מדד חודש מאי עלה כצפוי ב-0.2%
לעליית המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר העליות בסעיפי פירות טריים, דירות בבעלות הדיירים ודלק ושמנים לכלי רכב. עליות אלה קוזזו בחלקן על ידי ירידות במחירי החלב ומוצרי חלב וירקות טריים; סעיף הדיור, שהוא הסעיף בעל המשקל הגדול ביותר בסל מדד המחירים לצרכן, עלה בחודש שעבר ב-0.3%. מנהל ההשקעות אילן ארצי מהלמן-אלדובי: "המדד מקטין את הסבירות שבנק ישראל יוריד את הריבית פעם נוספת בהודעה הקרובה"
מדד חודש מאי שפרסמה הערב (ב') הלמ"ס עלה בהתאם להערכות המוקדמות ב- 0.2%.
למרות העלייה שנרשמה במדד החודש שעבר, האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד מאי 2015 לעומת מדד מאי 2014), ממשיכה להיות שלילית, בשיעור של מינוס 0.4%, והיא נמצאת לכן עדיין מתחת לגבול התחתון של תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%). קצב האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים, על פי נתוני המגמה, משקף יציבות מחירים.
לעליית המדד בחודש שעבר תרמו בעיקר העליות בסעיפי התצרוכת הבאים: פירות טריים (15.3%), דיור בבעלות הדיירים (0.4%), דלק ושמנים לכלי רכב (1.6%),תרבות ובידור (0.9%) ובשר, עופות ודגים (0.5%).
עליות אלה קוזזו בחלקן על ידי ירידות במחירי החלב ומוצרי חלב (0.8%), ירקות טריים (2.4%), נסיעות לחו"ל (1.1%) ומכוניות (1.5%).
סעיף הדיור, שהוא הסעיף בעל המשקל הגדול ביותר בסל מדד המחירים לצרכן, עלה בחודש שעבר ב-0.3%. מדד שירותי דיור בבעלות הדיירים, המודד למעשה את השינויים בחוזי שכירות חדשים שנחתמו בחודשיים האחרונים, עלה כאמור בחודש מאי ב- 0.4%, ואילו מדד שכר הדירה בחוזים מתחדשים נותר ללא שינוי.
מחירי הדירות בפועל, שאינם כלולים בחישוב מדד המחירים לצרכן, עלו בחודשים מרץ-אפריל לעומת החודשיים הקודמים ב- 0.4%. בשיעור שנתי גבוהים כעת מחירי הדירות ב- 3.4% ממחירן הממוצע בתקופה המקבילה בשנה שעברה, לעומת עליית מחירים שנתית של 3.8% שעליה דיווחה הלמ"ס בחודש שעבר.
העלייה הקלה במדד מאי והאינפלציה השלילית שממשיכה לשרור במשק לא צפויים ככל הנראה להשפיע על החלטת הריבית הקרובה. ההערכה לכן היא שחברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל יחליטו בסוף החודש להשאיר את הריבית לחודש יוני ללא שינוי, בנקודת השפל של 0.1%. זאת בעיקר בשל החשש של בנק ישראל שהפחתת הריבית תגרום לעלייה נוספת במחירי הדירות, וכן בשל ההערכה שהאינפלציה צפויה לשוב אל תוך תחום היעד במהלך השנה הקרובה גם ללא נקיטת מהלכים דרסטיים מצד בנק ישראל.
תגובות
אילן ארצי מהלמן-אלדובי: "המדד הצפוי יאפשר לבנק ישראל להמשיך ולבחון בנחת את הצעדים הבאים הנדרשים. אנו מעריכים כי מדד זה מקטין את הסבירות שבנק ישראל יוריד את הריבית פעם נוספת בהודעה הקרובה".
עידן אזולאי, אפסילון: "העובדה שהמדד עמד בתחזיות מותירה את הציפיות להותרת הריבית ברמתה הנוכחי גם לחודש הקרוב"
בועז צליח, טופ אלפא: "נראה כי המשק הישראלי ממשיך להראות סימני התאוששות וכי החלטתו של בנק ישראל להשאיר את הריבית במשק על כנה בחודשים האחרונים, למרות חוזקתו של השקל מול סל המחירים האפקטיבי, הייתה ההחלטה הנכונה".
עוזי לוי, אינפיניטי: "מרבית הציפיות בשוק הצביעו על עלייה גבוהה יותר ובשיעור של 0.5%. מתחילת השנה ירד המדד הכללי בשיעור של 0.5%. בסה"כ מדובר על נתון חיובי ואף מעודד. המשך תיסוף אפקטיבי של השקל עלול להקשות על צמיחת היצוא והמגזר הסחיר".
יונתן כץ, לידר שוקי הון: "אנו צופים יציבות בריבית בשבוע הבא, זאת למרות חידוש מגמת הייסוף המתון בשקל. מחירי הדיור עלו בקצב של 0.5% לחודש בארבעת החודשים האחרונים (קצב שנתי של 6%), קצב הצמיחה במשק יציב וציפיות האינפלציה במשק עלו בחודשים האחרונים".
חן הרצוג, BDO Consulting Group: "אנו מעריכים שסביבת אינפלציה נמוכה, התומכת בסביבת ריבית נמוכה היא עובדה קיימת הצפויה להמשך בשנים 2015-6. מדיניות שר האוצר הנכנס הינה להביא להפחתה של מחירי הדיור. כל ירידה של 5% במחירי הדיור תביא לירידה מקבילה של כ-0.8% במדד המחירים לצרכן".