$
בארץ

נובל תציג מתווה להפסקת מכירת גז מתמר בישראל

במסגרת הפשרה המסתמנת על פירוק מונופול הגז נובל אנרג'י לא תדלל את אחזקותיה במאגר, אלא תפסיק למכור גז לשוק המקומי ותפנה את עסקיה לשווקים זרים. ועדת קנדל תפסיק להיפגש עד להגשת המתווה השבוע

ליאור גוטמן 06:5327.04.15

משרד האוצר העביר בימים האחרונים דרישה לחברת נובל אנרג'י לקבל עד תחילת מאי מסמך מסגרת מפורט להסדרת מכירת הגז העתידית של החברה האמריקאית ממאגר תמר. המכתב אמור לכלול מסגרת פעילות ולוחות זמנים במסגרתם תפסיק החברה למכור גז לישראל ולעבור למכירה מול שווקים זרים כגון מצרים וירדן.

 

הדרישה לקבלת המסמך נולדה לאחר שבכירים במשרד האוצר קיבלו מנובל אנרג'י הסכמה עקרונית שיפסיקו למכור גז לשוק הישראלי ביום שאחרי שבירת דואופול הגז נובל אנרג'י־דלק.

 

המסמך של נובל ישלים את הטיפול המיידי במאגר תמר, המוחזק כיום על ידי חמישה גופים: נובל 36%, דלק קידוחים ואבנר 31.25% (שתיהן פועלות תחת קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה), ישראמקו 28.75% ודור גז 4%. השלב השני במהלך יהיה מכירה של אחזקות דלק שם בתוך 18 עד 36 חודשים.

 

מאגר תמר מאגר תמר צילום: אלבטרוס

 

שילוב הצעדים צפוי להוביל ליצירת לפחות שלושה משווקים ממאגר תמר, ככל הנראה ישרמאקו ודור גז, ושחקן חדש שירכוש את חלקה של דלק. בנוסף, צפוים להיווצר שלושה או ארבעה משווקי גז במשק הישראלי: מאגר תמר, מאגר לווייתן, ושחקן חדש או שניים שצפויים לרכוש את המאגר כריש ותנין ואת חלקה של דלק בתמר.

 

באוצר טוענים שקבלת המסמך מהווה "דמי רצינות" לנכונותה של נובל אנרג'י להגיע לפתרון כולל. עוד טוענים באוצר שבמידה והמסמך לא יתקבל עד תחילת מאי ייתכן ולא יהיה מנוס מלפנות לערכאות משפטיות, על כל המשתמע מכך.

 

מטרת המדינה הייתה לשכנע את חברות הגז הגדולות (נובל ודלק) לצאת ממאגר תמר ולשווק את הגז בנפרד ממאגר לווייתן כדי להחליש את כוחן ולייצר תחרות. כך, במקום ספק בודד (תמר) ועוד אחד עתידי (לווייתן, שמוחזק ברובו על ידי נובל ודלק) היתה מתקבלת מציאות של חמישה ספקים.

 

עם זאת, רק בסוף פברואר הגיע האוצר למסקנה שיש שתי אפשרויות: ללכת מול חברות הגז להתדיינות משפטית ארוכת טווח עם סכנה להשאיר את הגז ממאגר לווייתן באדמה, או לגבש פתרון בלתי מושלם אך טוב מספיק כדי ליצור תחרות ולפתח את המאגרים.

 

המתווה הנוכחי, "ההגיוני במסגרת הנסיבות" כמו שקוראים לו באוצר, מוותר על דילול חלקה של נובל ממאגר תמר לפחות מ־5% ועל האפשרות למכור גז ממאגר לווייתן בנפרד.

 

באוצר מסבירים שדילול חלקה של נובל אינו אפשרי כל עוד היא נשארת קבלן הקידוח הרשמי במאגר ושהשגת קבלן ומפעיל קידוח שיחליף אותה היא פעולה מסובכת ולא ישימה בטווח כל כך קצר מאחר ומאגר תמר הוא ספק הגז היחיד של ישראל. לכן, תשאר נובל בכל מקרה כאחראית, ולכן זה לא משנה כמה מהמאגר היא מחזיקה.

 

גם האפשרות למכור גז בנפרד מלווייתן בלבד התגלתה כלא רלבנטית לישראל. נובל, דלק ורציו המחזיקות במאגר אמורות למכור ללקוחות שונים תוך שימוש באותה צנרת הולכה ובאותו מאגר אנרגיה. לכן, כדי להכריע כמה כל אחת מהן מכרה ולאיזה לקוח עליהן "לבדוק מלאים" בסוף כל שנה. עם זאת, הממונה על ההגבלים דיוויד גילה מונע מחברות הגז לקיום התחשבנות שכזו בכדי שלא יוכלו לתאם ביניהן מחירים.

 

ועדת קנדל, שהוקמה על ידי ראש הממשלה כדי למצוא פתרון למחלוקת בין הממונה על הגבלים עסקיים לבין השותפות במאגר הגז לווייתן על עתיד אחזקותיהן במאגר, לא צפויה לקיים ישיבות מול חברות הגז עד שיתקבל המתווה. במידה ויהיו מגעים בין החברות לועדה, שם חברים משרדי האוצר, אנרגיה וראש הממשלה, הם יתקיימו בטלפונים בלבד.

 

בנוסף, גילה הודיע שהוא לא מגיע יותר לשיחות מול חברות הגז. אולם כפי שפורסם ב"כלכליסט" גילה ממשיך להגיע לשיחות בצוות בכירי הפקידות שכולל את יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל, ראש אגף התקציבים באוצר אמיר לוי ומנכ"לית משרד האנרגיה אורנה הוזמן בכור. בכך, גילה אולי לא משתתף רשמית בישיבות מול חברות הגז אבל הוא נותר בתמונה באופן עקיף ולו למראית עין ציבורית.

 

נובל אנרג'י סרבו להתייחס לידיעה ואמרו שאינם מקיימים מגעים עם המדינה דרך התקשורת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x