דלק מבקשת הטבות מס ביצוא גז
ממסמכי השימוע שהוגשו למשרדי הממשלה לקראת אישור מתווה הגז עולה כי הקבוצה מבקשת הטבות מיסוי בכל הקשור ליצוא גז מישראל למצרים או לירדן
קבוצת דלק מבקשת להעניק לה הטבות מיסוי בכל הקשור ליצוא גז מישראל למצרים או לירדן. כך עולה ממסמכי השימוע שהוגשו למשרדי הממשלה לקראת אישור מתווה הגז.
לפי דלק, המדינה עלולה להפלות אותה בגביית מס עודף לכאורה על יצוא הגז מישראל. ההסבר הרשמי, שמנוסח בשפה משפטית פתלתלה, הוא בערך זה: מתווה הגז קובע כי מחיר הגז בעסקת יצוא לא יהיה נמוך ממחירו לשוק הישראל
י, שהוא כיום 5.4 דולר ליחידת אנרגיה. ההשוואה של מחירי הגז נעשית פעם בשנה. דלק מצמידה חלק מחוזי היצוא שלה למחיר חבית הנפט, וראשי החברה מציינים כי אם מחיר חבית הנפט יצנח במהלך השנה יירד במקביל מחיר הגז ליצוא. בדלק חוששים כי במקרה כזה המדינה עדיין תחשב את כל המכירה לחו"ל לפי המחיר לשוק המקומי. התוצאה תהיה שהמדינה תגבה לכאורה מס על הכנסות שלא שולמו לדלק בפועל.
שווי מזכרי ההבנות ליצוא גז למצרים וירדן ל־15 שנה הוא כ־70 מיליארד דולר, לפיכך הקלות מס עשויות לגלם לדלק ולחברותיה במאגרי הגז הטבות של עשרות עד מאות מיליוני שקלים.
לפי דלק, יש כמה דרכים להתמודד עם הבעיה. הראשונה היא לחשב את המחיר הממוצע למשק במתווה הגז אחרת, בנטרול מחיר היצוא. האפשרות השנייה היא "השוואת תקבולי היצוא למחיר הממוצע בתום תקופת הסכם היצוא ולא באופן שוטף בכל שנה".
אפשרויות אחרות שעלו הן "אישור מראש שמחיר יחידת נפט בהסכם היצוא אינו נמוך מהמחיר הממוצע" או העברת האחריות ללקוח: זה יידרש להגדיר מחיר בתוך שלוש שנים ולקבע אותו במנותק מהשוואות מחיר חו"ל למחיר מקומי.
במשרדי הממשלה עדיין לא החליטו כיצד להיענות לבקשה, וההערכות הן שהיא תידון ברשות המסים במהלך חודש אוגוסט.