תורם במישרין לתזרים אבל מחזק את מעמדה של החברה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x