בסבך האינטרסים: האוצר רוצה לפקח, צה"ל רוצה להמשיך כרגיל
היום, אם לא תהיינה הפתעות של הרגע האחרון ועדת לוקר לבחינת תקציב הביטחון תפרסם סוף כל סוף את המלצותיה. "כלכליסט" מציג את עמדות כל הצדדים
היום, אם לא תהיינה הפתעות של הרגע האחרון ועדת לוקר לבחינת תקציב הביטחון תפרסם סוף כל סוף את המלצותיה. על הקמתה הוחלט באוקטובר 2013, היא מונת במאי 2014, המלצותיה היו מוכנות בדצמבר 2014, ורק כעת הן רואות אור. כדי להספיק להשפיע על תקציב המדינה ל־2016, הממשלה תצטרך לדון בהמלצות בשבוע הבא, במקביל לדיון על תקציב המדינה, בו צריכים להחליט גם על תקציב הביטחון – החלטה שבפועל מתקבלת בקבינט הביטחוני, היכן שלרה"מ יש רוב כמעט מובטח.
רגע לפני שהדו"ח מתפרסם וקרבות התקציב יוצאים לדרך, "כלכליסט" מציג את האינטרסים של הצדדים השונים.
- המלצות לוקר: הדו"ח שיפורסם מחר מעורר קרב ענקים בין הביטחון לאוצר
- "לא ייתכן שטבח בשירות הכבאות יפרוש עם פנסיה תקציבית מלאה ואילו כלכלן בצה"ל יקבל מענק חלקי בלבד"
- השרים מתכוננים: קיצוץ רוחבי של 3% בתקציב משרדי הממשלה
ראש הממשלה
האינטרס המרכזי: יציבות פוליטית
השיטה האפשרית: הקמת ועדה למעקב אחר יישום הדוח
רה"מ בנימין נתניהו אמנם הקים את ועדת לוקר כדי לדחות את הדיון האמיתי בתקציב הביטחון, אולם נראה שכדי להחליק את הנושא בלי לייצר זעזוע פוליטי הוא יאמץ את ההמלצות כלשונן, ואולי יקים ועדה שתעקוב אחר יישומן. מכאן הדרך למסמוסן קצרה.
משרד הביטחון
האינטרס המרכזי: לדחות את ההמלצות להגדלת הבקרה התקציבית
השיטה האפשרית: להשתמש בהמלצות על הפנסיה כמסך עשן בשביל להוריד מהפרק גם את ההמלצה על בקרה תקציבית
צמרת משרד הביטחון פוחדת להפוך לעוד משרד ממשלתי שלא מסוגל לתפקד בלי אישורים מנציבות שירות המדינה או אגף התקציבים. לכן, במשרד הביטחון צפויים להשתמש בהמלצות על הפנסיה כמסך עשן של הפחדה, במטרה לטשטש את העובדה שמה שמטריד אותם יותר מזה הן ההמלצות להגברת הבקרה התקציבית. במשרד הביטחון יודעים שהוועדה לא ממליצה להפוך אותם למשרד החינוך, אלא לגוף כמו השב״כ או המוסד, אולם הם מתנגדים לכל שינוי.
צה״ל
האינטרס המרכזי: אישור תוכנית רב־שנתית
השיטה האפשרית: למקד את השיח בתקציב ולא ברפורמות המבניות
לרמטכ״ל גדי אייזנקוט חשוב שלצה״ל תהיה תוכנית עבודה רב־שנתית מאושרת, שתסייע לו לדעת כמה כספים הוא יכול לייעד לרכישות עתידיות. הוא יהיה מוכן להתפשר על תוספת תקציבית נמוכה יותר, ובלבד שיובטח לו שמשרד האוצר לא ישנה תוכניות בשנה הבאה או בשנה שאחריה.
אגף התקציבים
באוצר
האינטרס המרכזי: חיסכון תקציבי
השיטה האפשרית: תוספות תקציב תמורת התייעלות ורפורמות בפנסיה
לאנשי אגף התקציבים פחות חשוב גובה תקציב הביטחון, שכן הוא נוטה לעלות במהלך השנה. הם מתעניינים בהשגת רפורמות בתקציב – בעיקר בשכר אנשי הקבע ובמספרם, בפנסיה הצה״לית ובאגף השיקום. לכן אפשר שאגף התקציבים יציע תוספות תקציב תמורת התחייבות של משרד הביטחון לרפורמות.
החשבת הכללית
האינטרס המרכזי: הגדלת השליטה על ניהול התקציב
השיטה האפשרית: ויתור על רפורמות גדולות בתמורה להגדלת הבקרה התקציבית בזמן אמת
איש אגף החשב הכללי משמש כחשב משרד הביטחון והוא יכול לראות בזמן אמת את ההתקשרויות וההתחייבויות של מערכת הביטחון עם ספקיה. אך עם זאת, הוא אינו יכול למנוע מצה״ל לקבוע את היקפי התקציב בו הוא משתמש לצורך התקשרויות עם ספקים באופן רב שנתי. באגף החשכ"ל מעוניינים לקבל את הבקרה הזו, בטיעון שעצם מתן יכולת כזו יחסוך לתקציב המדינה כסף רב בעתיד, מבלי צורך ברפורמות מרחיקות לכת בפנסיה או בשכר אנשי הקבע.