מאכערים החוצה: שלי יחימוביץ' הגישה הצעת חוק שמרחיבה את חוק הלוביסטים
על פי ההצעה שהגישה חברת הכנסת ביחד עם ח"כ דוד צור, שדלן יוכל לפעול רק לאחר קבלת היתר מוועדה משרדית שתוקם בכל גוף ציבורי. שמות השדלנים שקיבלו אישור יופיעו ברשימה שתהיה פתוחה לציבור, כמו גם המידע שיועבר על ידם לכל גורם ציבורי
על רקע הכרעת הדין בפרשת הולילנד שבה נחשפה גם עבודתו של עד המדינה כ"מאכער", הגישו הבוקר חברי הכנסת שלי יחימוביץ' (עבודה) ודוד צור (התנועה) את הצעת "חוק המאכערים" המגבילה את עבודתם וכן את עבודת הלוביסטים ויתר השדלנים הפועלים במסדרוונת השלטון.
- השופט רוזן משרטט את הגבול: מותר להיות שתדלן, אסור להיות מאכער
- הפתח לשחיתויות ברשויות המקומיות רק גדל מאז הולילנד
- חוק הלוביסטים המורחב אושר בקריאה טרומית
הצעת החוק היא למעשה הרחבה של "חוק הלוביסטים" שהגישה יחימוביץ' ביחד עם השר גדעון סער ב-2008. חוק הלוביסטים אז התייחס לפעילותם של השדלנים בכנסת ואילו ההצעה הנוכחית כאמור, והיא מרחיבה את תחולתו גם לאותם "מאכערים" הפועלים בגופים ציבוריים ולא רק בכנסת.
בדברי ההסבר לחוק נכתב בין היתר: "נוכחותם של 'מאכרים' במשרדי גופים ורשויות ציבוריים הפכה זה לא מכבר לעובדה שרירה וקיימת. ה'מאכרים' מכירים היטב את המנגנון הבירוקרטי ונהנים לרוב מקשרים אישיים עם פקידים ונבחרי ציבור, ותמורת תשלום דואגים לענייניהם של לקוחותיהם. תופעה זו יוצרת מצב פסול, בו בעלי ממון נהנים מטיפול מועדף על-ידי רשויות המדינה – הודות לכישוריהם וקשריהם של ה'מאכערים'. תופעה זו לא מוגבלת לרשויות מקומיות אלא מתרחשת גם במשרדי הממשלה ובקרב פקידים ורגולטורים בכירים, הנפגשים עם שדלנים או 'לוביסטים' בעניינים הנוגעים לסמכותם ולתפקידם בשירות הציבור. כמו כן, עבודתם של ה'מאכערים' מהווה כר נרחב לשחיתויות
ולמעשי פלילים אפשריים, בשל האינטרס הכלכלי של הלקוחות וקרבתם של ה'מאכרים' לפקידי הציבור".
בהמשך מתייחסים מציעי החוק להכרעת הדין בפרשת הולילנד בה כתב השופט דוד רוזן נגד תופעת המאכערים, באומרו כי מדובר בתופעה נפוצה השוחקת את אמון הציבור ומשחיתה את הנורמות. בהמשך המליץ השופט רוזן למחוק לתחום את גבולות הפעולה של שתדלנים מסוג זה.
על פי הצעת החוק החדשה "אדם יוכל לפעול כשדלן אך ורק לאחר קבלת היתר מוועדה משרדית שתוקם בכל גוף ציבורי. שמות השדלנים שקיבלו היתר יפורסמו בפרסום רשמי הפתוח לציבור. הוועדה המשרדית תקבע את התנאים שעל המבקש לפעול כשדלן למלא בעת הגשת בקשתו”. עוד מוצע כי "המידע שיועבר על ידי השדלן לגורם ציבורי, כמו גם הלקוח שלטובתו פועל השדלן, יפורסמו בפרסום רשמי הפתוח לציבור ובעת שהותו של השדלן במשרד הציבורי, יענוד תג זיהוי ייחודי שיקבל מהוועדה. בכל פנייה, בכתב או בעל פה, בקשר לפעולותיו יציין השדלן בפני הגורם הציבורי כי הוא פועל כשדלן, בהיתר, ומי הלקוח שבעבורו הוא פועל".