"בתוך ארבעה חודשים ייבחר זוכה להקמת מפעל אמוניה בדרום"
השר להגנת הסביבה אבי גבאי ושר האוצר משה כחלון הכריזו על חלקו השני של המכרז להעברת מפעל האמוניה ממפרץ חיפה למישור רותם בנגב; על פי הערכתם עד סוף 2018 המיכל יפונה מהעיר הצפונית
השר להגנת הסביבה אבי גבאי ושר האוצר משה כחלון, הודיעו כי בימים אלו יוצא לדרך החלק השני של המכרז להעברת מפעל האמוניה ממפרץ חיפה למישור רותם שבנגב. שני השרים ביקרו הבוקר במיכל האמוניה שבחיפה והשר גבאי אמר כי להערכתו, כבר בתוך חודשיים יוגשו הצעות 7 המתמודדים במכרז ובתוך 4 חודשים יפורסם מי הזוכה במכרז.
קראו עוד בכלכליסט:
- כחלון הבטיח לראש עיריית חיפה: אפעל להזזת מיכל האמוניה
- כבאי נהרג ו-16 נפגעו בדליפת גז אמוניה במפעל בעמק חפר
לדברי גבאי: "היום אנחנו מכריזים פה על החלטה מאוד מאוד חשובה לתושבי מפרץ חיפה: אנחנו הולכים לפרסם מכרז להקמת מפעל לייצור אמוניה בדרום. המפעל הזה בעצם ייתר את הצורך במיכל האמוניה כאן (במפרץ חיפה), מיכל שהוא אחד הסיכונים הסביבתיים הכי גדולים במדינת ישראל. זה נושא שהבטחנו לטפל בו בהקדם ואנחנו עומדים בהתחייבות. אנחנו בעצם חודש מאז שהוקמה הממשלה וכבר מפרסמים את המכרז".
מיכל האמוניה במפרץ חיפה צילום: אלעד גרשגורן
גבאי הוסיף: "אנחנו מאמינים שבתוך 3 שנים יהיה מפעל בדרום שיחליף את הצורך במיכל האמוניה שנמצא כאן. עד אז אנחנו נמשיך ונעבוד כדי למגן ולשפר את הבטיחות של המיכל הנוכחי. אני יכול לומר לכם שאין כאלה מיכלים בעולם בכל הנוגע לבטיחות ולאמצעים אחרים להגנה מפני קטסטרופות, אבל עדיין אנחנו לא רוצים שיהיה מיכל כזה כאן".
גבאי נשאל מה החידוש בהצהרה מהבוקר שכן השלב הראשון במכרז כבר יצא מזמן לדרך, כולל הצפי לפינוי מיכל האמוניה עד 2018. הוא השיב כי "החידוש הוא שאנחנו יוצאים לתהליך שאין ממנו חזרה והוא כבר לא תלוי בממשלה. יגישו הצעות בתוך חודשיים נקבל הצעות, וחודשיים אח"כ אני מתחייב לפרסם את הזוכה. אנחנו מעודדים את הזכיין לבנות את המכרז ולהקים אותו מהר ככל הניתן".
שר האוצר כחלון אמר: "לפני כחודש, עם הרכבת הממשלה, שמנו לנו כמה נושאים חשובים, אחד מהם הוא פינוי מיכל האמוניה. אנחנו באנו לעשות. המכרז הזה רץ בשלבים, אנחנו בשלב האחרון לקראת יציאה וביצוע. יש מתווה, יש לוחות זמנים אבל מה שחשוב הוא להביא אותו לשלב היישום, ואנחנו כמשרד האוצר הקצנו משאבים לא מעטים לצורך כך שהמפעל הזה יזוז מכאן למישור רותם בדרום. וזה החידוש, שפה יש כסף , יש השתתפות של הממשלה, מבינים את החיוניות ואת הצורך. יש לנו שר במשרד להגנת הסביבה שהם בעלי ברית לעניין הזה ואם יהיו קשיים אנחנו נטפל בהם".
כחלון הוסיף כי ההערכה היא שעלות הקמת המפעל דורשת השקעה של כמיליארד שקל, והמכרז הוא על היקף התמיכה של הממשלה.