לאחר מעצרו של ישראל יהושע: הוקפאו תשלומים ללוביסטים בחברות הממשלתיות
בעקבות ההתפתחויות בפרשת ישראל ביתנו הורתה החשבת הכללית באוצר לעצור תשלומים מכספי הממשלה ללוביסטים ויועצים במספר חברות ממשלתיות; רכבת ישראל, נת"ע, נתיבי איילון ומוריה ברשימה
פרשת ישראל ביתנו ממשיכה להסתעף ובינתיים בעקבות דרישה של החשבת הכללית חשב משרד התחבורה פנה אתמול (ד') לחברות הממשלתיות המקבלות תקציב דרך החשבות בבקשה להקפיא תשלומים מכספי הממשלה ללוביסטים, יועצים לקשרי ממשל ורגולציה ומשרדי יחסי ציבור. הדרישה הגיעה בעקבות הגילוי כי הלוביסט ישראל יהושוע הוא מעצורי פרשת השחיתות של ישראל ביתנו משמש כלוביסט במספר חברות ממשלתיות, זאת לצורך שירותי תיווך לזירוז הליכים ביורוקרטיים מוניציפליים או פנים ממשלתיים.
קראו עוד בכלכליסט:
- רגע לפני פיזור הכנסת הלוביסטים מכריעים את גורל הצעות החוק
- מאכערים החוצה: שלי יחימוביץ' הגישה הצעת חוק שמרחיבה את חוק הלוביסטים
- קצין הכנסת נגד הלוביסטים: לא יורשו להיכנס לחדרי הח"כים ללא תיאום
לא כל החברות הממשלתיות מקבלות תקציב ממשרד האוצר, שכן חלקן תעריפיות - כלומר ההכנסות שלהן הן מגבייה בעבור השירותים שהן מספקות. החברות שיאלצו להקפיא את ההתקשרויות הן רכבת ישראל, נתיבי איילון, מוריה (שבירושלים) ונת"ע. המתוקצבות במיליארדי שקלים כל אחת.
בכל הנוגע לתשלומים עבור פרויקטים, ישנן חברות בקרה שבודקות את העברת התשלומים וההתקשרויות של החברות הללו והפיקוח בהן מגיע לרמת החשבונית. הבעיה היא בניהול התקציב השוטף שנועד לתפעול שוטף כמו משכורות או שכירת מבנים. כך למשל תקציבה השוטף של רכבת ישראל עומד על 300-400 מיליון שקל בשנה, התקציב השוטף של מע"צ הוא 160 מיליון שקל בשנה, התקציב השוטף של נת"ע עומד על כ-100 מיליון שקל בשנה, תקציב ואילו של חברות קטנות יותר- מוריה וחוצה ישראל עומד על כ-15 מיליון שקל בשנה.
מיכל עבאדי בויאנג'ו. לעצור תשלומים לחברות ממשלתיות שתקציבן מגיע מהאוצר צילום: אוראל כהן
כעת מתכוונים באגף החשב הכללי באוצר לבדוק את תפקידם של כל היועצים והלוביסטים, להבין מה הם עושים ואת דרך ההתקשרות איתם. עם זאת באגף החשב הכללי מציינים כי בכל מקרה שבו כבר התבצע השירות יבחנו את ההתקשרות וישלמו את החשבוניות שהוצאו.
הבעיה הגדולה יותר מסתתרת דווקא בחברות הממשלתיות התעריפיות, שם נמצא הכסף הגדול - חברות כמו מקורות או חברת חשמל כמו גם נתג"ז ותש"ן. מכיוון שהן אינם מקבלות תקציבים מתקציב המדינה, אלא מהחשבונות שאנו משלמים להן ולכן הן אינן מפוקחות על ידי החשב הכללי. מי שאמור לפקח על ההתקשרויות שלהם היא רשות החברות. בחברות תקינות הדירקטוריון וההנהלה הם הגופים שהיה מצופה מהן לדאוג כי לא נעשות התקשרויות בעייתיות, אלא שהחשד שעולה הוא כי בחברות אלה זה לא המצב. כעת מתכוונים בחשב הכללי לפנות לרשות החברות בעניין בבקשה לבחון ולטפל בנושא הלוביסטים.
כחלק מהדרישה להקפאת המצב דרש החשב הכללי של משרד התחבורה לקבל עד ליום שלישי את שמות החברות המועסקות על ידכם בתור לוביסטים, יועצים לקשרי ממשל, רגולציה ומשרדי יחסי ציבור.