רשות החשמל נגד מתווה הגז: העלות העודפת למשק - 7.3 מיליארד שקל
זאת במשך 15 שנה - ולעומת מנגון המחירים שרשות החשמל מציעה. "למרות השיפורים שהוכנסו במתווה הגז בימים האחרונים - מחירו ימשיך לעלות בשנים הקרובות בצורה לא תחרותית"
יו"ר רשות החשמל המודחת אורית פרקש יוצאת למלחמה במתווה הגז הממשלתי. בהחלטת רשות החשמל, שאושרה לפני מספר שבועות ומתפרסמת עכשיו, כותבת פרקש כי מחיר הגז שכלול במתווה המתגבש מול חברות הגז יטיל על הציבור עלות עודפת של 7.3 מיליארד שקל ב-15 השנה הקרובות. זאת לעומת מנגון המחירים שרשות החשמל מציעה.
יתרה מזאת, לפי החישובים של רשות החשמל, אילולא מאגר הגז תמר היה הופך למונופול והגז ממצרים היה ממשיך לזרום ולהוות תחרות, המשק היה חוסך סכום של 13.5 מיליארד שקל שכעת זורם לכיסי חברות הגז.
- תשובה מציב את גדעון תדמור מעל רף השכר בדלק
- אז נתניהו החליט שהוא לא מנהל רפובליקת בננות?
- כשפלוג אומרת שהיא תומכת במתווה הגז, למה בדיוק היא מתכוונת?
על פי המסמך של רשות החשמל, מנגנון המחירים שכלול במתווה הגז, גם אחרי השיפורים שהוכנסו בו בימים האחרונים, עדיין מבטיח כי מחיר הגז ימשיך לעלות בשנים הקרובות בצורה לא תחרותית. זאת משום שהמחיר מושפע בעיקר ממחיר הגז שרוכשת חברת החשמל בהתאם לחוזה שחתמה ב-2012.
הרשות מציעה לשנות את מתווה הגז לא על ידי פיקוח מחירים, אלא על ידי שינוי הסכמי הגז שנחתמו בין צרכני גז במשק משנת 2014, באופן כזה שמנגנון הצמדת מחיר הגז שנקבע בהם יהיה שונה. במקום להצמיד את מחיר הגז למדד המחירים האמריקאי פלוס אחוז, ברשות מציעים להצמיד אותו לתמהיל של דלקים תחליפיים (לא רק נפט, אלא גם פחם, למשל). בנוסף, ברשות מציעים לקבוע תקרת מחיר שנתית למחיר הגז, כך שלא יעלה ללא הגבלה.
אז מה בעצם מציעה הרשות? זו אינה מבקשת לפתוח חוזי גז ישנים, אלא לקבוע שכל חוזי הגז החדשים מהיום והלאה (כולל אלו שנחתמו ב-2014) יכללו מנגנון הצמדה חדש, ולא כזה שכולל התייקרות אוטומטית של אחוז כל זה כפי שחוזה חברת החשמל מחייב.
שנית, רשות החשמל מבקשת לקבע תקרת מחיר של 5.8 דולר ליחידת אנרגיה, זאת לעומת תקרת מחיר של 7 דולר בחוזה חברת החשמל כפי שהוא פועל כיום. המלצה שלישית, דרמטית למדי, היא לבטל את סעיף הרכישה הכפויה של הגז (Take or Pay) ולהגבילה רק לצרכי המשק. על עלות עודפת שנחתמה תתבטל לאלתר.
ומה יקרה אם הממשלה תאמץ את המלצות הרשות? התשובה מתחבאת בסעיף 16 ג' להחלטת המליאה, והיא קובעת שאימוץ המלצות הרשות ייקרו את מחיר הגז ב-9% בלבד, זאת לעומת 30% במתווה הגז הממשלתי. וההשפעה על תעריף החשמל? זה ימשיך ויתייקר, אבל אימוץ שיטת רשות החשמל תייקרו בכ-1.75% "בלבד" עד סוף העשור הבא לעומת התייקרות אפשרית של 6% לפי המתווה הממשלתי. התייקרות זו היא בנוסף לשינויים אפשריים בתעריף החשמל – כמו למשל הוזלה בעת כניסת חשמל סולארי או רוח וסבסוד, או לחילופין התייקרות הנובעת מזינוק במחיר הנפט. במילים אחרות, תעריף החשמל יכול לעלות או לרדת לאורך השנים גם ללא קשר רק למחיר הגז.
על פי החישובים של הרשות, מחיר הגז הממוצע עומד כיום אמנם על 5.4 דולר ליחידת אנרגיה, אולם על פי המתווה הממשלתי הוא צפוי לעלות בגלל מנגנון ההצמדה עד ל-6.53 דולר ליחידת אנרגיה עד שנת 2021. בשנה זו החוזה של חברת חשמל נפתח למשא ומתן מחודש על המחיר. תחשיב זה זהה לתחשיב שהציג ראש אגף התקציבים אמיר לוי בועידת התשתיות לפני כשבועיים, כאשר מבחינת משרדי הממשלה הוא זה שמוביל את הדרישה לשינוי תמחור הגז.
לפי עמדת הרשות, ככל שהמחיר יהיה גבוה יותר באותה תקופה, כך לחברת החשמל יהיה קשה יותר במגעים מול מונופול הגז להשיג מחיר נמוך יותר. לכן, לפי הרשות, אילו הממשלה תחליט לתקן את חוזי הגז כך שלא יכללו יותר את מנגנון ההצמדה של חברת חשמל, המחיר בשוק יוכל להיות נמוך יותר בדולר שלם, ובהתאם חברת החשמל תוכל להוזיל באופן משמעותי את החוזה שלה בנקודת הפתיחה שלו. לכן, לפי רשות החשמל ישנה כעת חשיבות עצומה לשינוי מנגנון הצמדת המחירים.
עם זאת, גם רשות החשמל ומומחי הכלכלה שלה לא מציעים להטיל פיקוח מחירים מלא על משק הגז.
"קביעת מחיר נמוך יותר להסכמים חדשים שנחתמו משנת 2014 ואילך, על פי החלטות הרשות, תייצר מנוף לתחרות בין ספקי הגז אשר ייכנסו לשוק לקראת סוף העשור ותשמר את יכולת השחקנים במשק הגז לעדכן ולשפר את תנאי ההסכמים כפי שהיו ראוי שיוכלו לעשות אילו משק הגז לא היה מונופוליסטי", כותבת רשות החשמל.
מבחינת הרשות, מלבד מניעת התשלום העודף על ידי צרכני החשמל, ישנה חשיבות נוספת לריסון מחיר הגז. לטענת הרשות, ככל שמתווה הגז יאפשר מחיר גז גבוה יותר, כך מחיר מכירת מאגרי הגז הקטנים כריש ותנין לשחקן חדש תיעשה במחיר גבוה יותר, מה שיחייב את השחקן החדש שייכנס להציע מחירי גז גבוהים לצרכני הגז, וכל הסיכוי לתחרות יתאדה.
מונופול הגז מחייב את הצרכנים לשלם על כמות גדולה של גז - גם אם לא ישתמשו בה
עוד על פי הרשות, המתווה החדש לא מטפל בעובדה כי מונופול הגז מחייב את צרכני הגז לשלם על כמות גדולה של גז גם אם לא ישתמש בה בפועל. למנגנון הזה קוראים Take or Pay והוא מזכיר את חוזי הסלולר לפני הרפורמות של משה כחלון. כלומר, דמי שימוש על הגז גם אם לא השתמשתם בו בפועל. כיום, בגלל שבשוק פועל מונופול, הוא מחייב את צרכני הגז להתחייב לשלם על 60%-80% מכמות הגז שבחוזה גם אם לא ישתמש בה בפועל.
לפי הרשות, "אילוץ הכמות מכביד ומונע התפתחות תחרות בשוק החשמל. תחרות יעילה מבוססת על כך שהעמסת התחנות הפרטיות נקבעת לפי שיקולי יעילות שקובע מנהל המערכת. לאור אילוץ הכמות, יצרני חשמל מבקשים כיום להיות מועמסים לרשת גם כאשר ניתן לרכוש חשמל זול יותר מיצרן אחר, על מנת "לשרוף" את מלוא הגז אליו התחייבו. תופעה זו מביאה לבזבוז של משאב הגז ולייקור עלויות יצור החשמל וכתוצאה מכך את תעריף החשמל לציבור".
"הדו"ח של רשות החשמל הוא סטירה מצלצלת בפניה של ממשלת יוקר המחיה המתחפשת לממשלה חברתית", אמרה ח"כ שלי יחימוביץ' מהמחנה הציוני. "הדו"ח שהוסתר הביא להדחתה של יו"ר הרשות משום שחשף במערומיה ממשלה שמשליכה סוכריות זולות לציבור, אבל בפועל משרתת את טייקוני הגז. כל ניסיון של נתניהו, שטייניץ, כחלון ודרעי להפריד את סוגיית הגז מסוגיית התקציב נידון לכישלון, וכל הטבה מדומה שתחולק לציבור היא בדיחה לעומת המליארדים שנשלם אך ורק כדי להעשיר את נובל ואת תשובה" .