חרדים: הקדמה שהגיעה למגזר החרדי תימשך?
לנצל את המו"מ הקואליציוני כדי לחייב המשך השתלבות החרדים
זה קורה לא רק בגלל פעולות הממשלה הקודמת (למשל, הקמת מרכזי תעסוקה לחרדים) אלא גם בגלל המשבר הכלכלי (שפגע מאוד ביכולת של גבירים בחו"ל להמשיך לתרום לאברכים) וגם בגלל עליית מחירי הדירות, שמקשה על הורים לקנות דירות לילדיהם. גם גופים כמו קרן קמ"ח או הג'וינט, שפועלים בשקט כדי לקרב את האוכלוסיה החרדית למעגלי ההשכלה והעבודה, תורמים לכך. זה קורה לאט, אבל זה טיבם של שינויים טקטוניים.
השאלה הגדולה כעת היא האם הפוליטיקאים החרדים ־ שלא בהכרח מייצגים את הציבור החרדי אלא יותר את הרבנים ־ ידחפו את השינויים האלה קדימה. אם להתרשם מהמצע הכלכלי של ש"ס, התשובה היא שסדר העדיפויות של הפוליטיקאים החרדים לא השתנה. המאמץ הכלכלי שלהם עדיין מרוכז בקצבאות הילדים, ובסובסידיות נוספות למשפחות מרובות ילדים. עבודה? השכלה? זה לא.
היכולת שלנו ושל ילדינו לשמור על רמת חיים גבוהה, לא לכרוע תחת נטל מס גדול מדי, ולהמשיך לספק שירותים ציבוריים בהיקף נאות, תלויה בין היתר במגזר החרדי. בכך שהמגזר הזה יצמיח עובדים מיומנים בקצב גבוה. אחרת, אין לנו הרבה סיכוי.
הרכבת הממשלה החדשה היא הזדמנות להפנים את שינוי הכיוון הזה, יחד עם החרדים ולא בלעדיהם. ב־100 הימים הראשונים לממשלה, המפלגות יכולות למשל ליצור תוכנית חומש של השקעה מסיבית במגזר החרדי. למשל, במערכי הכשרה מקצועית לחרדים ובהעשרת התכנים במערכת החינוך החרדית. הבעיה היחידה היא שכנראה אין עדיין אפשרות להכניס את השינויים האלה לעולם החרדי בדרך המלך, דרך הדלת, אלא מוכרחים למצוא פתרונות יצירתיים ־ להיכנס מהחלון.